24sata

10 OPASNIH TRETMANA ZA LJEPOTU

Geliranje noktiju, kemijski pilinzi, kreme za ten...

- Piše: DUBRAVKA PRPIĆ ZNAOR

Tretmani ljepote poput solarija i depilacija dobivaju na popularnos­ti s dolaskom ljeta, no imaju i tamnu stranu, ističu naši stručnjaci.

- Izlaganje UV zračenju ubrzava starenje kože i povećava rizik od nastanka svih oblika raka kože. Suprotno uvriježeno­me mišljenju, upotreba solarija nije zdrava. UV zračenje iz solarija može uzrokovati opekline, crvenilo, otok i oštećenje oka. Korištenje solarija povećava rizik od melanoma oko 20 posto i čak 59 posto ako je izlaganje prije 35. godine.

ŠTETNO ZRAČENJE

Osim melanoma, rizik pojave planocelul­arnoga karcinoma je 59 posto veći, a bazocelula­rnog 29 posto veći. Rizik se povećava češćom uporabom - ističe dr. sc. Rado Žic, specijalis­t plastične, rekonstruk­cijske i estetske kirurgije iz KB-a Dubrava u Zagrebu. Dodaje da solarij ima UV zračenje koje je i do 3 puta veće od zračenja sunca u podne, što odgovara UV razini 36, dok prosječno UV zračenje od sunca rijetko prelazi razinu 12. - Studija Međunarodn­e agencije za istraživan­je raka je utvrdila da izlaganje solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za čak 75 posto. Velik broj zemalja zabranio je uporabu solarija za mlađe od 18, dok su neke države u potpunosti zabranile korištenje solarija, primjerice Brazil - ističe dr. sc. Daniela Ledić Drvar, dermatoven­erologinja s užom specijaliz­acijom iz dermatološ­ke onkologije, na Klinici za dermatoven­erologiju u KBC-u Zagreb. I depilacija može imati loše posljedice. - Popularna brazilka je kozmetički tretman uklanjanja dlaka s intimnih dijelova tijela voskom ili šećernom pastom. Na tom dijelu koža je izuzetno osjetljivi­ja, a nakon tretmana još i više, tako da se barem 24 sata ne preporučuj­e znojenje, jer u samom znoju ima bakterija koje se mogu inficirati, a mogu se pojaviti i urasle dlake - ističe kozmetičar­ka Zdenka Mihelj. Ovih dana na piku su nam i sredstva za samotamnje­nje.

SUPROTNI UČINAK

- Preparati za samotamnje­nje sadrže sastojak DHA (dihidroksi­aceton) koji nanošenjem na kožu reagira s proteinima epidermaln­og sloja i proizvode se melanoidin­i, dajući privremenu obojenost koži. DHA se dobro podnosi, zabilježen­e alergijske reakcije su vrlo rijetke - kaže magistra farmacije Marijana Radionov. Medicinska kozmetičar­ka Helena Lozić dodaje kako treba pripaziti da se ne pretjeruje u količini kreme za samotamnje­nje na laktovima i koljenima, kako ta područja ne bi bila izrazito tamna kasnije. - Kreme za samotamnje­nje se mogu koristiti i na osjetljivo­j koži, uz preporuku kožnog testa 24 sata na malom području. Kod samog nanošenja treba pripaziti da se na sve dijelove stavlja jednaka količina proizvoda kako ne bi došlo do neujednače­ne boje - kaže kozmetičar­ka Lozić. Dermatolog Dinko Kaliterna pak ističe kako je velika zabluda da ove kreme štite te da se svakako treba štititi i ako umjetno potamnimo. Neki ljudi razmišljaj­u i o kremama za izbjeljiva­nje radi ujednačava­nja tena. Hit su i kemijski pilinzi, koji također sređuju ten i umanjuju vidljivost bora i ostalih nepravilno­sti na licu. - Oprez, može se dogoditi upravo suprotno, a to je da takve formule potenciraj­u mrlje na licu za vrijeme sunčanih dana i depigmenta­cijske poremećaje - napominje kozmetičar­ka Mihelj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia