24sata

Šok: Španjolci nam šalju kosti Pavelića i Luburića?

Lokalni političari ne žele grobove vođa NDH pa traže od vlade da ih premjeste što dalje

- Iz Madrida: MIHO DOBRAŠIN

Nakon što su prošli mjesec došli na vlast u Španjolsko­j, socijalist­i su najavili promjenu zakona vezanog za ostavštinu Španjolsko­ga građanskog rata te nekadašnje­g režima generala Francisca Franca, koji je trajao od 1939. do 1975. Vlada premijera Pedra Sáncheza inzistira na premještan­ju Francovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja 45 kilometara sjeverno od Madrida, gdje se nalaze kosti nekad suprotstav­ljenih nacionalis­ta i republikan­aca. U parlament će uputiti prijedlog promjene zakona o povijesnom sjećanju donesenog 2007., kad su također vladali socijalist­i. Tim zakonom priznaju se sve žrtve rata od 1936. do 1939. kao i žrtve poslijerat­ne diktature do 1975. Socijalist­i tvrde da konzervati­vci proteklih godina nisu radili dovoljno na provođenju tog zakona, pa oni sad inzistiraj­u na otvaranju masovnih grobnica u potrazi za nestalima, traže osnivanje “prave komisije za utvrđivanj­e istine” te pozivaju na uklanjanje i preostalih simbola Francova režima, kao i na kažnjavanj­e onih koji se tome budu suprotstav­ljali.

LIJEVA VLAST IH NE ŽELI

Time bi se zabranile udruge koje veličaju i obilježava­ju Francov režim. Lijeva vlada u Carcaixent­u, mjestu pored Valencije, nastoji iskoristit­i to kako bi s lokalnoga groblja premjestil­a posmrtne ostatke Vjekoslava Maksa Luburića, ustaškog časnika i zapovjedni- ka logora Jasenovac. Španjolska, neutralna tijekom Drugog svjetskog rata, bila je priznala Nezavisnu Državu Hrvatsku te je nakon rata pružila utočište Luburiću. Godine 1969. u kući u Carcaixent­u ubio ga je jugoslaven­ski agent. Gradonačel­nik Paco Salom, član lijeve stranke Compromís, ovaj se tjedan sastao s tajnikom pokrajine Valencije zaduženim za pravosuđe, kojem je prenio želju za ekshumacij­om Luburića. No tajnik Ferran Puchades odgovorio mu je da bi to moglo biti pravno komplicira­no. Lokalna i regionalna vlada namjeravaj­u se obratiti hrvatskom veleposlan­stvu u Madridu te zatražiti od Vlade RH da preuzme Luburićeve ostatke, pišu lokalne novine Levante. Lijevi internetsk­i portal El Diario smatra da bi se moglo tražiti i premještan­je tijela Ante Pavelića, poglavnika NDH, koji je 1959. godine umro i pokopan u Madridu. Grupa za obnavljanj­e povijesnog sjećanja, udruga koja podržava najavljenu reformu zakona, smatra da bi novi zakon mogao imati temelj za premještan­je tijela dvojice Hrvata na neka druga mjesta u Španjolsko­j ili njihovo slanje u Hrvatsku.

VELIKA PRAVNA ZAVRZLAMA

Matías Alonso, član te udruge, vjeruje da bi španjolska vlada mogla ustvrditi da se “ondje održavaju neustavna okupljanja”. Osim privatnih posjeta u Madridu nisu zabilježen­a okupljanja. Pavelić je pokopan na javnom groblju San Isidro, gdje je njegova obitelj kupila grobnicu poput stotina Španjolaca. U grobnici se nalaze i tijela njegove supruge i djece. Oduzimanje privatne imovine bilo bi protivno zakonu, a u prijedlogu reformiran­og zakona o povijesnom sjećanju ne spominju se Luburić i Pavelić. Pavelićeva kći Višnja bila je prije smrti rekla kako im je Franco dopustio da žive u Španjolsko­j, kamo su došli iz Argentine, ali da se ne bave političkom aktivnošću. Luburić je iz emigracije nastavio političku djelatnost protiv Jugoslavij­e. Španjolska socijalist­ička radnička stranka (PSOE) vratila se na vlast nakon 2011., kad je prošli mjesec u parlamentu izglasano nepovjeren­je konzervati­vnoj vladi Mariana Rajoya. Narodna stranka desnog centra bila je osuđena za korupciju, što je bio okidač za glasovanje te direktno preuzimanj­e vlasti od strane socijalist­a. PSOE ima 84 od ukupno 350 zastupnika. Ukupno 180 zastupnika bilo je podržalo smjenu vlade, a 169 ih je bilo protiv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ODNEDAVNO NA VLASTI Španjolska socijalist­ička radnička stranka (PSOE) nedavno se vratila na vlast
ODNEDAVNO NA VLASTI Španjolska socijalist­ička radnička stranka (PSOE) nedavno se vratila na vlast
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia