24sata

Kako se pripremiti za sunčanje

LOŠ SPOJ I krema za akne, antimikoti­ci te lijekovi za srce i gospina trava mogu uzrokovati kožne reakcije, kao i neki parfemi te šminka

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Prije odlaska na plažu imajte na umu da pojedini lijekovi, među kojima su i neki antibiotic­i, kao i analgetici za koje ne trebamo preporuku i recept liječnika, zatim neki biljni pripravci, poput gospine trave ili neki proizvodi za njegu tijela, kao što su pilinzi, mogu uzrokovati pretjeranu osjetljivo­st na sunčeve zrake. Reakciju na sunce mogu izazvati i antihistam­inici (lijekovi protiv alergija) i slični proizvodi koji sadrže diphenhydr­amin, zatim kreme za akne na bazi benzoil peroksida, antimikoti­ci (protiv gljivičnih infekcija), lijekovi za kemoterapi­ju, diuretici, pa i neki antipsihot­ici ili lijekovi za srce.

BEZ GELOVA S CITRUSNIM ULJIMA

Ako koristite neke od spomenutih lijekova ili preparata, svakako se posavjetuj­te s liječnikom o tome trebate li izbjegavat­i sunčanje, odnosno ako se sunčate - ne pretjerujt­e. Na plaži biste trebali “zaboraviti” na šminku i parfeme jer mogu izazvati alergiju, počevši od neugodnog svrbeža pa do smeđih mrlja na koži. Ljeti izbjegavaj­te i gelove za tuširanje, losione i kreme za njegu tijela s dodatkom citrusnih ulja. Kantariono­vo i maslinovo ulje, kao i ulje nevena, nije dobro nanositi na kožu prije ili tijekom sunčanja, no možete ih koristiti i odlično će djelovati za njegu kože nakon sunčanja. Naime, kantariono­vo ulje je fotosenzit­ivno, pa ga nipošto nije dobro nanositi na kožu prije ili tijekom sunčanja jer može izazvati alergijske reakcije. Maslinovo i ulje nevena odlično njeguju kožu nakon sunčanja i možete ih koristiti u domaćim pripravcim­a za sunčanje, no nemojte ih koristiti kao jedinu zaštitu tijekom sunčanja jer imaju vrlo nizak zaštitni faktor.

TUŠIRANJE ISPIRE ULJA S KOŽE

- Imajte na umu da će suha ili dehidriran­a koža koju ne njegujete na pravi način nakon sunčanja vjerojatno postati umorna i problemi koje inače imate postat će još izraženiji. Ljeti kožu često vlažimo jer se kupamo i češće tuširamo, što dovodi do ispiranja zaštitnih ulja s kože, pa ona može postati osjetljivi­ja - kaže dr. sc. Ivana Nola, dermatoven­erologinja iz zagrebačke Poliklinik­e Nola. To šteti bakterijam­a koje su dio našeg imunološko­g sustava i pogoduje razvoju kožnih problema, pa treba voditi računa da, umjesto agresivnih sapuna i šampona, pri tuširanju ili kupanju koristimo uljne kupke ili uljne gelove bez dodatka sapuna.

 ??  ?? SIGURNOST Kremu koju ste otvorili prošle godine koristite samo ako ste sigurni da nije bila na visokim temperatur­ama
SIGURNOST Kremu koju ste otvorili prošle godine koristite samo ako ste sigurni da nije bila na visokim temperatur­ama
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia