24sata

BUDI JAK I ZDRAV KAO LUKA

Otkrivamo najbolja jela kuhara naše reprezenta­cije Pripremite ukusne obroke: Subin peterac, tjestenina a la Vida... Prirodni pripravci i tradiciona­lni načini pripreme Jela od mesa, ribe i povrća za pobjede...

- Pišu: TOMISLAV GABELIĆ, ANA VUKAŠINOVI­Ć

Naši “vatreni” dečki obožavaju piletinu, a palačinke, kad ih ima, planu u trenu. I na najvećim natjecanji­ma hrane se fino, iako im službeni kuhar reprezenta­cije, Tomica Đukić, ne priprema jela poput onih iz restorana nego prilagođen­a njihovim nutritivni­m potrebama. - Sportska prehrana je pomalo dosadna, temeljena uglavnom na dobrim ugljikohid­ratima, na dobrim proteinima, izbalansir­ana i raznolika. Kvalitetna i raznolika prehrana ne može se zamijeniti nikakvim tabletama, prašcima ili vitaminima - objašnjava liječnik hrvatske nogometne reprezenta­cije dr. Zoran Bahtijarev­ić, koji je u liječničko­m stožeru zadužen za prehranu naših dečkiju, a bavi se i pitanjima antidoping­a. Sa chefom Tomicom Đukićem priprema im svakodnevn­i jelovnik. Doručak je obavezan.

MESO I UGLJIKOHID­RATI

- Naš doručak se sastoji od ugljikohid­rata i vlakana. To su peciva od cjelovitog brašna, uglavnom crnoga, tu je maslac, jer ne smijemo zaboraviti na unos masti, potom müsli, pahuljice, uglavnom pšenične s mlijekom ili jogurtom - govori Bahtijarev­ić te dodaje da za ručak “vatreni” najčešće biraju između telećeg ili goveđeg mesa, pilećeg ili purećeg mesa ili ribe bijele (orada, brancin) ili masnije plave ribe poput lososa, s prilozima mahom baziranima na ugljikohid­ratima poput riže, tjestenine, kuhanoga krumpira, ali jedu i juhe, voće, već spomenute palačinke... - Za užinu opet imaju lako probavljiv­e ugljikohid­rate, ne puno jer je to vrlo blizu treningu, a za večeru im dopustimo i teže probavljiv­o mesa jer do sljedećeg treninga ima 24 sata - kaže dr. Bahtijarev­ić, koji je uz “repku” od 2002. godine. Ali kako se utakmica približava, posebno dan prije nje, prehrana je ipak maksimalno kontrolira­na. Uoči utakmica jedu se lakša mesna jela, kao na primjer teletina u crvenom umaku ili bijela riba i kuhani krumpir.

SNAGA JE U TJESTENINI

U hotelskoj kuhinji onih dana pred utakmicu chef Tomica Đukić, i sam vatreni navijač, ta jela priprema “natur”, odnosno na lešo, s malo maslinova ulja i bez teških umaka, a uz to im servira dosta povrća i salata. Obroci su tad mnogo lakši. Ne jedu niti pretjerano obilno, kako bi se sva snaga usmjerila na postizanje dobrog rezultata. Suho voće i orašasti plodovi su dobrodošli prije utakmice, no voće koje inače jedu svježe narezano također ne jedu prije utakmice. Na sam dan utakmice nije dopušten ni grah jer nadima, ili pohani odresci jer su teže probavljiv­i, kao ni kremasti kolači zbog bojazni od neispravno­sti. Uoči velikih napora na utakmicama moraju unijeti mnogo ugljikohid­rata, a njih najčešće konzumiraj­u kroz banane ili pak uživaju u riži ili tjestenini s umakom od rajčice i nekoliko kapi maslinova ulja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia