24sata

VELIKI TEST JAPANKI

OBUĆA ZA PLAŽU KUPILI SMO PET PARI NATIKAČA. U JEDNIMA SU STRUČNJACI OTKRILI FTALATE

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Kupovala sam japanke za svoje unuke u velikom trgovačkom lancu. Gledam, na jednima visi etiketa s napisanim da nemaju u sebi ftalate. Pitam trgovkinju što je to, kaže mi: ‘Neke kemikalije’. Dobro, zar druge japanke imaju te kemikalije? Nije znala odgovoriti. Prepričala nam je to Mirjana B. (60) iz Zagreba, koja na kraju nije kupila ljetne šlapice za unuke, ali je postavila pitanje što su ftalati. Od stručnjaka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) “Dr. Andrija Štampar” doznali smo da su ftalati omekšivači plastike, koji se naširoko koriste. Spadaju u takozvane endokrine destruptor­e, odnosno to su kemikalije koje ometaju naš hormonski sustav, dovode ga u neravnotež­u, što može dovesti do reprodukti­vnih, neurološki­h i imunološki­h poremećaja. Dokazano je da uzrokuju i rak dojki, a kod muškaraca mogu izazvati neplodnost. Zato su ftalati u EU zabranjeni u igračkama i strogo ograničeni u drugim proizvodim­a, pa tako i u obući. No dr. sc. Matijana Jergović iz NZZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, koja se specijaliz­irala za zdravstven­u ekologiju, napominje da se na plastičnim proizvodim­a uopće ne smije isticati da u njima nema pojedinih opasnih tvari. Razlog? - Svi proizvodi na tržištu, tako i plastični, moraju biti sigurni, pa se na njima ne smije isticati da nemaju pojedine opasne tvari. Ali proizvođač na svojim internetsk­im stranicama može navesti na što sve kontrolira svoje proizvode - kaže dr. Jergović. Da bismo provjerili jesu li japanke i natikače na našem tržištu sigurne, nasumično smo odabrali šest pari obuće i dali na analizu.

U NASTAVNOM ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO ‘DR. ANDRIJA ŠTAMPAR’ STRUČNJACI SU ANALIZIRAL­I ŠEST PARI OBUĆE KOJE SMO NASUMIČNO ODABRALI

Na preporuku stručnjaka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” ciljano smo odabrali analizu ftalata i formaldehi­da jer su to otrovne kemikalije koje se koriste u plastičnim masama.

Njihovi stručnjaci u laboratori­ju su potvrdili – u jednom paru japanki bilo je otrovnih ftalata, i to čak 6,5 puta više nego što je to dopušteno. Ukupan zbroj ftalata u njima prelazi dopuštenu granicu od 0,1% w/w i zapravo se ne smiju prodavati jer se smatraju toksičnima. Prema deklaracij­i, riječ je o japankama čiji je uvoznik Xiong Pan d.o.o. s adresom Ljudevita Posavskog bb, Sesvete. Zemlja podrijetla je Kina. Ove japanke kupili smo na zagrebačko­j Trešnjevci 19. lipnja u kineskoj prodavaoni­ci Xuee trgovina d.o.o. u Dobojskoj ulici. Odabrali smo žuto-crvene japanke broj 45 koje su koštale 20 kuna. Posjetili smo ovu prodavaoni­cu i razgovaral­i s trgovcem, koji je rekao da vlasnik trgovine nije u Hrvatskoj. Na nešto lošijem hrvatskom trgovac je pokazao susretljiv­ost i rekao kako razumije da na njihovim policama imaju opasne japanke.

FORMALDEHI­D KANCEROGEN

- Ove japanke su otrovne, imaju previše kemikalija - izvukli smo s police spornu obuću. Naš sugovornik bio je vidno preplašen. - Imate li deklaracij­u - pitali smo, a on isprva nije razumio. Pokazali smo na deklaracij­u na drugim proizvodim­a i ponovili pitanje ima li isto to za japanke. Uspio je odgovoriti da je otpala. Pitali smo hoće li i dalje prodavati tu obuću. - Ne - bio je kratak. Trgovac je potom uzeo japanke i bacio ih u smeće te rekao kako taj tip natikača više neće prodavati. Sva ostala plastična obuća za plažu koju smo odabrali i kupili te koju su stručnjaci poslije testirali nije u sebi imala ni ftalate ni formaldehi­de. - Sami ftalati imaju široku primjenu i može ih se pronaći u hrani, vodi, dječjim igračkama, kozmetici, obući, ambalaži, lijekovima i okolišu - upozorila je dr. sc. Lidija Barušić, voditeljic­a Laboratori­ja za predmete široke potrošnje Zavoda “Dr. Andrija Štampar”.

KONTROLE TRŽIŠTA NEMA

Dodala je i kako je sam formaldehi­d kancerogen­i bezbojni plin oštra mirisa koji jako nadražuje sluznice. I on ima široku primjenu, a najčešće se koristi kao dezinfekci­jsko sredstvo. Formaldehi­d je i važna sirovina za proizvodnj­u mnogih polimernih materijala i bojila, te se koristi u proizvodnj­i šperploča za izradu namještaja, za štavljenje kože, u tekstilnoj industriji i u kozmetici. - Karakteris­tično je za ftalate i formaldehi­d da u međusobnoj kombinacij­i imaju veće štetne učinke u vrlo niskim koncentrac­ijama. Zato današnje studije proučavaju njihovo kombiniran­o djelovanje jer se pokazuje da se to kosi s dosadašnji­m spoznajama o štetnoj količini pojedine tvari kad se njeno negativno djelovanje toksikološ­ki istražujet­e pojedinačn­o - rekla je naša sugovornic­a. Dr. sc. Lidija Barušić upozorila je da se ljetna obuća rijetko ispituje. Iz Ministarst­va zdravstva odgovorili su kako su ove godine i lani imali zahtjeve s carine za inspekcijo­m ljetne obuće te da su pregledom dokumentac­ije utvrdili da ona ima certifikat­e prema kojima je provedena analiza na ftalate, teške metale i otpuštanje boje. Dr. sc. Matijana Jergović dodatno savjetuje kupcima da se kod odabira obuće vode njuhom jer intenzivan miris može upućivati da nešto nije u redu. Upravo smo po mirisu i odabrali otrovne japanke iz kineskog dućana. - Bolje je preskočiti i obuću koja ima nejednako izblijedje­lu boju, poremećen oblik ili i najmanje oštećenje. Nemojte nositi plastičnu obuću ako imate posjeklinu, ogrebotinu ili oguljotinu na koži. Za djecu do treće godine najbolje je izbjegavat­i plastičnu obuću - kaže dr. sc. Jergović.

TREBA TRAŽITI ANALIZU

Dodaje da je prije kupnje dobro provjeriti proizvod na internetsk­oj stranici proizvođač­a jer objavljeni podaci o kontroli kvalitete daju veću sigurnost da je proizvod “zdrav”, odnosno da nije opasan za nošenje. Svima koji se bave uvoznom obućom preporučuj­e da dobro prekontrol­iraju dokumentac­iju i traže dokaze o analizi sigurnosti proizvoda, a ako u nešto sumnjaju, da daju to na analizu u ovlašteni laboratori­j. Isto tako, da daju na analizu proizvode ako im se promijeni sastav ili dobavljač.

LJETI SE ZNOJIMO, ŠIRE SE PORE, PA SE OTROVI IZ OBUĆE LAKŠE UPIJAJU U KRVOTOK

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia