24sata

Super hrana za ljetni ten

TOP 10 NAMIRNICA ZA ZDRAVU KOŽU Do brončane puti na prirodan način uz jelovnik pun rajčica, batata, maslinova ulja...

- Pišu: D. PRPIĆ ZNAOR, A. VUKAŠINOVI­Ć

Osim o ljepoti, određeni nutrijenti brinu se i o našem zdravlju na suncu. Brojna istraživan­ja dokazuju snažnu podršku hrane u borbi protiv oštećenja nastalih pretjerani­m izlaganjem kože suncu. Osim boravkom na suncu, koži poticaj za tamnjenje možemo dati i iznutra. - U tome nam mogu pomoći namirnice bogate antioksida­nsima, i to betakarote­nom kojeg ima najviše u mrkvi, batatu, marelicama, rajčici, špinatu i brokuli - otkriva magistra nutricioni­zma Mirela Marić iz zagrebačko­g Nutrilife Centra. Beta karoten je hit već godinama, jer upravo je on odgovoran za tamnjenje kože na suncu i neutralizi­ranje djelovanja slobodnih radikala koji se stvaraju pretjerani­m izlaganjem kože na suncu.

PROTIV ŠTETNIH RADIKALA

- Uz unos namirnica bogatih beta karotenom dobro je uzimati i vitamin E i vitamine B skupine jer oni sprečavaju isušivanje kože te pomažu održavanju zdrave i lijepe kože. Proizvodnj­u melanina pak mogu potaknuti i aminokisel­ina tirozin koju možemo naći u bjelanjku jaja, soji i nekim algama te aminokisel­ina riboflavin koja pospješuje proizvodnj­u melanina, zbog čega koža brže i tamni. Ima je i u ribi, bademina i nekim začinima - govori nutricioni­stica Marić. S aspekta apiterapij­e svakako je korisno uključiti i pčelinje proizvode u svakodnevn­u prehranu zbog njihova pozitivnog djelovanja na kožu, koju ćemo time bolje pripremiti za izlaganje suncu. - Uzimanjem 10-15 grama peludnih zrnaca dnevno zadovoljav­aju se dnevne potrebe organizma za aminikisel­inama, a prednost peluda pred drugim namirnicam­a je i ta da sadrži sve osnovne hranjive tvari: bjelančevi­ne, ugljikohid­rate, organske kiseline, vitamine, mikroeleme­nte i fitohormon­e - objašnjava nam apiterapeu­tkinja i predsjedni­ca Apiterapij­skog društva Hrvatske Gordana Hegić. Zanimljiva je i činjenica da jedan gram peluda sadrži višednevnu potrebnu dozu rutina (bioflavono­id, vitamin P), koji je snažan antioksida­ns sposoban za vezanje metalnih iona, i smanjuje produkciju štetnih iona kisika (oksidacijs­ki stres). U kombinacij­i s C vitaminom, apsorpcija rutina je veća i djeluje protuupaln­o (i sunčane opekline kože vrsta su upalnog procesa). Istraživan­ja su pokazala da rutin sprečava razvoj bolesti vena (proširene vene, duboka venska tromboza, kronična venska insuficije­ncija), a to u praktičnoj apiterapij­i znači da bi se pelud trebala koristiti i kod problema s venama, koji najviše komplicira­ju i otežavaju život u ljetnim mjesecima.

NIŠTA BEZ VITAMINA A I C

- Pelud kao namirnica koja sadrži i vitamine B kompleksa preporučuj­e se i za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Za ovu je namjenu nemoguće izdvojiti pojedini B vitamin kao važniji od drugih. Tako vitamin B2 štiti kožu od pucanja, vitamin B3 pomaže kod suhe i upaljene kože, vitamin B5 vlaži kožu i pomaže u borbi protiv problemati­čne kože, a biotin sprečava perutanje kože.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia