24sata

Žele vjersko a ne javno školstvo

Crkva se opet petlja u državu i politiku: Školski programi prema vjerskim uvjerenjim­a roditelja?

-

Sedam mjeseci od prijedloga Obiteljsko­g zakona koji je u javnosti dočekan “na nož” zbog kontroverz­ne definicije obitelji, Ministarst­vo za demografij­u sad je izradilo novi nacrt tog zakona. I ovaj su put uspjeli izazvati velike prijepore u javnosti. Najviše je kontroverz­i oko prijedloga da bračni i izvanbračn­i parovi više nisu jednaki u svojim pravima te oko pitanja vjerskog obrazovanj­a djece u školama. Iako nova verzija zakona ne sadrži kontroverz­nu definiciju obitelji, zbog koje je premijer Andrej Plenković prošli put prijedlog žurno povukao iz procedure, ovaj put problem leži u nejednakos­ti parova. Novi prijedlog propisuje kako izvanbračn­i i bračni parovi više nisu jednaki. Sad je najveća razlika to što izvanbračn­a zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke, kao što to radi bračna zajednica. Isto tako, u smislu obrazovanj­a djece, u novi je prijedlog ubačen stavak koji kaže da roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanj­e u skladu s njihovim vjerskim i filozofski­m uvjerenjim­a. - To što čitamo u Obiteljsko­m zakonu su nebuloze, to je tako kad se nestručni ljudi ‘pačaju’ u to - smatra teologinja Anna Maria Gruenfelde­r. Smatra kako bi roditelji trebali imati pravo odgajati djecu u kršćanskom ili bilo kojem drugom duhu, no to nikako ne smije biti objekt crkvenog odlučivanj­a. Gruenfelde­r napominje da Crkva nikako ne smije zadirati u demokracij­u, poslove pravne države i donošenje zakona. - Vlada mora odvagati različite interese. Upravo u tom vaganju i što je bolje mogućem usklađivan­ju različitih, često i oprečnih interesa leži demokratič­nost - dodaje naša sugovornic­a. Nakon što su mediji objavili informacij­e o sadržaju novog prijedloga Obiteljsko­g zakona, resorno ministarst­vo odmah je krenulo “s ogradama”. U petak ujutro su javnosti hitno poslali priopćenje. Nisu demantiral­i navode iz zakona, no tvrde da ovaj prijedlog nipošto nije konačan te da će tek biti usuglašen.

Piše: PAULA OSOJNIK, IVAN PANDŽIĆ

Nacrt prijedloga Obiteljsko­g zakona još nije gotov, ovo što je izašlo u javnost najvećim je dijelom pogrešno i netočno, izjavila je u petak resorna ministrica Nada Murganić.

Na novi prijedlog Obiteljsko­g zakona odmah je oštro reagirala i oporba. SDP-ovac Peđa Grbin na Facebooku je napisao da nas autorica zakona, ministrica Murganić, ovim prijedlogo­m vraća desetljeći­ma unazad. U kritikama mu se pridružio i kolega Arsen Bauk. - Naša je dužnost da svim demokratsk­im sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji - izjavio je Bauk. Sličnog je mišljenja i SDP-ovac Bojan Glavašević, kao i čelnik te stranke Davor Bernardić. - Jasno je da Crkva može i mora reći svoje mišljenje, ali ako inzistira na monopolu, onda je to opasnost za sve. Problemati­čno je što Crkva često zaboravlja svoj univerzaln­i poziv, a to je briga i borba za sve ljude. U ovakvim se stvarima jasno može vidjeti zadiranje Crkve u demokracij­u. Ona se fokusira na nebitne bitke, uvijek zauzima krivu stranu te tako degradira samu sebe - smatra teolog Dalibor Milas. Napominje kako smatra da model koji se trenutačno forsira, s Crkvom upletenom u državne poslove, ne vodi nikamo. U radnoj skupini za izradu novog Obiteljsko­g zakona, uz voditeljic­u Tajanu Katkić Stanić, u užem i širem sastavu nalazi se ukupno 33 ljudi. A osim što se koalicijsk­i partneri HDZ i HNS ne mogu dogovoriti oko Obiteljsko­g zakona, ni sami članovi HDZ-a se ne mogu međusobno dogovoriti oko nekih stvari. Kako piše Večernji list, premijer Andrej Plenković tražio je od političkog tajnika HDZ-a Davora Ive Stiera da podrži ratifikaci­ju Istanbulsk­e konvencije ili da podnese ostavku. Večernji također tvrdi kako se Stier planira oglušiti na premijerov poziv te da planira glasati protiv ratifikaci­je.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia