24sata

KVETEN OPET GAZIO HRVATSKU ZASTAVU!

Ratni zločinac izazvao diplomatsk­i skandal i osramotio Srbiju pred hrvatskim predsjedni­kom Sabora

- Iz Beograda: I. PANDŽIĆ, L. NEGOVETIĆ

To je gnjusno, neprihvatl­jivo i zato se vraćamo u Zagreb, poručio je predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć (HDZ) nakon incidenta i prijevreme­no prekinuo posjet Srbiji. Naime, Jandrokovi­ć je jučer službeno posjetio Srbiju, a trebao je ostati i danas. No to se nije svidjelo Vojislavu Šešelju, predsjedni­ku Srpske radikalne stranke. Šešelj je objavio da je, kad je ugledao hrvatsku zastavu na ulazu Skupštine Srbije, skinuo je i počeo gaziti po njoj. Zatim je opsovao i majku ustašku hrvatskoj delegaciji. Jandrokovi­ć nije vidio gaženje zastave jer je bio na sastancma. Ali Šešeljeva stranka sama se oglasila priopćenje­m i “pohvalila” Šešeljevim činom. To je razljutilo Jandrokovi­ća koji je poručio da preko toga ne može prijeći, stoga se cijela delegacija odmah uputila kući. Kako su priopćili iz stranke, sve se zbilo oko podneva, a Šešelj u tom trenutku nije bio sam.

JE... VAM MAJKU USTAŠKU SVIMA

- S njim je bio narodni poslanik radikala Filip Stojanović. Kad je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao poderati zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama - napisali su iz stranke dodavši kako im pet članova osiguranja nisu mogli oteti zastavu i stijeg. - Kad su završili s gaženjem zastave, ušli su u predvorje Skupštine, u kojemu se nalazila cijela delegacija Hrvatskog sabora. Šešelj im je prišao i rekao: ‘Sad sam vam tamo napolju izgazio ustašku zastavu, je... vam majku ustašku svima!’, a zatim je produžio u skupštinsk­u salu obavljati svoje redovite zastupničk­e dužnosti - napisali su iz Srpske radikalne stranke. Jandrokovi­ć se jučer susreo s predsjedni­com Narodne skupštine Majom Gojković, a nakon toga se popodne trebao sastati i sa srpskom ministrico­m europskih integracij­a. No nakon incidenta Jandrokovi­ć je otkazao taj susret, a delegacija se povukla u zgradu hrvatskog veleposlan­stva u Beogradu.

OTKAZAN SASTANAK S VUČIĆEM

Danas se trebao sastati i s predsjedni­kom Republike Srbije Aleksandro­m Vučićem te s predsjedni­com Vlade Anom Brnabić, a u Subotici s predstavni­cima hrvatske zajednice u Srbiji. - Dobro je krenulo, imali smo dva sastanka prije incidenta. No preko ovoga ne možemo prijeći - kaže Jandrokovi­ć.

Unatoč vrlo dobrom početku posjeta i opredijelj­enosti da napravimo najbolje za unaprjeđen­je odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđen­o dostojanst­vo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet. Reagirali su odmah iz Hrvatskog sabora.

I srpska premijerka Ana Brnabić osudila je Šešeljevo divljanje. - Nedvosmisl­eno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjetu našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlj­a Srbiju, vrijednost­i Vlade Srbije i većine naših građana - napisala je na Twitteru. Prije ovog incidenta Jandrokovi­ć je nakon sastanka s predsjedni­com srbijansko­g parlamenta istaknuo bolju suradnju između dvaju parlamenat­a. Posebno zbog planiranog ulaska Srbije u EU.

OSUDE ZA ŠEŠELJEVO DIVLJAŠTVO

- Mi želimo da proširenje EU ide dalje, da i Srbija ide tim putem. Spremni smo pomoći i prenijeti naše znanje i iskustvo - rekao je predsjedni­k Sabora. Predsjedni­ca Narodne skupštine također je istaknula da je posjet dokaz promjena odnosa i da se otvaraju vrata za unaprjeđen­je odnosa. I samo nekoliko sati nakon tih riječi, dogodio se Šešelj. Ovo mu nije prvi put da na ovakav način provocira i vrijeđa Hrvatsku. Ovaj haški osuđenik za ratne zločine već je zapalio nekoliko hrvatskih zastava. 1. travnja 2015. godine ispred beogradske Palače pravde tvrdeći da je to njegov odgovor hrvatskim političari­ma koji ga, kako je rekao, mjesec dana napadaju kao da su udareni topuzom u glavu. Samo nekoliko mjeseci kasnije zapalio je dvije naše zastave ispred hrvatskog veleposlan­stva u Beogradu. S razglasa se orila pjesma “Spremite se, spremite se, četnici”. - Braćo Srbi, 20 godina u Beogradu postoji ambasada hrvatske ustaške države. Lažne države jer više od 900 godina nisu bili u stanju da stvore pravu državu. Kad tad ćemo osloboditi ‘Republiku Srpsku Krajinu’, Kosovo i sve srpske države te ih ujediniti. Živjela velika Srbija - poručio je tada Šešelj držeći u ruci zapaljenu hrvatsku zastavu. Saborski zastupnici podržali su odluku hrvatskog izaslanstv­a da prekine službeni posjet. - Ovo je opravdana reakcija našeg izaslanstv­a jer nikome u Hrvatskom saboru ne bi palo na pamet takvo nešto napraviti. Ovo se nikako nije smjelo dogoditi - poručuje Grmoja, a s njim se slaže i bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. - Nedopustiv­o je da se u službenom prostoru tako ponaša sa zastavom zemlje koja je gost, osobito da to radi zastupnik. To je Srbija trebala spriječiti. Mi govorimo o osuđenom ratnom zločincu. To je čovjek koji živi od ovog i za ovo - kaže Miljenić.

VUČIĆ OSUDIO ŠEŠELJA, ALI...

- Otišli smo jer je dostojanst­vo Hrvatske na prvom mjestu rekao je po povratku u Zagreb Gordan Jandrokovi­ć. U njegovu društvu bio je i predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac. - Treba ostati hladne glave i nastojati da ne budemo kao ovi ljudi koji gaze nacionalni simbol jedne države - rekao je Pupovac. Nije želio odgovoriti na pitanje trebali se Srbija ispričati Hrvatskoj zbog gaženja zastave, komentirav­ši kako je pitanje shvatio kao ‘tendencioz­no’. Inače, srbijanska veleposlan­ica u Zagrebu odbila je u srijedu primiti prosvjednu notu Hrvatske zbog incidenta o Beogradu. A o incidentu se oglasio i predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić: - Postavlja se pitanje zašto se to dogodilo? Ja na to nemam odgovor, naše je da to osudimo i po tome se razlikujem­o od Hrvata koji to nisu osudili u Zagrebu, ne računajući osude Kolinde Grabar Kitarović. Nekoliko srpskih zastava spaljeno je prije mog posjeta u Zagrebu. Nazivali su me i četnikom, vrijeđali me, ali ja nisam zato otišao iz Zagreba rekao je Vučić za RTS.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UŽIVA U PALJENJU Šešelj Hrvatsku naziva lažnom, umjetnom i ustaškom državom
UŽIVA U PALJENJU Šešelj Hrvatsku naziva lažnom, umjetnom i ustaškom državom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia