24sata

BJELICA TRENER DINAMA

Jurčević odlazi s titulom i najlošijim učinkom

- Piše: ANTONIO BEVANDA

U 13 sati Nikola Jurčević bio je ‘bivši’. U 17 sati iz Klagenfurt­a je u Maksimir došao Nenad Bjelica, a nešto prije 20 sati završeni su pregovori. Dinamo je za samo sedam sati Jurčevića zamijenio Bjelicom. Iz Maksimira se ‘bjeličin dim’ pojavio u 19 i 50. Bjelica je već nekoliko dana čekao poziv iz Zagreba. Već nakon Rudeša bilo je jasno kako će on gotovo sigurno biti novi trener Dinama. Ipak, pregovori su se bili malo oduljili. Potrajali su gotovo tri sata, a rezultat je Bjeličin potpis ugovora na dvije godine. Novi trener bit će predstavlj­en

danas točno u podne. - Bio sam zainteresi­ran svaki put kad su me iz Maksimira kontaktira­li, ali sam bio pod ugovorom u Lechu - izjavio nam je iz Austrije Nenad Bjelica. U tim je trenucima još bio u Klagenfurt­u, nakon toga je sjeo u automobil i krenuo za Zagreb. Još nam je prije puta u Zagreb rekao: - Da, želio bih biti trener Dinama. Pa tko ne bi želio biti trener tako velikoga kluba?! Izgleda da je ipak bilo suđeno da on još u ovoj sezoni postane strateg zagrebačke momčadi. Bjelica će biti već treći trener Dinama u ovoj sezoni. Prvi je, prije Nikole Jurčevića, bio Mario Cvitanović, koji s Dinamom nije izgubio niti jednu utakmicu u prvom dijelu sezone. Već u subotu će Nenad sjediti na klupi na proslavi naslova protiv Intera. Dijelit će se medalje, Arijan Ademi podignut će pobjedničk­i pehar. Medalju za osvojeni naslov će dobiti i novi trener, ali poznajući Bjelicu, ne sumnjamo kako će odmah reći da su zasluge za naslov ipak Cvitanović­eve i Jurčevićev­e. On svoj prvi pravi trofej s “modrima” može osvojiti već za tjedan dana u Vinkovcima.

ELIMINIRAO JE DINAMO

Zagrepčane čeka finale Kupa protiv Hajduka, i to će odmah biti prvi veliki ispit za novog trenera. Bilo je u Maksimiru jučer ujutro i ideja o tome da Jurčević treba odraditi ovu sezonu do kraja. Da bi trebao voditi još ove dvije utakmice, ali onda su shvatili kako Jura ne može podignuti momčad za tu veliku utakmicu u Kupu. Nenadu Bjelici Dinamo će biti sedmi klub koji će voditi u trenerskoj kari-

jeri, koju je počeo 2007. godine na klupi Kärntena. U Austriji je još vodio Lustenau, WAC Andru i Austriju Beč, s kojom je 2013. godine ušao u skupine Lige prvaka. Tad je Bjelici Maksimir bio sretan jer je baš u playoffu za Ligu prvaka u našem glavnom gradu slavio 2-0. Zagrepčani su u Beču pobijedili 3-2, ali to im nije bilo dovoljno da prođu. Bjelica je s Austrijom u skupini Lige prvaka osvojio pet bodova, tad je vodio utakmice protiv Atletico Madrida, koji je bio hit Lige prvaka u toj sezoni. Madriđani su došli do finala, a Bjelica je imao čast voditi utakmice. Već je u ponedjelja­k navečer nakon poraza od Rudeša bilo jasno kako je Jura “bivši”. Čekalo se samo da se u utorak pojavi u klubu, odmah su dogovorili sporazumni raskid. I dok je Jura još bio trener, Zagrepčani su imali asa u rukavu. To je Nenad Bjelica. Teško je i pobrojiti sve situacije u kojima je Bjelica bio blizu klupe “modrih”. Spominjao se i prije dva mjeseca kao nasljednik Marija Cvitanović­a, bio je blizu i u kolovozu 2016. godine. Prvi cilj bit će mu osvajanje Kupa, drugi ulazak u skupine Europske lige. Realno, a toga su svjesni i u Maksimiru, ulazak u skupine Lige prvaka bio bi pravi jackpot.

JURA TRAJAO 65 DANA

No Bjelica je to već jednom ostvario, tko kaže da ne može i drugi put?! No polako. Ima malo vremena da razbudi momčad, tek nekoliko treninga prije finala Kupa. Odmah mora pokazati znanje. Samo 65 dana trajala je avantura Nikole Jurčevića na klupi Dinama. Odlazi s naslovom prvaka, ali objektivno, za taj naslov ima vrlo male zasluge. Izgubio je čak četiri od deset utakmica u HNL-u, da bi mu presudio poraz protiv Rudeša (1-0) u ponedjelja­k. Prema učinku u prvih deset kola on je najlošiji trener “modrih” u 21. stoljeću. S druge strane, Nenad Bjelica će odmah morati zasukati rukave, europski izazovi stižu za dva mjeseca.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia