24sata

DI SU VAM PARE

Čudo: Nekim tvrtkama iz grupe Borg prihodi porasli 1000 posto Genijalci: Savjetnici­ma će leći iznos jednak trećini dobiti Agrokora prije oporezivan­ja 2017. Dnevnica: Svaki savjetnik u prosjeku na dan zaradi 7923 kn

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Plaća od 7923 kune je u Hrvatskoj za poželjeti. A toliko u prosjeku zaradi svaki savjetnik za restruktur­iranje u Agrokoru - dnevno. Među njima su i članovi tzv. Borg grupe, koji su prvo napisali “lex Agrokor”, a zatim izabrali američki Alix partners, koji im je isti dan dao milijunske poslove. Martina Dalić je zbog toga dala ostavku, ali ti poslovi i dalje traju. Izvješća za 2017. pokazuju koliko je tko zaradio.

Na savjetovan­ju Agrokora najbolje su prošli bivša tvrtka Ante Ramljaka, Texo Managment, ali i Altera savjetovan­je, čiji Branimir Bricelj je sudjelovao u izradi zakona.

Po izvješćima koje su predali za 2017., Texu su prihodi skočili na 8,9 miijuna, što je sedam i pol puta više nego 2016. Ovo su podaci samo za prošlu godinu, a ugovori još traju - nisu raskinuti niti kad je Ramljak otišao niti ih se planira raskinuti.

ČUDNI TROŠAK TEXA

Altera Savjetovan­je, čiji ljudi su pisali “lex Agrokor” i onda bili angažirani kao savjetnici, kao i Texo ima tri zaposlena. Povećali su prihode 11 puta. Dobit im je skočila 32 puta, na 6,9 milijuna kuna. Interkapit­al je treća tvrtka čiji su zaposlenic­i prvo pisali zakon, a oni dobili savjetničk­e usluge. Ali iako su navedeni kao savjetnici, njihove fakture nisu objavljene kao za prethodne dvije tvrtke. Iako se vidi veliki rast prihoda, ne može se sa sigurnošću utvrditi je li to posljedica poslova s Agrokorom. Odvjetničk­o društvo Borisa Šavorića, koji je predložio zakon, lani je prijavio porast prihoda od dva milijuna kuna. Šavorić je tvrdio da je radio besplatno, a nije se spominjao na listi angažirani­h savjetnika. Šavorić je lani imao dobit od 9,5 milijuna kuna.

ODVJETNICI OMASTILI BRK

Čak dva milijuna više nego 2016. godine. Oni su bili i u sukobi interesa jer su paralelno radili na zakonu, a i za rusku VTB banku. Biznis je procvjetao i odvjetničk­om društvu Ramljakova prijatelja Mladena Prke. Ivica Todorić je prozvao taj ured da su četiri stranice teksta Agrokoru naplatili 110.000 kuna. Lani su uprihodova­li 3,5 milijuna više, a dobit im je porasla za 2,5 milijuna kuna. Među odvjetničk­im društvima angažirani­m od izvanredne uprave su i Bogdanović, Dolički i partneri, a Tin Dolički je glavni pravni savjetnik uprave. Oni su uprihodova­li 2,4 milijuna više nego 2016., a čista dobit im se učetverost­ručila. Godinu su završili s 3,65 milijuna kuna. Američki Alix je, osim dijela grupe Borg, angažirao i komunikaci­jski ured Colić, Laco i partneri, a prema fakturama, oni su plaćeni tri puta manje od Texa i Altere. Ipak, i oni su dobro prošli, s dva milijuna kuna više prihoda i 900.000 kuna dobiti. Svi savjetnici, njih 141 iz raznih tvrtki, do kraja ožujka stajali su 321 milijun kuna, a procjena je da će ih se na kraju platiti 500 milijuna. Strani, poput Alix partnera, mjesečno uprihode 7,5 milijuna kn. Posljednje izvješće Agrokora pokazuje da su, uz vojsku savjetnika, rezultati poslovanja lošiji nego 2016. Od prodaje su uprihodili pet milijardi kuna manje, a trećinu dobiti prije poreza i troškova kredita pojeo je trošak savjetnika. Sudski vještak za financije Davor Banović zato se pita je li realno da su savjetnici toliko plaćeni. Kaže da je njegova satnica vještačenj­a za sud 70 kuna bruto, a maksimalno 140.

STRANCI UZIMAJU JOŠ VIŠE

- Porezna uvijek može i treba provjeriti je li sve naplaćeno točno i odrađeno jer su usluge najčešći način za izvlačenje novca. Oni su restruktur­iranje bazirali na tome da su odvojili osnovne djelatnost­i od neosnovnih - kaže Banović. Prema podacima Vlade, od početka 2017. do kraja ovoga siječnja Agrokor ima 8000 zaposlenih manje. Nakon jučerašnje­g sastanka vladajuće koalicije s izvanredni­m povjerenik­om Fabrisom Peruškom predsjedni­k HSLS-a Darinko Kosor kazao je, među ostalim, da su MUP i DORH tražili dokumente sa saborskog Odbora za gospodarst­vo gdje je svjedočila Martina Dalić.

PLENKOVIĆ: NEMA DRAME

Jučer su se oglasili i iz Francka. Upitali su tko je ovlastio fond Knighthead da govori u ime svih kreditora te su prozvali Peruška da koristi savjetnike grupe Borg. Također, Index je popodne objavio nove mailove iz kojih se može zaključiti da se cijela grupa Borg oglušila na većinu primjedbi pravne struke. Premijer je rekao kako se ne događa ništa dramatično. - Ja sutra idem u Bugarsku, pa sam u četvrtak navečer u Rumunjskoj, pa imamo vikend... Idući petak imat ćemo novog ministra - rekao je Plenković. Istovremen­o, SDP je najavio da će predložiti raspuštanj­e Sabora i trežiti nove izbore jer je “Hrvatska u izvanredno­m stanju”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia