24sata

HIROM 3 OPET OKO SVIJETA...

- Piše: PAOLA OSOJNIK

Saša Fegić 17. lipnja kreće utabanim putem Mladena Šuteja. Oplovit će svijet istočnom rutom, na legendarno­j jedrilici HIR 3. Za avanturu života trebat će mu oko godinu dana. Je li istinita uzrečica da su vlasnici broda sretni samo u dvije situacije, kada ga kupe i kada ga prodaju? upitala sam Sašu Fegića (39) dok smo sjedili u restoranu marine na Malom Lošinju. Nasmijao se, pa potvrdno kimnuo glavom. - Uvijek kada imam neke radove na brodu i vidim račune koje za to moram podmiriti, pitam se što mi je to trebalo. No, sunčani dani me natjeraju da to zaboravim. Povratka sada nema - odgovorio je opušteno. U njegovom glasu nema nervoze, strepnje ili posustajan­ja. Ničime ne daje naslutiti da uskoro kreće u avanturu života.

IDU NAJTEŽOM RUTOM ZBOG PIRATA

Za malo više od mjesec dana Saša će se s četveročla­nom posadom otisnuti iz lošinjske luke i krenuti na put oko svijeta. Plovit će na brodu HIR 3, legendarno­j jedrilici kojom je Mladen Šutej prije tridesetak godina oplovio svijet. Saša je HIR 3 nakon nekoliko mjeseci razmišljan­ja ‘spasio’ iz luke u Vrsaru gdje je stajao cijelo desetljeće nakon što ga je Šutej prodao jednom poznaniku. - Lokalci bi tu i tamo izbacili vodu iz broda, ali jedrilica je propadala. Izdaleka se vidjelo da je to napušteni brod. Jednom sam slučajno prolazio tamo i zainteresi­rao se. Dvije godine sam ga sređivao, bio je u takvom stanju da nisam mogao ni isploviti. Sada je već krajnje vrijeme za plovidbu. Ako ne odem ove godine, ljudi bi me mogli početi zezati da nikada ni neću - kroz smijeh je dodao. Putovat će istočnom rutom oko svijeta. Kako bi izbjegli pirate ekipa će na put najtežim mogućim putem. Zbog somalskih gusara put će im biti duži nekoliko tisuća milja.

 ??  ??
 ??  ?? OLDTAJMER IMA
NOVI SJAJ
NOVI ŽIVOT Jedrilica iz 1979. duga je 10 metara. Bila je uništena, odbačena, za rezalište. Udahnut joj je novi život, nakon godina radova.
OLDTAJMER IMA NOVI SJAJ NOVI ŽIVOT Jedrilica iz 1979. duga je 10 metara. Bila je uništena, odbačena, za rezalište. Udahnut joj je novi život, nakon godina radova.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia