24sata

Lisica-fazani 158:0

POKOLJ PLATILA GLAVOM Lukava lisica preko žice se spustila u fazaneriju pokraj Đurđevca i u 10 minuta poklala 158 fazana. No poslije nije mogla izaći pa su je ustrijelil­i

- Piše: VILIM CVOK

Prije dvije godine imali smo posljednji takav slučaj. Čak nam je onda lisica poklala i više fazana. Nakon toga poduzeli smo baš sve da se tako nešto ne ponovi. No lukava lija dotrčala je po žici, spustila se i u roku od samo deset minuta poklala čak 158 fazana, kaže nam suvlasnik fazanerije u Severovcim­a pokraj Đurđevca Đuro Ferenčić. Prije dvije godine lisica se nakon maskra fazana izvukla, no ovaj put su joj došli glave. - Nakon što je poklala fazane, nikako nije mogla izaći. Pozvali smo lovca, koji ju je ustrijelio - kaže nam Ferenčić dodajući kako jedan fazan košta oko 110 kuna, a prostor u kojem inače budu morali su i dezinficir­ati.

ŠTETA OD 30.000 KUNA

- Pa vi vidite kolika je to šteta - kažu u najvećoj fazaneriji u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koja se prostire na šest hektara. Tisuće fazana trčkaraju na otvorenom prostoru uređenom kako bi sličilo njihovu prirodnom staništu, sve dok ih ne otkupi neko od mnogobrojn­ih lovačkih društava koji su klijenti fazanerije. U posljednjo­j turi imali su oko 30.000 fazana. Odštetu za poklane ptice neće dobiti jer, kažu, niti jedna osiguravaj­uća tvrtka ne želi osigurati takav sustav kao što je fazanerija. Kažu kako je šteta mogla biti i veća da netom prije pokolja nisu pustili fazane na prirodno podivljava­nje. - Fazane uzgojimo i plasiramo ih u lovište jer lisica ima previše, a nema ni zečeva ni srna kao nekad i ovo se radi kako bi se održala prirodna ravnoteža – kazao je djelatnik fazanerije Mario Ištvan za podravski.hr. Ištvan kaže kako su fazani prilično zahtjevne ptice za uzgoj. To je pernata divljač koju je najkomplic­iranije uzgojiti.

TRAŽE STERILNE UVJETE

Sklone su kanibalizm­u, pa im je potrebno osigurati prostor u kojem imaju mir, idealne uvjete, a tu je uključeno i grijanje boksova u koje su smještene. Kad ih idemo hraniti, moramo ići rano ujutro i biti vrlo tihi, a potrebno je prije ulaska na hranjenje proći i kroz dezinfekci­jsku komoru jer uvjeti za njih moraju biti potpuno sterilni. Nikako se ne smije ulaziti u njihove prostore sa svjetlom noću jer im to stvara stres – kazao je Ištvan za podravski.hr.

 ??  ?? KRVAVI PIR Lija je omastila brk pa redom ubijala sve ptice na koje je naišla
KRVAVI PIR Lija je omastila brk pa redom ubijala sve ptice na koje je naišla
 ??  ?? –

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia