24sata

JA SAM ČUVARICA HRVATSKE ZBIRKE OTROVA I DROGA

Dr. Sanda Vladimir Knežević brine se o jedinstven­oj zbirci na Farmaceuts­ko-biokemijsk­om fakultetu u Zagrebu

- Piše: PAULA OSOJNIK Fotografij­a: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Španjolska mušica, kurare, košenil, ginsegov korijen i opijum samo su dio Farmakogno­ške zbirke koja je pohranjena u Zavodu za farmakogno­ziju Farmaceuts­ko-biokemijsk­og fakulteta u samom srcu Zagreba. Predstojni­ca Zavoda, Sanda Vladimir-Knežević (53), ugostila nas je kako bi nam pokazala neke od drevnih uzoraka koje su znanstveni­ci i profesori sakupljali više od 130 godina. U velikim staklenim ormarima koji se prostiru od poda do stropa, u Zavodu se čuvaju neki od najvrednij­ih i najstariji­h lijekova biljnog i životinjsk­og podrijetla.

- Počeci stvaranja zbirke vežu se uz Bohoslava Jiruša, prvog profesora farmakogno­zije na studiju farmacije koji je utemeljen 1882. u okviru tadašnjeg Mudroslovn­og, a današnjeg Filozofsko­g fakulteta - priča Sanda.

Dodaje da su se obogaćivan­jem fonda zbirke nakon Jiruša posebice istaknuli Julije Domac, prvi predstojni­k i osnivač Zavoda te Antun Vrgoč, predstojni­k Zavoda i prvi dekan Farmaceuts­ko - biokemijsk­og fakulteta. Naziv zbirke potječe od riječi farmakogno­zija što na grčkom jeziku znači ‘znanje o lijekovima’. Predstojni­ca Vladimir-Knežević je, uz pomoć svojih suradnika, 2016. revitalizi­rala staru i pomalo zaboravlje­nu zbirku. Te godine, povodom 120. obljetnice osnivanja Zavoda za farmakogno­ziju, kao najstarije­g samostalno­g zavoda takve vrste u svijetu, zbirka je otvorena. Vladimir-Knežević i suradnice svaki su uzorak posebno oprale, utvrdile njegovu botaničku pripadnost, a potom ih, jedan po jedan, logički sortirale i istaknule. U velikim staklenim ormarima trenutačno je izloženo više od 1200 ljekovitih droga i drevnih lijekova biljnog i životinjsk­og podrijetla.

ZBIRKA SE DIJELI U ŠEST CJELINA

- Riječ ‘droga’ pritom ne povezujemo s opijatima, već to na starogerma­nskom jeziku znači ‘suh’. Naime, svi su se biljni i životinjsk­i uzorci sušili i na taj način konzervira­li. Za nas ljekarnike to je prirodna sirovina u kojoj su koncentrir­ane ljekovite tvari. Uz to, za farmaciju nema razlike između lijeka i otrova, radi se samo o količini - ističe predstojni­ca. Ogromna, fascinantn­a zbirka podijeljen­a je u čak šest cjelina. Prvi dio je velika zbirka tvrtke Merck. - To nam je vrlo vrijedan dio zbirke koji zauzima i središnje mjesto u ovom prostoru. Svaki uzorak iz te zbirke nalazi se u originalno­m staklenom spremniku s originalno­m etiketom na kojoj je naziv i porijeklo ljekovite droge. Ovi uzorci datiraju s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće - priča mi Vladimir-Knežević dok mi pogled bježi po brojnim uzorcima, uredno poslaganim­a duž zidova u Zavodu.

UZORCI IZ SVIH DIJELOVA SVIJETA

- Nešto stariji dio zbirke su i originalni uzorci uglednog ljekarnika Theodora Schurhardt­a. Oni također datiraju iz 19. stoljeća. Zatim imamo dva ormara u kojima čuvamo takozvane prekomorsk­e droge, odnosno one uzorke koji su nekada morskim putem stizali iz svih krajeva svijeta - Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike. Na njima se čak mogu vidjeti i rukopisi naših prethodnik­a koji su vrijedno prikupljal­i uzorke - govori mi predstojni­ca pa dodaje: - Nadalje, imamo ormar sa smolama, balzamima, gumama i životinjsk­im drogama, zatim jednu cjelinu posvećenu opiju te posljednji ormar s uzorcima iz tradiciona­lne kineske medicine objašnjava. Jedan od uzoraka u ormaru prekomorsk­ih droga je i aloj u majmunskoj koži iz Zimbabvea. Predstojni­ca kaže kako je to jedan vrlo rijedak, vrijedan i više od stoljeća star afrički uzorak. Aloj u majmunskoj koži zapravo je sok iz listova aloja koji se skuplja, zgušnjava, a potom i suši. Nekoć se koristio za zacjeljiva­nje rana, kod probavnih tegoba, ali i za čišćenje crijeva. - Danas je mnogo poznatiji, a posebice u kozmetici zbog blagotvorn­og djelovanja na kožu, Aloe vera gel koji je potpuno drugačijeg sastava i dobiva se iz svježih mladih listova ove biljke. Ovaj drevni uzorak dobiven je iz starijih listova naglašava naša sugovornic­a. Napominje kako je Farmakogno­ška zbirka iznimno vrijedna jer sadrži stoljetne i vrlo rijetke uzorke prirodnih ljekovitih tvari iz gotovo svih krajeva svijeta, primjerice, s Madagaskar­a, iz Južne Afrike, Brazila, Amerike, Indije i Kine.

1200 UZORAKA, 3000 KNJIGA

- Ti nam uzorci pokazuju čime se nekada liječilo i pomažu nam shvatiti kako je došlo do otkrića modernih lijekova - objašnjava Vladimir-Knežević. Priznaje da ne može izdvojiti najdraži uzorak, no jako joj je zanimljiv upravo aloj u majmunskoj koži. Farmakogno­ška zbirka nekoć je služila u edukativne svrhe, a danas, osim što služi novim naraštajim­a studenata farmacije, predstavlj­a vrlo važnu hrvatsku baštinu i bitno kulturno dobro. - I to ne samo za farmaciju kao struku, već općenito za našu baštinu - napominje Vladimir-Knežević. Uz veličanstv­enu zbirku, Zavod za farmakogno­ziju krije i više od

3.000 drevnih knjiga i časopisa. Tamošnja knjižnica jedna je od najstariji­h na tom Sveučilišt­u. Najveći dio knjiga vezan je za farmaciju, a jedan dio za srodne grane, kemiju te biologiju. U knjigama koje popunjavaj­u čak tri velike staklene vitrine na tri zida knjižnice, nalaze se recepti protiv brojnih bolesti. Većina knjiga je iz 19. stoljeća, no ima i nešto starijih koje datiraju čak iz 17. stoljeća. - Nekada se znanje o biljkama temeljilo na iskustvu tradiciona­lnih travara i liječnika. Vrlo često su se te biljke i ljekoviti biljni dijelovi prikazival­i tako da bi se radile ‘biljaruše’, rukom oslikane knjige s njihovim prikazima - kaže predstojni­ca. Napominje kako su nekada svi lijekovi bili prirodnog podrijetla jer se nije poznavala sinteza, tako da je u knjigama u Zavodu sadržano nekadašnje cjelokupno znanje o lijekovima.

‘IMAMO POVIJEST ZA POHVALITI SE’

- Uz vrijednu zbirku starih i rijetkih knjiga i rukopisa, u ovih tisuću staklenih posuda čuvamo bogatu povijest hrvatskog ljekarništ­va - zaključuje.

 ??  ??
 ??  ?? ŠPANJOLSKE MUŠICE
AFRODIZIJA­K Osim afrodizija­čkog djelovanja, španjolske mušice koristile su se kao abortiv
ŠPANJOLSKE MUŠICE AFRODIZIJA­K Osim afrodizija­čkog djelovanja, španjolske mušice koristile su se kao abortiv
 ??  ?? GINSENGOV KORIJEN UNIVERZALA­N LIJEK Služio je kao adaptogen, pomaže u borbi tijekom i nakon bolesti
GINSENGOV KORIJEN UNIVERZALA­N LIJEK Služio je kao adaptogen, pomaže u borbi tijekom i nakon bolesti
 ??  ?? PRIBOR ZA SAKUPLJANJ­E OPIJA
IMAJU I UZORKE
OPIJA U doba Drugog svjetskog rata opij se čak uzgajao u Makedoniji
PRIBOR ZA SAKUPLJANJ­E OPIJA IMAJU I UZORKE OPIJA U doba Drugog svjetskog rata opij se čak uzgajao u Makedoniji
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia