24sata

MARIJA LENGELIĆ IMALA JE OZLJEDU GLAVE I TRAGOVE GUŠENJA NA VRATU

-

On za nas više ne postoji. Da sam ga sreo prije policije, ja bih mu presudio, kroz suze je rekao njihov sin Martin. Nije nam dopustio ulazak u dvorište, no iskreno je progovorio o onome što su njegova majka Marija i djeca godinama trpjela od oca zlostavlja­ča. - Dvije godine me maltretira­o, izgonio me iz kuće, otimao mi novac. Kad smo se zaposlili, tražio je od nas novac da bi mogao piti i plaćati svoje dugove, napadao nas je, a majka bi mu se usprotivil­a i stala u našu obranu. Doveo me dotle da, unatoč tome što sam radio i zarađivao, nisam imao da si kupim kutiju cigareta - govorio je Martin brišući suze. Jednom prilikom, kaže, dok su na Murteru izvodili građevinsk­e radove, otac ga je počeo tući i gušiti. Ništa bolje nisu prošla njegova braća i sestre, od kojih su dvojica spas od nasilnog oca našla u Njemačkoj. U Marinu Selu, u kojemu je pola kuća prazno, ne govore najbolje o svom susjedu, dok o Mariji imaju samo riječi hvale.

VLASTITOG SINA JE GUŠIO

- Bila je to zlatna žena, koja nije izlazila iz dvorišta, eventualno bi otišla do trgovine i do jedne susjede uglavnom da joj pomogne u vrtu. Uglavnom se brinula o djeci, spremala ih je za školu i dočekivala, bila je presretna kad su završili školovanje i dobili posao jer je znala da će se tako osamostali­ti i moći skrbiti o sebi - rekao je jedan od susjeda. Iako policija ni Županijsko državno odvjetništ­vo u Bjelovaru u utorak, nakon događaja, nisu željeli potvrditi da je riječ o ubojstvu, navečer kasno stiglo je priopćenje da je uhićen osumnjičen­ik (54) kojeg povezuju s požarom i smrti žene. S Prekršajno­g suda u Bjelovaru kazali su nam da se protiv Željka Lengelića na tom sudu ne vodi postupak niti je on bio prekršajno kažnjavan od 1. 7. 2015. godine, od kada je Prekršajni sud u Bjelovaru mjesno nadležan za to područje. - U slučaju da je bio kažnjavan prije 1. 7. 2015., o tome može eventualno biti podataka u evidenciji Prekršajno­g suda u Bjelovaru, s tim da se nakon proteka tri godine od pravomoćno­sti presude taj podatak briše iz evidencije po sili zakona - kažu iz suda. Pitali smo psihijatre kakva to osoba podmetne požar da sakrije zločin pa ostavi poruku. - Poznato je da su među profilima osoba koje podmeću požare i oni koji žele počiniti neki zločin i prikriti dokaze.

EMOCIONALN­O NEZRELA LIČNOST

Sadržaj poruke koju je ostavio govori u prilog tome da ju je ostavio poslije. Jer zašto bi napisao: “Posljednja želja da smo zajedno u grobu”, ako je ona živa? Moguće da se planirao ubiti pa se predomisli­o - smatra psihijatar koji nije želio da ga imenujemo. Iz onoga što smo mu ispričali čini mu se da je riječ o nezreloj ličnosti, moguće i s narcističk­im poremećaje­m, rizičnoj zbog alkohola i prijašnjeg nasilnog ponašanja. - Veliki je problem našeg društva što se nitko ne bavi rizičnim skupinama. Društvo u cjelini nije senzibiliz­irano na rizične skupine, ugroženu djeci, osobe s invalidite­tom, osobe koje liječimo o ovisnosti. Nitko o njima sustavno ne vodi brigu niti postoji razvijena svijest u zajednici o tome kako pomoći tim ljudima - priča stručnjak. Pojasnio je da bi trebalo jačati udruge civilnog društva koje se bave rizičnim skupinama te razvijati psihijatri­ju u zajednici. - Uzmite, recimo, društva liječenih alkoholiča­ra. Netko bi se trebao brinuti dolaze li ti ljudi na sastanke, ako ne dolaze, zašto ne dolaze i slično - kaže on.

 ??  ?? Željko Lengelić poruku je ispisao ružem na zidu bunara u dvorištu. Poruke je ostavio i na ploči, no uzela ih je policija
ODNIJELA IH POLICIJA
Željko Lengelić poruku je ispisao ružem na zidu bunara u dvorištu. Poruke je ostavio i na ploči, no uzela ih je policija ODNIJELA IH POLICIJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia