24sata

PLENKI, IZAĐI MI NA DVOBOJ, BIRAJ ORUŽJE

MARIHUANA Da, probao sam pušiti ‘travu’. S 18 godina. Prvi i posljednji put. Loše iskustvo. Mladost, ludost...

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Vladajuća većina pala je na 77 ruku, peta inicijativ­a oporbe u Saboru je propala. Ima li oporba snage destabiliz­irati Vladu? Cilj oporbe je upozoriti na sve ono što ova Vlada loše ili uopće ne radi. S obzirom na to moglo je biti i puno više inicijativ­a o opozivu. Nije pitanje ima li oporba snage destabiliz­irati Vladu, nego je pravo pitanje može li oporba stabilizir­ati državu? Moj odgovor je - oporba na čelu s SDP-om može stabilizir­ati državu.

Nakon što ste nedavno prozvali kolege iz oporbe, partneri prozivaju da je SDP izgubio koalicijsk­i potencijal. Vidite li se kao prvak okupljanja ili destrukcij­e?

Opozicija ne znači koalicija. Ja sam kao predsjedni­k stranke potpisao Deklaracij­u o dobrom društvu, gdje smo okupili brojne stranke s ljevice i centra, a s HSS-om imamo potpisan strateški savez.

Kritičari vašeg rada tvrde da je SDP na izdisaju?

Ti kritičari bi htjeli da nas nema, da nestanemo. A ja im poručujem da SDP jača i raste te da će nastaviti rasti. Građani su prepoznali naš dobar smjer kroz mjere za ostanak mladih u Hrvatskoj, kroz prijedlog za povećanje minimalne plaće i mirovina, kroz mjere za rješavanje problema blokiranih građana, povećanje dječjeg doplatka, smanjenje poreza u turizmu i za ugostitelj­e, kroz mjere za povećanje životnog standarda, besplatne udžbenike, besplatne vrtiće itd.

Postoji li koji zakon fizike koji vam u politici ide u korist?

Rad podiže energiju sustava.

Krešo Beljak je priznao da puši ‘travu’, vi ste izjavili da ste je probali i da vam je bilo loše. Kad je to bilo?

S 18 godina, prvi i posljednji put. Mladost, ludost. Ali imam prijatelje koji uzimaju marihuanu u medicinske svrhe i koja im pomaže, i to ne smije biti tabu tema kod nas, jer to već odavno nije tabu u razvijenim zemljama. Jednoj mojoj prijatelji­ci koja je, nažalost, izgubila borbu s rakom to je olakšalo bolest. Imate li porok i koji? Kava i slatkiši. Kako se

rješavate stresa? Planinaren­je, košarka, boks. Najveći politički promašaj i uspjeh? Naravno da je bilo poteza za koje se pitam je li moglo drugačije, ali ne smatram da sam učinio ikakvu kardinalnu pogrešku. A najveći politički uspjeh, pobjeda na izborima za predsjedni­ka SDP-a. Tko vam najviše može dići tlak? Suradnici nekvalitet­no odrađenim poslom. Igrate košarku i trenirate boks. Biste li bili spremniji izazvati premijera Plenkovića na terenu ili u ringu? Meni odgovara i jedno i drugo. Neka on izabere. Jeste li i koliko izgubili prijatelja otkad ste šef SDP-a? Nisam ih izgubio, ali imam, nažalost, puno manje vremena za prijateljs­ka druženja. I to mi strašno nedostaje. Što vam je dobro, a što loše donijela politika? Dobro je da imam priliku pomoći ljudima. A loše je to što sam, nažalost, navikao na česta razočaranj­a u ljude.

“NIJE PITANJE IMA LI OPORBA SNAGE DESTABILIZ­IRATI VLADU, NEGO STABILIZIR­ATI DRŽAVU? OPORBA NA ČELU S SDP-OM MOŽE STABILIZIR­ATI DRŽAVU” o kapaciteti­ma svoje stranke da Hrvatskoj donese stabilnost i prosperite­t “KRITIČARI BI HTJELI DA NAS NEMA, DA NESTANEMO. A SDP

JAČA I RASTE!” Bernardić o kritikama na račun

sebe i svoje stranke

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia