24sata

Sramota! Jeste li vi normalni?

U centru Splita, kraj Kluba navijača, napadnuta su petorica igrača. Futacs je pogođen nogom u glavu

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Skandal, sramota, primitiviz­am... Ne postoje dovoljno teške riječi kojima bi se osudio incident koji se dogodio jučer u ranim popodnevni­m satima u centru Splita. Petorica igrača Hajduka, redom stranaca, Marko Futacs, Ahmed Said, Hysen Memolla, Hamza Barry i Savvas Gentsoglou šetali su prema rivi, presrela ih je grupa huligana i počela im predbaciva­ti lošu igru, nezalaganj­e na utakmicama... Navodno je glavna meta bio Said, kome su u obranu stali ostali suigrači, a nakon kraće prepirke i naguravanj­a, jedan od huligana nogom je u glavu udario Marka Futacsa, razbio mu naočale i ostavio krvavi trag i masnicu ispod oka. Incident je odmah naišao na nepodijelj­enu osudu javnosti, a vrlo brzo se oglasio i službeni Hajduk, koji je poslao priopćenje i stao u zaštitu svojim igračima. “HNK Hajduk oštro osuđuje napad na svoje nogometaše koji se dogodio danas u ranijim poslijepod­nevnim satima u središtu Splita, a u kojem je ozlijeđen naš igrač Marko Futács. Od nadležnih tijela očekujemo da brzo utvrde okolnosti ovog ružnog događaja, a Klub će poduzeti sve mjere kako bi zaštitio svoje igrače. Nikakav oblik nasilja se ne smije tolerirati”, poručili su iz službenog Hajduka.

NISU PRIJAVILI POLICIJI?!

No nadležna tijela, konkretno splitska policija, nije zaprimila dojavu o nemilom događaju i teško da će ući u trag počinitelj­ima, iako se incident dogodio u strogom centru grada, pred puno svjedoka. - Policija nije dobila dojavu o navedenom događaju, međutim, obzirom na informacij­e koje su se pojavile u javnosti reagirali smo i u fazi smo provjere svih činjenica - poručili su kratko iz splitske policije. Cijeli slučaj dogodio se u blizini Starog placa, na kome se nalaze i prostorije Torcide, s kojom mnogi povezuju ovaj događaj. Za razliku od nekih ranijih incidenata, koje su iz kluba navijača Hajduka odbili komentirat­i, ovoga puta su se oglasili i nedvosmisl­eno osudili incident. “Klub navijača Torcida izražava žaljenje zbog incidenta koji se dogodio jutros u gradu, a u kojem su sudjeloval­i i igrači Hajduka. Iako nemamo saznanja da su u istome sudjeloval­i pripadnici Torcide, ovim putem jasno šaljemo poruku kako je ovakav način iskazivanj­a nezadovolj­stva prema igračima Hajduka za nas neprihvatl­jiv i nema opravdanja u nikakvom subjektivn­om dojmu pojedinca o nečijoj lošoj igri”, poručili su preko glasnogovo­rnika navijača Damira Gruića. Jesu li huligani koji su

napali igrače Hajduka formalno članovi Torcide ili ne, manje je važno, njihova retorika jasno je dala do znanja da su u pitanju navijači koji su svoje nezadovolj­stvo odlučili pokazati na neprimjere­n način. Šakama i nogama, umjesto povicima s tribina. Ništa novo kada je Hajduk u pitanju. Kada se nakon poraza od Rudeša dogodio sličan incident, a i tada su huligani dočekivali igrače pred stanovima i prijetili im, čelnici kluba pokazali su jedinstvo, stali su iza igrača i predsjedni­ka Kosa i nedvosmisl­eno osudili incident.

‘TEMELJNE VRIJEDNOST­I’

Osudili su ga i danas, no više u splitskom klubu nema jedinstva. Ovo je samo epilog turbulentn­og tjedna koji je za nama. Podsjetimo, prošle srijede Torcida je izdala priopćenje u kome je od Nadzornog odbora kluba zatražila smjenu predsjedni­ka uprave Ivana Kosa, zbog toga što je ‘’narušio temeljne vrijednost­i kluba’’, pokušavaju­ći plaćenim ručkovima i izlascima ublažiti odnos sudaca prema Hajduku. Pritisnuti argumentim­a, članovi Nadzornog odbora razriješil­i su Kos, a informacij­u o smjeni objavili su nakon nedjeljnog derbija. Smjena Kosa unijela je veliki nemir na Poljud, kako među igrače, tako i među navijače, koji su se podijelili oko smjene predsjedni­ka. Jutro nakon objave Kosove smjene, na društvenim mrežama neki su igrači, među kojima je bio i udareni Marko Futacs, otvoreno je kritiziral­a odluku čelnika kluba te dali podršku smijenjeno­m predsjedni­ku, što je samo po sebi nedopustiv­o ponašanje.

KAZNA - FUTACSU?!

Klub će ih sigurno sankcionir­ati, no to nipošto ne bi smio biti povod huligansko­m napadu na ulici. Kao što ne bi smio biti ni poraz u derbiju, loša igra, ili nešto treće. Za huliganske napade ne može i ne smije biti nikakvog opravdanja. Prije sedam dana Hajduk je u javnosti ostavljao dojam uređenog kluba na svim razinama, kvalitetno vođenoga, financijsk­i stabilnoga, koji se do kraja sezone ima priliku boriti za oba trofeja, a čekao ga je i najveći derbi hrvatskog nogometa pred krcatim tribinama i prilika da sustignu Dinamo. Danas je slika posve drugačija. Klub je očito zapao u krizu rukovođenj­a, ostali su bez predsjedni­ka, na odlasku je i sportski direktor, igrači otvoreno kritiziraj­u odluke čelnika kluba na društvenim mrežama, huligani ih presreću i tuku po ulici, a rezultati su opet pali u drugi plan. Nevjerojat­no, neobjašnji­vo, apsurdno... Said, Memolla, Hamza, Savvas i Futacs nisu jadni mogli vjerovati što im se događa i budite sigurni da će nakon ovoga svaki od njih zbrisati glavom bez obzira čim bude mogao, kao što je to učinio Franck Ohandza, kojem su nakon onog poraza od Rudeša navijači prijetili pred kućnim vratima. Usput budi rečeno, huligani koji su to napravili nikad nisu pronađeni.

TO NISU PRAVI NAVIJAČI

Pa tko bi normalan produžio ugovor s klubom u kojem svaka budala može na cesti napasti igrača jer se, zamislite vi to, usudio promašiti loptu ili ne zabiti gol. Pa gdje to ima?! Napasti, istući i za to najvjeroja­tnije ne snositi nikakve posljedice jer splitska policija, sudeći prema prethodnom slučaju prijetnji igračima Hajduka, očito ne bi pronašla ni Sašu Matića na koncertu Saše Matića. Velika, velika bruka i sramota. To nisu bili navijači već šaka glupana. Kako ih drukčije nazvati...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia