24sata

MANDŽO, LETEĆA TVRĐAVA

DAJTE NAM MESSIJA DA SE IGRAMO

- Iz Rusije: DUBRAVKO MILIČIĆ

HRVATSKA - NIGERIJA 2-0 Pobjeda pred 8000 hrvatskih navijača

Još od 14. lipnja 1998. i Jamajke nismo dobili prvu utakmicu SPa. Do Rusije. Nikad Nigerija na SP-u nije izgubila od europske momčadi. Do Rusije. I nikad od 1998. nismo prošli skupinu. Ajmo srušiti i taj maler...

Ova Hrvatska, ako je suditi po prvom koraku, to može. Zlatko Dalić krenuo je kao niti jedan izbornik prije njega - s četiri napadača!

DALIĆ JE POGODIO

- Jači smo od Nigerije, morali smo ovo dobiti, zato smo tako igrali. Naravno, za Argeninu ćemo mijenjati i igrače, i sustav, i taktiku - rekao je hrvatski izbornik. Prelomio je Dalić i odlučio Ćorluku ostaviti na klupi, ali i krenuti s Kramarićem. I pogodio je. U prvom poluvremen­u gledali smo napadačku, hrabru, ratničku Hrvatsku. Nedostajao je samo gol... Da, došli smo do njega uz malo sreće, ali bez nje nemaš što tražiti na velikim natjecanji­ma. Sjetite se samo osmine finala Eura u Francuskoj protiv Portugala i Perišićeve stative nekoliko trenutaka prije no što smo primili gol... U Kalinjingr­adu nam se vratilo. Pa smo, i to se događa, vodili Nigeriju 2-0 iako smo imali samo jedan udarac u okvir gola. Modrićev iz penala.

I RUSI SU UTIHNULI...

Posebna priča bili su naši navijači, koji su 90 minuta igrali s Modrićem i društvom. Stadion u Kalinjingr­adu doslovno se tresao kao klackalica dok su hrvatski navijači skakali pjevajući “Moju domovinu”. Rusi su se opredjelil­i za Nigeriju, pa su skandirali “Nigerija, Nigerija”, no brzo su i oni utihuli. A što će... - Igrali smo za Hrvatsku, za branitelje i sve ljude koji se bore za egzistenci­ju - istaknuo je Dalić.

Bravo, majstore. Bravo. Samo tako. To je to... Govorio je Modrić nakon utakmice stisčući ruku suigračima. Išao je od jednog do drugog dok im nije svima čestitao. I potom čvrsto stisnuo šaku i otišao pozdraviti navijače, dok se stadionom orilo: Luka Modrić, Luka Modrić! - Bilo je jako važno otvoriti pobjedom jer smo ovimedobil­i dodatno samopouzda­nje. I na krilima ove pobjede ćemo se dizati i nastaviti naš put kakav smo zacrtali prije dolaska - rekao je Luka Modrić, koji je proglašen igračem utakmice u službenom izboru Fife. Prečesto smo znali “umirati u ljepoti”. I ispadali. I zato, zaboravite na način, važno je samo to da nas je pobjeda protiv Nigerije dovela u situaciju da već u Nižniju možemo osigurati drugi krug. Nakon pobjede u Kalinjingr­adu čak i u slučaju poraza od Argentine opet imamo sve u svojim rukama. Daleko smo, naravno, i dalje od cilja, od onoga što momčad poput ove Hrvatske realno može ostvariti, ali bilo je važno probiti led. I početi skupljati bodove. - Utakmica uopće nije bila lagana, ali prvi gol došao je u pravo vrijeme i nakon toga nam je bilo lakše igrati. Nakon gola smo počeli stvarati šanse, vodstvo nam je dalo samopouzda­nje. A, vjerujte, Nigerija će osvojati bodove u sljedećim utakmicama - kaže Modrić. I svi su odreda, odušeljven­i podrškom, zahvaljiva­li navijačima, atmosfera koju su napravili ljudi u kockastom bila je nalik onoj u Buneos Airesu ili Rio de Janieru. I zato je ova pobjeda još važnija, jer u Kalininigr­adu su navijači i igrači bili kao jedno. Konačno. S takvom sinergijom prvi smo u skupini, Messi i društvo gledaju nam u leđa. - Argentina? Oni su i dalje favoriti naše grupe, imaju ogromnu kvalitetu, ali nadam se da ćemo i protiv njih upisati neke bodove. Oni sad moraju igrati na pobjedu, nema im druge, a mi ćemo, ako Bog da, odigrati rasterećen­o i dobro. I pobijediti - poželio je Modrić. I, da, kad smo već kod penala, Messi ga je promašio, a Modrić pogodio. - Ha, ha... Nisam bio nervozan. Zaletio sam se i zabio - kratko je rekao Modrić. Počelo je, sad ajmo dalje. I dalje, i dalje.

“OVO JE BILO DOBRO, ALI NARAVNO DA IMA TU I NEDOSTATAK­A... BIT ĆEMO JOŠ BOLJI!”

Davor Šuker imao je neobičan tok misli...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NAJBOLJI! Raspravlja­lo se treba li Mandžo igrati u prvih 11ili ne. Treba...
NAJBOLJI! Raspravlja­lo se treba li Mandžo igrati u prvih 11ili ne. Treba...
 ??  ?? GOL IZ PENALALuka Modrić zabio je iz penala za 2-0. Sinoć je igraona poziciji zadnjeg veznog
GOL IZ PENALALuka Modrić zabio je iz penala za 2-0. Sinoć je igraona poziciji zadnjeg veznog
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia