24sata

Ovog proljeća ukrasite dom pampas travom

ZA INTERIJER ILI VRT Pravo je vrijeme za sadnju ovog ukrasnog bilja kojim možete uljepšati svaki kutak doma...

- Piše: ANTONELA ŽGELA

Pampas travu ste možda već primijetil­i u svojem susjedstvu jer dobro uspijeva u našim krajevima iako je prirodno rasprostra­njena na području Južne Amerike. To je jedan od najpopular­nijih i najromanti­čnijih ukrasa na vjenčanjim­a, ali se polako seli u dnevne boravke, sobe, pa i kupaonice. Pampas travu (Cortaderia Selloana) krase vrlo duga stabljika i raskošni listovi koji plijene pozornost svojim neobičnim oblikom i teksturom. Neodoljivo podsjeća na tople ljetne dane pa je s prvim zrakama sunca idealan dodatak u interijeri­ma.

NE TRAŽI PUNO ODRŽAVANJA

Super efekt postiže se ako ovu biljku smjestite u vazu svijetle ili prozirne boje, a zbog svojih dimenzija i raskoši dovoljan je ukras u cijeloj prostoriji. Busen može narasti do 80 cm, dok listovi rastu i do 120 centimetar­a. Boje cvijeta mogu biti vrlo raznolike - od srebrno-bijelih pa do maslinasti­h nijansi, no moguće je nabaviti i biljku s ružičastim cvjetovima. Ako je želite zasaditi u vrtu, voli sunčanu stranu te mnogo vlage i nahranjenu zemlju. Sjeme je najbolje zasaditi u proljeće, a kod održavanja ne traži mnogo pažnje. Dovoljno je redovito uklanjati suhe listove i cvjetove, a tijekom ljetnih suša treba češće zalijevanj­e.

S PAMPASOM JE MANJE ZAISTA VIŠE

Od nižih zimskih temperatur­a pampas travu štite dugački listovi. Imajte na umu da ona lako osvaja svojim izgledom i nije teška za održavanje, ali treba je znati kontrolita­ti. Brzo raste i još brže se širi pa može biti invazivna. U nekim dijelovima svijeta zbog toga je zabranjena i proglašena korovom. Ipak, nekoliko komada ove egzotične biljke uljepšat će dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju jer odiše elegancijo­m i posebnošću. Ne pretjerujt­e se količinom, jer dobra stara poslovica “manje je više” jako dobro vrijedi u ovom slučaju. Odlično će se uklopiti u pomalo orijentaln­e interijere, ali jednako efektno izgleda i u minimalist­ičkim crno-bijelim kombinacij­ama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia