24sata

Slanoća, masnoća, kiselina i toplina četiri su stavke na koje se, po mišljenju autorice, chefice Samin Nosrat, svodi kuhanje ukusne hrane.

-

- Kad usavršite svoje znanje o tima četirima faktorima, oslobodit ćete se strogog praćenja recepata te dobiti veću slobodu u pripremi jela i od ostataka iz hladnjaka - kaže. Poučava da sol daje hrani na živosti jer pojačava okus i utječe na teksturu jela. - Ne brinite o tome koliko soli dodajete jelu, jer ćete je svakako staviti manje nego da ste jelo koje pripremate kupili u trgovini. Ne bojte se dodati sol u vodu u kojoj ćete kuhati povrće jer će većina ionako završiti u odvodu, a pomoći će u čuvanju nutrijenat­a - dodaje autorica. Masnoća je esencijala­n izvor energije, a pomaže i u apsorpciji važnih nutrijenat­a iz hrane. koje mogu promijenit­i boju i teksturu hrane. - Koristite sol kako biste naglasili okus hrane, masnoću kako biste ga održali, a kiselinu kako biste uravnoteži­li okuse dodaje. Knjiga nudi precizna i ilustriran­a objašnjenj­a koja vas uče koje sve namirnice mogu poslužiti kao izvori kiseline, slanoće i masnoće, poučava kako nasjeckati peršin i napraviti finu pastu od češnjaka, ali nudi i recepte, poput onoga kako da sami napravite majonezu. Recepti u ovoj knjizi nisu najvažniji, autorica kroz jednostavn­e primjere uči čitatelje kako da naprave ukusno jelo uz razumijeva­nje sastojaka koje koriste i kako će oni utjecati na okus jela. Ohrabruje ljude da kuhaju te da ne odustanu ako im se potkradu pogreške jer se i one u puno slučajeva mogu ispraviti. Knjiga donosi i korisne savjete kako odabrati okuse za jela iz drugih dijelova svijeta. - Naučite uskladiti svježe začinsko bilje sa suhim začinima u aromatični­m bazama i ukrasima poput emulzija kako biste dobili više dimenzija istog okusa u jelu - savjetuje autorica. Emulzije su odlične za obogaćivan­je hrane koja je preobična ili nedovoljno začinjena. One mogu biti izvori masnoće,

poput maslaca, majoneze i drugih umaka na bazi ulja, ili kiseline, poput dresinga na bazi octa. Možete koristiti već gotove emulzije ili ih pripremiti sami, a već jedna žličica bit će dovoljna za veliku promjenu. - Probajte jelo nekoliko puta tijekom pripreme kako biste se uvjerili da je okus onakav kakav želite da bude. I ne bojte se igre sa začinima - kaže i dodaje: - Prestanite se služiti točnim mjerama koje vam nameću recepti. Koristite prste kako biste začinili hranu i dobili osjećaj koliko soli morate staviti kako biste dobili željeni rezultat. Tako ćete lakše usvojiti rutinu začinjavan­ja jela jer nije svaki prstohvat isti. Toplina, kao posljednji važan element kuhanja, mora biti prilagođen­a namirnicam­a koje pripremate kako biste dobili što bolji okus.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia