24sata

SAVJETI IZ 1937. ZA SAVRŠENU TORTU, KOBASU, JAJE NA OKO...

DOMAĆINSKI KALENDAR Uz savjete za čišćenje u zbirci piše: Gospodi se priredi slano i pikantno, da se kasnije dobro zalije

-

Gradska plinara Zagreb, kao novogodišn­ji dar korisnicim­a, 1937. objavila je “Domaćinski kalendar”, zbirku recepata i praktičnih savjeta koje bi trebala znati baš svaka domaćica. U knjižici su prikupljen­a rješenja za razne kućanske probleme. Ovaj svojevrsni šalabahter objedinio je razne savjete i trikove, recepte, ali i jednostavn­e upute za skidanje masnih mrlja, mrlja od piva, trikove kako da meso bude mekano ili da se kolač ne raspadne pri vađenju iz kalupa. Budući da je uljepšavan­je neizostava­n dio u životu svake dame, autori kalendara ni tu nisu podbacili pa su prikupili recepte za kozmetičke pripravke poput hranjivih maski za lice te za ruža za usne. A s obzirom na to da se tih godina uvodio plin u kućanstva, te da je Plinara organizira­la radionice na kojima su žene učile kuhati na plinu, u kalendar su uvršteni i najbolji recepti njihovih polaznica. Osim savjeta za uređenje dom, dočekivanj­e gostiju, serviranje stola i stvaranje ugodne atmosfere, tu su

nastaju ako snijeg od bjelanjaka ne izmiješamo jednolično te grudice snijega ostanu u cijelim komadićima. Snijeg ne smijemo jako miješati jer su to mali mjehurići puni zraka koji kod pečenja čine tijesto rahlim i bez njega se ono ne bi diglo. Mora ga se miješati polako. prvo ih stavite u slabo vruću mast, a tek kad su obje strane malo zapečene, otvara se jači plamen na kojem se one naglo do kraja ispeku. Jetrenim kobasicama se odrežu krajevi i stavljaju se u vruću mast, peku se s obje strane na naglo, pa se smanji plamen i tako se do kraja peku. Krvavice se peku kao i jetrene kobasice, recepti uz koje će svaki ručak lako postati prava gozba. Pijani zec, svinjsko pečenje i punjene tikvice samo su neki od specijalit­eta kojima su domaćice dočekivale goste u posebnim prilikama. U te prilike spadali su i dječji rođendani, pa u kalendaru, osim recepata za fine torte i kolače, piše: “Svaki rođendan djeteta treba se veselo proslaviti. Treba mnogo cvijeća, igračaka i slatkih kolača”, dok u uputama za slavlja na koja dolaze odrasli stoji: “Domaćin također voli pozvati svoje prijatelje jer je ugodno s njima boraviti unutar svoja četiri zida. Tu se, naravno, odrežu im se krajevi, a ako su debele, dobro ih je izrezati na prst debele komade i tako ispeći u masti. Valja paziti na špricanje masti, pa je najzgodnij­e u jednoj ruci držati poklopac i tako prilaziti posudi, a dobro ju je i pokriti.

na oko soli se mast na kojoj će se peći. U slanu mast, koja ne smije biti prevruća, razbijemo jaje i ostavimo da se bjelanjak na malom plamenu polako stisne jer ne smije biti zapečen. Jaje mora biti zrcalasto, a ako se soli s gornje strane, uništit će se lijep izgled, a ako se naglo peče, iz jajeta izađu mjehurići zraka nikad ne trača! Gospoda ne vole slatkiše, njima se priredi nešto slano i pikantno, da se kasnije može dobro zaliti”. Pazilo se i na ukrašavanj­e doma prilkom ugošćivanj­a, osobito cvijećem u vazama. Savjetoval­o se da se cvijeće preko noći pokrije lakim papirom koji se prije dobro smoči, te da se cvijeće nikad ne drži na mjestu na kojem struji zrak jer će brže trunuti. Želite li otputovati 80 godina u prošlost i isprobati zlatne savjete naših baka, to možete učiniti jednim klikom - na rubriku Lifestyle na portalu 24sata.hr koji kvare izgled i kvalitetu jajeta.

za torte mora biti namazano. Ako namažemo cijeli kalup, kad je izvadimo, mogla bi se raspasti. Namažemo li dno kalupa, torta će se zalijepiti za strane kalupa i tada je treba pustiti da se ohladi. Kad vadimo tortu, odlijepimo je tankim oštrim nožem pa će ostati napeta i ravna i treba je preliti glazurom.

može se pjeniti i ako stavljamo meso ili kolač pržiti u nedovoljno vruću mast pa se jelo zapravo ne prži nego kuha u masti. U početku treba staviti točno toliko masti koliko je potrebno pa dodavati ostatak prema potrebi. Dodavanjem svježe masti sprečavamo pjenjenje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia