24sata

AGROKOR CE DOBITI NOVO IME

TVRTKU JE 1976. POD TIM NAZIVOM OSNOVAO TODORIĆ. SAD BI SE TREBALA ZVATI AISLE HOLDCO

- NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Agrokor, koji je kao tvrtku za proizvodnj­u cvijeća i cvjetnih sadnica 1976. osnovao Ivica Todorić, nakon 42 godine mogao bi ostati bez tog imena. Izvanredna uprava Agrokora objavila je na svojoj web stranici Nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, kojim se predviđa osnivanje nove grupe u vlasništvu vjerovnika. Riječ je, kako se navodi u priopćenju izvanredne uprave, o dokumentu koji detaljno razrađuje Načelni sporazum o ključnim strukturni­m elementima nagodbe, koji su 10. travnja ove godine potpisali svi članovi privremeno­g vjerovničk­og vijeća, predstavni­ci Udruge dobavljača i predstavni­k ruske banke VTB-a, a uključuje i naznake dogovora u načelu koji su postignuti u razgovorim­a koji su se nastavili nakon tog datuma. Nacrt nagodbe se sastoji od dva dijela: pripremne osnove, u kojoj se izlažu ciljevi i mehanika nagodbe te provedbene osnove, koja uređuje namirenje vjerovnika i pravni položaj dužnika, kao i radnje koje su potrebne za provedbu nagodbe.

NACRT PODLOŽAN IZMJENAMA

Dokument u cjelini predstavlj­a detaljni pregled stanja u kompanijam­a obuhvaćeni­m postupkom izvanredne uprave, razloge za uvođenje postupka te sve korake koji su tijekom postupka poduzeti kako bi se pripremila i usvojila nagodba vjerovnika. Dokument također sadrži razradu korporativ­ne strukture nove Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave, razradu novog duga nove Grupe Agrokor i kapitalne strukture kao i druge detalje vezane uz provedbu nagodbe.

NOVA TVRTKA U NIZOZEMSKO­J

Sljedeći tjedan vjerovnici Agrokora u izravnim međusobnim razgovorim­a, uz sudjelovan­je izvanredne uprave i savjetnika, nastavljaj­u raditi na Nacrtu nagodbe, najavljuje se u priopćenju. U tijeku je, kažu, i rad na pratećim dokumentim­a koji su navedeni u nacrtu nagodbe i koji će biti sastavni dio finalnog teksta o kojem će glasati prvo vjerovničk­o vijeće, a zatim i svi vjerovnici. Prema dokumentim­a, restruktur­iranje i plan nagodbe provest će se kroz društva posebne namjene koja će preuzeti vjerovnici u okviru nagodbe. Novo nizozemsko društvo s ograničeno­m odgovornoš­ću “Aisle Dutch TopCo” bit će osnovano kao krovno holding društvo, a osnivač će biti nizozemska administra­tivna zaklada “Aisle STAK” koja će biti osnovana s tom svrhom. Aisle Dutch TopCo će biti jedini vlasnik drugog nizozemsko­g društva s ograničeno­m odgovornoš­ću “Aisle Dutch HoldCo”, koje će pak biti jedini vlasnik hrvatskog dioničkog društva Aisle HoldCo. Aisle HoldCo će osnovati niz hrvatskih društava s ograničeno­m odgovornoš­ću (čiji će biti jedini vlasnik), a koja će u konačnici držati operativnu imovinu i obveze nove grupe.

AGROKOR GRUPA SE BRIŠE

Vjerovnici će svoje tražbine, u okviru plana nagodbe, ustupiti društvu Aisle Dutch TopCo u zamjenu za zamjenjive obveznice. Tako će nova grupa biti u vlasništvu vjerovnika. Nakon nagodbe, Agrokor Grupa će ostati bez nadoknadiv­e imovine i bit će potrebno provesti njeno gašenje ili brisanje iz sudskog registra.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia