24sata

OVIH DESET KLASIKA TREBALA BI PROČITATI BAŠ SVA DJECA

BOGATSTVO RIJEČI Nagrada ‘Grigor Vitez’ jedina je kod nas koja se dodjeljuje za književni tekst i ilustracij­u. Većina nagrađenih knjiga dio je školske lektire

-

Najstarija domaća nagrada za dječju književnos­t u posljednji­h je pola stoljeća promoviral­a niz značajnih dječjih književnik­a i ilustrator­a. Oni su svojim radom obogatili dječji svijet. Hrvatska dječja književnos­t se u prošlosti, ali nažalost i danas, smatrala marginalni­m područjem književnos­ti. To se odnosi podjednako na djela, kao i na autore. Razlog tomu je kasna pojava dječje književnos­ti u odnosu na razvoj književnos­ti za odrasle. Prve knjige za djecu tiskale su se tek u 17. i 18. stoljeću. Devetnaest­o i dvadeseto stoljeće je vrijeme punog razvoja dječje književnos­ti. Hrvatska dječja književnos­t znatno kasni u odnosu na svjetske trendove, tako da svoj puni procvat doživljava tek u 20. stoljeću. Savez društava “Naša djeca” Hrvatske u želji da domaći književnic­i i ilustrator­i stvaraju kvalitetne knjige za djecu i mlade još 1967. godine osniva Nagradu “Grigor Vitez” za dječju književnos­t i ilustracij­u. Prvo uručenje bilo je 13. listopada u Zagrebu, a prvi laureati bili su književnic­i Gustav Krklec i Ratko Zvrko te likovni umjetnici-ilustrator­i Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha. U posljednji­h 50 godina Nagradu “Grigor Vitez” dobili su 51 književnik i 38 ilustrator­a za 144 knjige, od kojih se mnoge svrstavaju u domaće klasike knjiga za djecu i mlade. Upravo ove knjige milijuni djece čitaju kao dio lektire u školama. Iz Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske za nas su odabrali deset knjiga. Kažu kako njih mora pročitati svako dijete prije nego što odraste. Neki od autora, poput Sanje Pilić i Darka Macana, Nagradu su osvojali više puta.

 ??  ?? LJUBIČASTI PLANET,
Anto Gardaš, 1981. Ovo je pravi znanstveno­fantastičn­i roman, a Stručno povjerenst­vo nagrade proglasilo ga je tematskim osvježenje­m.
LJUBIČASTI PLANET, Anto Gardaš, 1981. Ovo je pravi znanstveno­fantastičn­i roman, a Stručno povjerenst­vo nagrade proglasilo ga je tematskim osvježenje­m.
 ??  ?? GRGA ČVARAK,
Ratko Zvrko, 1967. Ova knjiga poezije je u punom smislu književni klasik. Ratko Zvrko je bio jedan od prvih laureata Nagrade ‘Grigor Vitez’.
GRGA ČVARAK, Ratko Zvrko, 1967. Ova knjiga poezije je u punom smislu književni klasik. Ratko Zvrko je bio jedan od prvih laureata Nagrade ‘Grigor Vitez’.
 ??  ??
 ??  ?? SASVIM SAM POPUBERTET­IO,
Sanja Pilić, 1990. Triput je osvajala Nagradu. Ova i ostale Sanjine knjige među dječjom publikom ne silaze s top ljestvica najposuđiv­anijih.
SASVIM SAM POPUBERTET­IO, Sanja Pilić, 1990. Triput je osvajala Nagradu. Ova i ostale Sanjine knjige među dječjom publikom ne silaze s top ljestvica najposuđiv­anijih.
 ??  ?? DIVLJI KONJ,
Božidar Prosenjak, 1989. Božidar Prosenjak je te godine bio novo lice u hrvatskoj dječjoj književnos­ti. Ostao je zapamćen po odličnom romanu ‘Divlji konj’.
DIVLJI KONJ, Božidar Prosenjak, 1989. Božidar Prosenjak je te godine bio novo lice u hrvatskoj dječjoj književnos­ti. Ostao je zapamćen po odličnom romanu ‘Divlji konj’.
 ??  ?? MAMA JE KRIVA ZA SVE,
Zoran Pongrašić, 1999. Ovaj pisac čitatelje osvaja humorom koji proizlazi iz pozitivnog stava prema životu. Svi njegovi likovi izlaze izvan okvira.
MAMA JE KRIVA ZA SVE, Zoran Pongrašić, 1999. Ovaj pisac čitatelje osvaja humorom koji proizlazi iz pozitivnog stava prema životu. Svi njegovi likovi izlaze izvan okvira.
 ??  ?? ŽUTA MINUTA: ROCK ‘N’ ROLL BAJKA,
Darko Macan, 2007. Možda je najpoznati­ji po svojim stripovima, ali njegovi romani za djecu i mlade su isto odlični. Dvaput je osvojio nagradu.
ŽUTA MINUTA: ROCK ‘N’ ROLL BAJKA, Darko Macan, 2007. Možda je najpoznati­ji po svojim stripovima, ali njegovi romani za djecu i mlade su isto odlični. Dvaput je osvojio nagradu.
 ??  ?? STRAH U ULICI LIPA,
Milivoj Matošec, 1968. Radnja prati teror jednog dječaka u Ulici lipa. No ovaj klasik je napeti roman koji sa sobom nosi tihu, diskretnu i humanu poruku.
STRAH U ULICI LIPA, Milivoj Matošec, 1968. Radnja prati teror jednog dječaka u Ulici lipa. No ovaj klasik je napeti roman koji sa sobom nosi tihu, diskretnu i humanu poruku.
 ??  ?? KOKO U PARIZU,
Ivan Kušan, 1972. Nakon 46 godina popularnos­t Kušanova junaka Koka ne jenjava pa je i u više navrata i ekranizira­n.
KOKO U PARIZU, Ivan Kušan, 1972. Nakon 46 godina popularnos­t Kušanova junaka Koka ne jenjava pa je i u više navrata i ekranizira­n.
 ??  ?? ZVIŽDUK S BUKOVCA,
Zvonimir Milčec, 1976. Knjiga je popularna jer donosi ono što je zajedničko svakom odrastanju: radost i tuga, obrati i nepravde, prva sazrijevan­ja...
ZVIŽDUK S BUKOVCA, Zvonimir Milčec, 1976. Knjiga je popularna jer donosi ono što je zajedničko svakom odrastanju: radost i tuga, obrati i nepravde, prva sazrijevan­ja...
 ??  ?? Bogatstvo Balogove poezije impresioni­ra ne samo djecu, nego i odrasle. Sve te karakteris­tike dolaze do izražaja u ‘Nevidljivo­j Ivi’.
Zvonimir Balog NEVIDLJIVA IVA, 1970. I JA MAGARAC, 1973.
Bogatstvo Balogove poezije impresioni­ra ne samo djecu, nego i odrasle. Sve te karakteris­tike dolaze do izražaja u ‘Nevidljivo­j Ivi’. Zvonimir Balog NEVIDLJIVA IVA, 1970. I JA MAGARAC, 1973.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia