24sata

GAZITELJU , DZABE TI SINKOPA

Sud u Zadru ukinuo je presudu Maje Šupe, koja je Horvatinči­ća oslobodila krivnje za smrt dvoje Talijana. On se brani: ‘Imam sinkopu, zato su mi uzeli vozačku’

- Pišu: R. BOGELJIĆ, H. TKALČEVIĆ, V. CVOK, H. PAVIĆ

Nemam komentara, poručio je Tomo Horvatinči­ć na naš upit je li čuo da je ukinuta prvostupan­jska presuda kojom je oslobođen krivnje za pomorsku nesreću s dvoje poginulih iz 2011. Zagrebački poduzetnik tako će na Općinskom sudu u Šibeniku pred posve novim sudskim vijećem moći ponovno pokušati dokazati da je imao sinkopu te da je bio u nesvijesti u trenutku udara u jedrilicu supružnika Francisca Salpietra i Marinelle Salpietro Patel. Kako neslužbeno doznajemo, Županijski sud u Zadru prihvatio je žalbu tužiteljst­va te ukinuo presudu Horvatinči­ću zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.

ODBACILI SKICU NESREĆE Ukratko, viši sud smatra da su razlozi za donošenje oslobađaju­će presude proturječn­i. Konkretno, u jednom dijelu šibenski sud navodi da je oslobodio Horvatinči­ća jer njegova krivnja nije dokazana, a u drugom dijelu poziva se na zakonsku odredbu prema kojoj je zbog sinkope bio neubrojiv. Šibenski sud prihvatio je tezu Horvatinči­ćeve obrane o sinkopi, no nije obrazložio kako se u to uklapaju navodi drugih svjedoka i lučkog kapetana koji ga je ispitivao, kojima on neposredno nakon nesreće nije spomenuo nesvjestic­u. Nije jasno i nedvosmisl­eno obrazložen­o, smatra drugostupa­njski sud, što je Horvatinči­ć trebao učiniti kako bi pokušao izbjeći nesreću. Također, prvostupan­jski sud odbio je pregledati skicu nesreće koju je sačinio sam Horvatinči­ć uz obrazložen­je da je ona već 2015. izuzeta kao nezakonit dokaz. Je li taj dokaz zakonit ili ne, sud je trebao ponovno odlučivati. Ovo je već druga prvostupan­jska presuda Horvatinči­ću koju je viši sud ukinuo nakon žalbe.

NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia