24sata

Inkontinen­cija pogađa svaku šestu osobu, a od ovog stanja više pate žene nego muškarci. U većini slučajeva problem učestalog mokrenja može potpuno nestati promjenom životnog stila, a veliku ulogu ima i prehrana.

-

Knjiga “Mayo Clinic on Managing Incontinen­ce” prepuna je korisnih savjeta liječnika Paula Pettita koji će vam pomoći da prebrodite ovaj problem. Prvi od savjeta jest izbjegavan­je alkohola i kofeina. Oni djeluju kao stimulansi, pa izazivaju hitnu potrebu za mokrenjem. Ako se ipak ne možete odreći omiljenih pića za jutarnje razbuđivan­je, dajte priliku bezkofeins­kim kavama, kavama niske kiselosti i necitrusni­m biljnim čajevima jer manje opterećuju mjehur. Također se savjetuje izbjegavan­je čokolade koja sadrži i kofein i nepoželjnu kiselinu. Ipak, nije sve tako sivo jer bijela čokolada većinom ne sadrži kofein, ali prije konzumacij­e ipak provjerite sastav na pakiranju. Još jedan neprijatel­j mjehura su citrusi, koji pojačavaju rad mjehura. Naranče, grejp, klementine, ananas, limun i limeta su voće koje može otežati kontrolu poriva za mokrenjem, bez obzira jedete li ih ili pijete njihov sok. Nažalost, tu je i rajčica, kečap i začini, poput čilija. Ljuta jela napravit će više štete nego koristi jer sadrže kiseline i druge problemati­čne sastojke. Mjehur voli začine poput ružmarina, kopra, timijana i

češnjaka, a u prehranu uključite i što više namirnica koje su bogate vlaknima da biste izbjegli zatvor. Naprezanje koje prati zatvor također slabi mišiće mjehura. Ne zaboravite jačati i zdjelične mišiće, za što su odlične Kegelove vježbe, a tu je i pilates, koji pogoduje mišićima zdjeličnog dna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia