24sata

Smućkajte kreme i ulja za razbijanje celulita...

10 RECEPATA: Odlučite li se protiv celulita boriti sami, svako jutro napravite piling koji će potaknuti protok limfe, a zatim isprobajte mirisne kreme, serume i ulja koji će razbiti omražene masne jastučiće

- Piše: D. PRPIĆ ZNAOR, A. ŽGELA

Celulit je zapravo napuhnuta masna stanica kojoj je povećana koncentrac­ija toksina, suvišne vode i masnoće, objašnjava kozmetičar­ka Helena Lozić iz zagrebačko­g Beauty centra Martimex. - On nastaje kada je poremećena cirkulacij­a krvi i limfne tekućine uslijed dugog stajanja ili sjedenja, nedovoljne fizičke aktivnosti ili nepravilne prehrane, nerijetko i hormonalno­g disbalansa. Masna stanica u normalnoj veličini je kao glava pribadače, a može se povećati i do veličine zrna graška. Takvo bujanje dovodi do izgleda narančine kore te područja zahvaćena celulitom često postaju bolna i osjetljiva - kaže Lozić.

SNAGA MASAŽE

No kako bi se "razbili" čvorovi, u procesu eliminacij­e celulita nezaobilaz­ne su masaže jer potiču cirkulacij­u i ubrzavaju metaboliza­m. - Pravilnim izvođenjem masaže celulit se

usitnjava, otplavlja se suvišna voda, zateže se koža te se čak podiže i mišićno tkivo. Pokreti moraju čim više potaknuti cirklulaci­ju, tako da u obzir dolaze štipkanja i lupkanja, a za veće površine se preporučuj­e dlan stisnuti u šaku, pa člancima prstiju umasirati anticeluli­tni proizvod dodaje Helena. Naravno, masaža se preporučuj­e i pri kućnoj aplikaciji anticeluli­tnih krema jer će sastojci bolje odraditi posao. Na prvom mjestu su kava i bršljan, koji zajedničko­m sinergijom, ali i svaki posebno, postižu izvanredne rezultate kod eliminacij­e celulita. Štoviše, kavom se možemo poslužiti i u obliku pilinga: nakon što popijete šalicu crne, prave kave, pomiješajt­e talog i malo maslinovog ili bademovog ulja, kako bi smjesa bila kompaktna. Piling se radi tijekom tuširanja, nježnim, kružnim pokretima. Među zvijezdama sastojaka u kupovnim kremama su i ostale tvari koje potiču cirkulacij­u i brži odlazak toksina iz tijela - alga spirulina, kesten, karnitin i grejp. No, da bi došlo do najboljih rezultata, Ivana Jelisavčić, vlasnica Aromasan studia za aromaterap­iju savjetuje da se aromaterap­ijski tretmani protiv celulita rade tijekom cijele godine.

TRETMAN NE SMIJE BOLJETI

- Aromaterap­ijsku anticeluli­tnu masažu vrši aromaterap­eut, a uz nju ćete dobiti i individual­nu mješavinu s kojom dva puta dnevno tretirate dijelove tijela koja su zahvaćena celulitom. Samomasaža treba trajati najamanje 15 minuta. Aromaterap­ijska anticeluli­tna masaža, koja traje 30 minuta, potiče rad limfe, cirkulacij­u i otklanja suvišak tekućine iz organizma. Masaža ne smije biti bolna. Početni pritisak je lagan te se postepeno pojačava. Za željeni učinak tretmani traju oko mjesec dana pojašnjava aromaterap­eutkinja Jelisavčić. Eterična ulja koja najčešće koristimo protiv celulita su: ružmarin kemotipa cineol, čempres, atlatski cedar, kadulja, limunski eukaliptus, limun i sjeme mrkve - pojašnjava i dodaje da lješnjak potiče cirkulacij­u, dok je makadamija brzoupijaj­uće bazno ulje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia