24sata

UVOZNE JAGODE SU 10, A PRVE DOMAĆE ČAK I 25 KN

NAKUPCI DIKTIRAJU Cijena jagoda kod uzgajivača brzo će pasti, ali preprodava­či će ih i dalje prodavati skupo

- Piše: VEDRANA BEKAVAC ŠUVAR

Uvrgoračko­m kraju zasađeno je preko milijun sadnica jagoda, a svaka će, kako je rekao vrgorački uzgajivač Luka Lujo Granić dati u prosjeku oko pola kilograma nadaleko traženih plodova. - Pokojni otac Vojko donio je iz tadašnje PIK Neretve iz Opuzena prve sadnice jagoda u Vrgorac - prisjeća se Granić davne 1974. godine. U neretvansk­om kraju ta sorta nije uspijevala i zato su je ponudili njima. Nakon uspješne sezone prvo su u mjestu Orah, a potom i u drugim vrgoračkim selima započeli sadnju jagoda. - Ovdje je zemlja bogom dana za jagode. Hranjiva crvenica pomiješana s bjelicom ima dovoljno vlage, a cijeli kraj leži na podzemnim vodama iz kojih se natapaju površine zasađene jagodama. Uz to, ovo naše sunce grije baš kako treba, a naš se čovjek trudi proizvesti zdrav proizvod - objašnjava Lujo.

ŽELE ZAŠTITU IZVORNOSTI

Puno je širom Hrvatske jagoda koje se prodaju pod vrgoračke, a vrgoračke zemlje nisu vidjele. Zato vlasnici OPG-ova razmišljaj­u o zelenoj oznaci kvalitete eko proizvoda i zemljopisn­oj oznaci izvornosti pa osnivaju Udrugu Vrgoračke jagode. - Moj unuk Paolo svaku večer prošeta i najede se slatkih plodova, a tako je i u obiteljima drugih poljoprivr­ednika. Bez bojazni ih možete jesti i ne treba ih se prije oprati. Zato i jesu tražene jer je svima poznato da se ovi plodovi ne tretiraju nedopušten­im zaštitnim sredstvima - poručuje Lujo. Udarni dani berbe jagoda tek predstoje i svi poljoprivr­ednici uglavnom najveći dio dana provode upravo u polju među jagodama. Uz njih je i velik broj nakupaca koji kombijima dolaze po vrgoračke jagode.

TKO IH JEDNOM PROBA...

Zadnjih godina u Vrgorcu nije bilo organizira­nog otkupa, pa se jagode uglavnom prodaju nakupcima po cijeni od 20 kuna za kilogram. Kako jagode budu više rodile, cijena će im kod uzgajivača padati, ali će ih nakupci i preprodava­či prodavati znatno skuplje. Nažalost prodaju i druge, uvozne jagode pod imenom vrgoračke jagode. - Tako će biti sve dok ne zaštitimo naš proizvod - kaže Lujo. Dok je Konzum otkupljiva­o jagode, njihove su bile prepoznatl­jive po bijelim košaricama s logom. Danas su sve košarice iste i u njih se može staviti bilo koja jagoda pa prodavati kao vrgoračka. Ipak, istinski ljubitelji jagoda i svi koji su kušali slatke plodove s vrgoračkih njiva znat će i razlikovat­i ih od drugih. Velike su, žarko crvene boje, opojnog mirisa, sočne i ukusne i malo koga će ostaviti ravnodušni­m, kažu uzgajivači.

 ??  ?? ČISTA PROIZVODNJ­A Naša djeca i unuci ne peru jagode prije nego što ih pojedu,
ponosni su vrgorački uzgajivači koji se udružuju kako bi dobili i eko-markicu
ČISTA PROIZVODNJ­A Naša djeca i unuci ne peru jagode prije nego što ih pojedu, ponosni su vrgorački uzgajivači koji se udružuju kako bi dobili i eko-markicu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia