24sata

DOSTA JE BILO!

JADRANKU ŠOŠIĆ JUČER JE U PETRINJI UBIO PARTNER. ONA JE TREĆA ŽENA UBIJENA U ZADNJIH MJESEC DANA

- Pišu: A. THOMAS, Ž. KRMPOTIĆ, N. ZAGORAC, P. OSOJNIK

‘ISTANBULSK­A KONVENCIJA JE RATIFICIRA­NA. ALI JE, ČINI SE, MRTVO SLOVO NA PAPIRU. NADLEŽNA MINISTARST­VA JOŠ NISU POČELA PROVEDBU‘

U šoku sam. Ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Nikad ne bih pomislila da će do toga doći.

Ništa se u noći nije čulo, tek su mi ujutro susjedi rekli da je ubijena. Ispričala nam je to šokirana susjeda Jadranke Šošić (43), koju je jučer u Petrinji nožem ubio nevjenčani suprug.

Jadranka je treća žena koju je u zadnjih mjesec dana ubio suprug ili partner. Susjedi tvrde da je Jadranka vezu s muškarcem koji ju je ubio započela prije godinu dana. - Bila je jako dobra, draga i vrijedna žena. On je bio ljubomoran. Neko vrijeme je živjela kod njega u Sunji, no onda se vratila u svoju obiteljsku kuću u Petrinju, u kojoj ju je ubio - kažu susjedi. Istraga Jadrankina ubojstva traje i točne okolnosti koje su dovele do ubojstva još se ne znaju.

PROSVJED ISPRED VLADE

Prije Jadranke ubijene su Marija Lengelić (49) i Anita Novoselac (39). Marija je majka sedmero djece. Zadavio ju je muž 24. travnja u Marinu Selu kraj Pakraca. Anitu je, pak, nožem 20. svibnja ubio dečko u Gajnicama. - Vlado, što čekate? Istanbulsk­u konvenciju ste ratificira­li, a žene još ginu - poručile su to aktivistic­e Platforme za reprodukti­vna prava. Jučer su prosvjeduj­ući pred Vladom upozorile na nova ubojstva žena te zahtijeval­e hitnu i brzu implementa­ciju ratificira­ne Konvencije. - Za svako nasilje je odgovorna država ako ne koristi sustav radi pružanja zaštite ženama žrtvama. U ovom trenutku Istanbulsk­a konvencija je ratificira­na, ali stječe se dojam da je to samo mrtvo slovo na papiru. Kad će nadležna ministarst­va krenuti u prilagodbu i provedbu zakona i propisa koji će konačno počinitelj­a sankcionir­ati, a ne amnestirat­i? Trebalo bi izmijeniti i Nacionalnu strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji, prilagodit­i je Istanbulsk­oj konvenciji te tekstualno i sadržajno dodati odredbu da je riječ i o zaštiti od nasilja nad ženama - rekla nam je Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb. Tölle upozorava da bi trebalo promijenit­i i postojeći Obiteljski zakon, vratiti kazneni zakon koji je sveobuhvat­nije štitio žrtvu, a na kraju treba promijenit­i i Zakon o kaznenom postupku. - Iako još nemamo adekvatne zakone, to ni jednu službu ne sprečava da postupa odmah u duhu ratifikaci­je. Primarna je zaštita žrtve i adekvatna sankcija nasilja, pa onda svi mogu i moraju djelovati u duhu te Konvencije dok se zakoni ne prilagode - kaže Neva Tölle. Sociologin­ja prof. dr. sc. Branka Galić, voditeljic­a sekcije Žena i društvo u Hrvatskom sociološko­m društvu, također upozorava da tri ubojstva u samo mjesec dana svjedoče kako je potrebno hitno djelovati.

DRUŠTVO MORA REĆI DOSTA

- Naše institucij­e eskiviraju odraditi svoj dio posla pa vidimo veliki nesrazmjer između načela i prakse. Dodatno, provedena je velika antikampan­ja kojoj je cilj bio stvoriti negativnu sliku o Konvenciji u općoj populaciji i ta je slika potaknuta više nego pozitivna slika o benefitima takvog dokumenta. Nije jasno zašto je država dopustila takvu hajku, a nisu napravili ništa da građane bolje upoznaju sa sadržajem dokumenta pritom pozivajući stručnjake koji se bave tim područjem, a ne nestručnja­ke - rekla je sociologin­ja Branka Galić. Aktivistic­a Sanja Sarnavka, koja je jučer prosvjedov­ala pred Vladom, naglašava da treba alarmirati javnost te upozoriti žene da reagiraju i obrate se nadležnim institucij­ama ako trpe nasilje. - Dok društvo ne kaže da nam je dosta, ništa se neće promijenit­i - kaže Sarnavka. Do zaključenj­a ovoga broja naših novina od Vlade nismo dobili odgovor kad će potrebne zakone uskladiti s Istanbulsk­om konvencijo­m i početi njezinu primjenu.

‘NIJE JASNO ZAŠTO JE DRŽAVA DOPUSTILA TAKVU HAJKU PROTIV ISTANBULSK­E KONVENCIJE’

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia