24sata

Njegova kći šutke sluša u polumraku i gladi svoj trudnički trbuh. Trebala bi roditi svakog trena, a život joj je u potpunom rasulu. Medicinska je sestra s četiri godine radnog staža.

U MRAKU I VLAZI Odjeću nemaju gdje prati pa nose istu dok ne postane neupotrebl­jiva. Zamjenski stan nisu tražili jer obitelj 50 godina ima stanarsko pravo

-

- Sporazumno sam raskinula radni odnos u domu umirovljen­ika gdje sam radila. Zato nemam pravo na naknadu za nezaposlen­e. Da situacija bude gora, moj otac je u stanu zaštićeni najmoprima­c i ne mogu se prijaviti na ovoj adresi. Dok sam radila, bila sam prijavljen­a kod očuha i polusestre te sam ondje živjela jer bez struje i tople vode ne mogu. Imala sam i dečka s kojim sam planirala život. No tad sam ostala trudna. Dečko ne želi priznati dijete, otišla sam od očuha i spletom okolnosti završila opet ovdje objašnjava rezigniran­o mlada žena odlučna u nakani da život dovede u red, a nalazi se pred zidom. - Ne mogu se s djetetom vratiti u ove uvjete. Želim se boriti za svoje dijete i normalan život, no u ovom trenutku samo mi hrvatska javnost može pomoći jer drugog izlaza više nemam. Nije me sram – odlučna je Mateja. stanu njezina obitelj živi već više od 50 godina. Planira tražiti stan za sebe i bebu, no ne nada se skorom rješenju. - Sad živimo u 38 podrumskih kvadrata, u mraku i vlazi. Ma da je i 20 kvadrata bilo gdje drugdje, za nas bi to bio spas, ali jednostavn­o nitko nas ne čuje. Slobodno objavite moj broj mobitela, ako nam bilo tko može pomoći – kaže ona. Senad dodaje da više ne zna kako riješiti ovu situaciju. - Odjeću nemamo gdje ni kako oprati pa je nosimo dok ne postane neupotrebl­jiva. Tad je bacimo, a dobri ljudi nam daruju novu. Nedavno smo dobili sve za bebu, od odjeće do kolica, tako da nam zaista za nju ništa ne nedostaje. No za nas nam fali hrane, odjeće, obuće, ručnika, posteljine... Ma svega - zaključuje on. U nadležnom centru za socijalnu skrb upoznati su s uvjetima u kojima živi ova obitelj i pokušavaju im pomoći već godinama kroz razne oblike pomoći, uključujuć­i i pomoć u školovanju za Mateju. - U više navrata smo Elektri slali molbu za otpis duga te smo detaljno opisali situaciju ove obitelji, no odgovor nije nikad bio pozitivan. Pomagali smo im kroz jednokratn­u pomoć za kupnju drva za ogrjev, no svjesni smo kako su svi ti iznosi vrlo mali. Osigurali smo za gospodina Senada topli obrok svakog dana kako bismo makar malo olakšali situaciju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia