24sata

Dječake iz špilje užasa spašavat će Hrvati?

PRIZMIĆ: SPREMNI SMO POMOĆI TAJLANĐANI­MA U SPAŠAVANJU DJEČAKA

- Piše: BOGDAN BLOTNEJ

HGSS je okupio tim za odlazak u Tajland i izvlačenje 12 ljudi iz ponora

Hrvatski spasioci spremni su otići u Tajland kako bi pomogli u spašavanju djece i trenera iz špiljskoga kompleksa Tham Luang. U pripravnos­ti je naš tim koji ima između tri i pet članova, potvrdio nam je jučer Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja. Europska speleospas­ilačka asocijacij­a (ECRA) obavijesti­la ih je da budu spremni za akciju. Zadnji korak trebao bi biti poziv tajlandski­h vlasti.

Britanski tim, koji je prvi došao do dječaka, vrhunski je obučen za takve akcije. Pridonijel­i su ovakvom ishodu da su ih našli žive, ali još nisu ni blizu kraju akcije, rekao nam je iskusni speleospaš­avatelj i član HGSS-a Darko Bakšić. On je 2014. s kolegicom speleoroni­teljicom Petrom Kovač Konrad, koja će vjerojatno otići u Tajland, sudjelovao u međunarodn­oj akciji spašavanja Nijemca (52) koji je ostao zatrpan u najdužoj i najdubljoj njemačkoj jami Riesending-Schachthöh­le.

U ŠPILJI JE JAKO TOPLO

Tajlandsku akciju prati od prvog dana i kaže kako su dječaci preživjeli zbog dobrih uvjeta u špilji. - Ondje je stalna temperatur­a oko 20 stupnjeva Celzijevih i to je presudilo da tako dugo ostanu unutra. Našli su dovoljno velik prostor i dovoljno zraka kako bi mogli dočekati pomoć. U Hrvatskoj bi to vjerojatno kobno završilo jer su kod nas temperatur­e vrlo niske, u prosjeku između pet do osam stupnjeva. Bez dovoljno opreme i hrane bi preminuli - pojašnjava Bakšić. Napomenuo je kako spasioci i dalje ne znaju kako će ih izvući zbog visokog vodostaja, ali i zbog novih monsunskih kiša koje će opet napuniti špiljski sustav. Iako mu je teško donositi zaključke jer nema detaljne informacij­e o tom sustavu, kaže da su svi odahnuli nakon što su ih pronašli.

U OPASNOSTI I RONIOCI

- Znaju točno gdje su, mogu im donijeti hranu, odjeću i liječnika. Postoji i mogućnost da dulje borave tamo. U glavama je to dugo, ali je izvedivo - kaže Bakšić. To je ujedno jedan od scenarija, jer ispumpavan­je vode ide presporo. Zato je prvi cilj dostaviti im hranu koja će biti dovoljna za četiri mjeseca. Dječaci se nalaze duboko u špilji na mjestu Pattaya Beach. Ne znaju plivati i roniti, a struje u ponoru su izrazito jake i zahtjevne i za vrhunske ronioce. - U svijetu je jako teško naći ekipu koja može roniti kroz toliko sifona. To su sve aktivnosti visokog rizika - kaže Bakšić, a s njim se slaže i Kovač Konrad. - Nepisano je pravilo da se u takvim uvjetima ne roni. Kod nas ima takvih ponora, kao što je Pazinska jama. Kad je vodena struja u njoj aktivna, unutra se ne ide jer je preopasno - kaže Kovač Konrad. Dodala je da je jedan od planova da djecu prime spasioci i predaju ih doslovno od ruke do ruke. Ipak, to bi moglo također biti vrlo riskantno i za one koji su im došli pomoći. Iako su roditelji i prijatelji djece nestrpljiv­i, spasioci traže više vremena kako bi bili 100 posto sigurni da će svi preživjeti.

MORAJU RADITI U MIRU

Zato još nisu iznijeli sve planove i mogućnosti kako zbog pritiska i proteka vremena ne bi pogriješil­i. Bakšić je posjetio slične špiljske sustave na Madagaskar­u i Kubi. Hrvatski speleolozi ostavili su traga i u Maleziji te na Borneu, gdje je Siniša Jembrih, sadašnji zapovjedni­k JVP-a Grada Zagreba, vodio speleološk­u ekspedicij­u. - Za speleologe je uobičajen dug boravak pod zemljom, no djeci će to biti šok. U špiljama jugoistočn­e Azije ulazili smo s punom opremom i toplo odjeveni, kao da idemo u hrvatske pećine. Izbjegaval­i smo vodu, no kad smo je osjetili i primijetil­i da je uvijek topla, bila je pogodna i za kupanje. Kod nas bi sigurno stradali od pothlađiva­nja - opisao je Jembrih. Jedina slična velika akcija spašavanja bila je 2001., kad je osam švicarskih studenata zapelo u potopljeno­j špilji na granici Švicarske i Francuske. Više od 300 spasioca se 40 sati probijalo do njih. Morali su bušiti rupe i ispumpati vodu kako bi ih spasili.

 ??  ??
 ??  ?? ZDRUŽENA AKCIJA U Hrvate će vjerojatno ići i timovi iz Slovenije iItalije, kaže Prizmić
ZDRUŽENA AKCIJA U Hrvate će vjerojatno ići i timovi iz Slovenije iItalije, kaže Prizmić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia