24sata

HEROJI IZ VODENIH STRAHOTA

U Kosinjskoj dolini je 30 kuća pod vodom, HGSS-ovci su spasili život žene s ozlijeđeno­m nogom, dok se voze čamcem, nad glavom im vise električni vodovi koji su još pod naponom, policija ljude spašava od gladi...

- Pišu: LUKA NEGOVETIĆ, ROZETA BOGELJIĆ, FRANJO LEPAN, ANDREJA THOMAS

Nije me strah jer je vojska podignula zečje nasipe. No ne znam što će biti sutra, kad se očekuje vrhunac vodenog vala. Govori nam to Mijo Krizmanić (71) iz mjesta Trebež kraj Jasenovca. Njegova je kuća jedna od najugrožen­ijih. Vatrogasci ispumpavaj­u vodu kako ne bi ušla u staju, u kojoj Mijo ima krave i ovce. Sava je kraj Jasenovca toliko porasla da su nasipi podignuti do 950 centimetar­a, a jučer je vodostaj iznosio 920 centimetar­a. Porasla je i Sava u Staroj Gradiški, gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Raste i Sava u Davoru, Slavonskom Kobašu i Slavonskom Brodu. U Uštici kraj Jasenovca pukla je cesta i stvorila problem za nasip koji će trebati zaštititi kako ne bi puknuo. Angažirani su i ronioci koji su stavljali membranu na nasip. Svi se nadaju da ih se neće snaći sudbina Kosinja u Lici ili, ne daj Bože, Rajeva Sela i Gunje iz 2014.

Ozbiljnost­i situacije svjesni su na svim razinama vlasti. Tako je predsjedni­k Vlade Andrej Plenković posjetio Jasenovac u ponedjelja­k oko podne. Ondje je bio na sastanku kriznog stožera, na kojem su bili i ministar obrane Damir Krstičević te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. - Nijedna kuća nije poplavljen­a, ovo je dokaz da je sustav domovinske sigurnosti na visokoj razini. Od srca vam zahvaljuje­m, radite jako puno i svugdje. Nadam se da neće doći do pucanja nasipa. Na nama je da pokušamo osigurati brzu sanaciju - rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Jasenovcu. Strah od poplava ide i kao Sava - nizvodno. - Radimo zečje nasipe na mjestima gdje smo tijekom jučerašnje­g dana snimili da je nasip najniži. Poduzimamo sve kako bismo bili spremni dočekati vodeni val koji se kreće od Jasenovca. Očekujemo da će do nas stići u srijedu navečer. U središtu Stare Gradiške punimo vreće s pijeskom. Treba nam ukupno 15.000 vreća, a do sada smo napunili 3000 i tijekom današnjeg dana bit će napunjene sve s obzirom na to da je kapacitet stroja 3000 vreća za sat vremena. Stroj nam je posudilo Dobrovoljn­o vatrogasno društvo Nova Gradiška i danas je prvi put u uporabi. Pomažu nam članovi DVD-a Donji Varoš, djelatnici Hrvatskih šuma i mještani Stare Gradiške – rekao je Velimir Paušić, načelnik općine Stara Gradiška. Ne očekuje da će biti dostignut vodostaj iz veljače 2014., koji je bio veći u odnosu na svibanj iste godine, kad je poplavljen­a Gunja. Brođani sa strahovanj­em prate situaciju u Jasenovcu, odakle je krenuo vodeni val.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia