24sata

SJAJNA IDE POSADITE

UZGOJI PIZZU Krug promjera 80 - 130 cm možete podijeliti na ‘kriške’ za svaku biljku kamenjem ili daskama ZA VRT IZABERITE MJESTO KOJE JE BAREM ČETIRI DO

-

Još nije kasno da ovoga ljeta uzgojite vlastiti pizza-vrt sastavljen od povrća i začinskog bilja. Tako ćete uvijek imati svjež nadjev kad se zaželite počastiti pizzom iz domaće radinosti. Nema toga što u njemu ne može rasti, od rajčica, paprika, patlidžana, tikvica ili špinata, pa čak i kukuruza, ali i klasičnih pizza začina, poput origana, bosiljka, mažurana, peršina, češnjaka, luka vlasca... Biljke koje sadite, sadite prema vašem ukusu. Ako ne volite rikulu ili radič, a na pizzu želite dodati nasjeckani mladi luk, posadite njega. Pravila zaista nema. Ovaj minijaturn­i vrt smjestite u poseban dio vrta koji možete prekopati, i to u krugu promjera 80 - 130 centimetar­a koji ćete podijeliti na gredice, odnosno kriške pizze. Gredice možete odijeliti sitnijim kamenjem, kojim možete i obrubiti cijeli krug ili neki drugi oblik koji ste si zadali u skladu s terenom. No za to će vam poslužiti i stare daske koje se u ovom slučaju postavljaj­u položeno i okomito u zemlju. Pizza-vrt može biti u zemlji, ali i iznad. Ako ste se odlučili za prvu varijantu, dovoljno ga je samo prekopati. S drugom varijantom bit će malo više posla, ali zauzvrat će vaša okućnica dobiti dašak talijansko­g štiha. Za njega će vam trebati cigle. Poslažite ih u krug (ili kako god odgovara terenu vrta) i prekrijte folijom u koju ćete nasuti zemlju za biljke. Ako na otpadu ili sajmištu uspijete nabaviti stari drveni kotač s drvenim žbicama kao pregradica­ma, bit će to prelijep ukras za vaš vrt, a najbolje travnjak, na čijoj će se zelenoj površini još sve dodatno istaknuti. U svaki odijeljeni dio posadite jednu vrstu biljke, za što vam je dovoljno između 7 i 10 gredica. No ostavite dovoljno prostora među biljkama ako u jednoj gredici namjeravat­e posaditi više sadnica. Koristite organski kompost i zalijevajt­e 2-3 puta tjedno.

 ??  ??
 ??  ?? Mrlje od hrđe na bijeloj odjeći uklonit ćete ako na njih nanesete limunov sok, zatim sol i opet limunov sok. Objesite odjeću van tako da je sunčeva svjetlost izbijeli. Ako vani nema puno sunca, ostavite da stoji nekoliko dana.
Mrlje od hrđe na bijeloj odjeći uklonit ćete ako na njih nanesete limunov sok, zatim sol i opet limunov sok. Objesite odjeću van tako da je sunčeva svjetlost izbijeli. Ako vani nema puno sunca, ostavite da stoji nekoliko dana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia