24sata

USKOK PREUZEO ISTRAGU

Zatražili i transkript ex-ministrice Dalić iz Sabora...

- Pišu: V. CVOK, I. PANDŽIĆ, N. ZAGORAC

“VLADA MORA DATI OSTAVKU, RASPUSTITI SABOR I RASPISATI IZBORE”

Davor Bernardić, čelnik SDP-a

Nakon što je buknula afera Hotmail, protiv uključenih su podnesene dvije kaznene prijave. A one će biti proslijeđe­ne Uskoku, doznajemo neslužbeno. Prijave su protiv Martine Dalić i uključenih podnijeli Živi zid i Slobodna Hrvatska. Osim tih

političkih stranaka, već je kaznene prijave i dopune podnosio Ivica Todorić. Posljednje dvije prijave podnesene su Općinskom državnom odvjetništ­vu (DORH). I istragu protiv Todorića i ostalih i dalje provodi Županijsko državno odvjetništ­vo, a dio oko nastanka “lexa Agrokor” najvjeroja­tnije će preuzeti Uskok. Pri uključivan­ju Uskoka u istragu o aferi elektronič­kog dopisivanj­a i eventualni­h kaznenih djela neće biti otezanja, doznajemo. Prema ovim prijavama postupat će žurno. A predmet sumnji je - moguća korupcija. U rasvjetlja­vanje afere Hotmail, u kojoj sudionici razgovora, grupa Borg, kako su se nazivali, dogovaraju “lex Agrokor”, uz Državno odvjetništ­vo i policiju, koja analizira sporne poruke, uključila se i Sigurnosno-obavještaj­na agencija (SOA).

POČELA JE PROVJERA

Čelnik SOA-e Daniel Markić ranije je potvrdio da daju “punu potporu” policiji i Državnom odvjetništ­vu, koje treba dati “konačni lijek”. Češljanje je, čini se, počelo. DORH je od saborskog Odbora za gospodarst­vo još u utorak zatražio fonograme

sjednice na kojoj su, na pitanja zastupnika o Zakonu o Agrokoru, odgovarali bivša potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić i bivši Vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak. Šef tog odbora, Darinko Kosor, u utorak popodne potvrdio je da su DORH i MUP tražili materijal od odbora.

PRESKUPI KONZULTANT­I

- Po tome znam da su počeli svoj posao - rekao je Kosor. Gostujući u emisiji “Meet the Press” u studiju 24sata u srijedu ujutro, Kosor je pred kamerama rekao da sam proces nagodbe ovisi o vjerovnici­ma koji mogu dovesti do nagodbe, ali i napraviti štetu da do nagodbe ne dođe. - Procjenjuj­e se da će više od 500 milijuna kuna biti potrošeno na konzultant­ske usluge do kraja procesa, a od toga je oko 10 posto otišlo ovim spornim tvrtkama o kojima se priča. Treba utvrditi je li u tom sukobu interesa bilo kaznenog djela, a po mom iskustvu, gdje ima sukoba interesa, često ima i kaznenog djela. Ako do nagodbe ne dođe, onda će doći do stečaja. Ne vjerujem da u stečaju može biti pravih dobitnika - rekao je Kosor u emisiji 24sata. Zasad se ministri u Vladi ne izjašnjava­ju o tijeku istrage. - Ministar Zdravko Marić nije htio komentirat­i aferu Hotmail.

OPORBA TRAŽI IZBORE

- Nemam zaista komentara, mogu samo ponoviti da nisam osobno sudjelovao niti u pisanju niti bilo kakvom angažmanu oko samog zakona - rekao je. Zbog ove afere i slučaja Agrokor saborska oporba u srijedu je u stankama saborske sjednice zatražila raspuštanj­e Sabora i raspisivan­je novih izbora, dok su vladajući isticali kako Vlada ima podršku javnosti i odgovorno radi svoj posao.

“PO MOM ISKUSTVU, GDJE IMA SUKOBA INTERESA, IMA I KAZNENIH DJELA”

Saborski zastupnik i šef HSLS-a Darinko Kosor

“POLICIJI I DRŽAVNOM ODVJETNIŠT­VU SOA DAJE PUNU POTPORU”

Daniel Markić, šef SOA-e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia