24sata

ONA JE SVE POBIJEDILA

ZADAR: Korina (15) upisala je srednju školu nakon fantastičn­ih ocjena u osnovnoj. Bavi se glumom, nogometom, plivanjem... A mami su govorili da je zbog Downova sindroma ‘smjesti u ustanovu’

- Piše: ROZETA BOGELJIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Ljubav. To je jedini način. U sve što radiš dodaš puno ljubavi i onda stvari krenu, rekla nam je Tanja Radman (44), majka 15-godišnje Korine, djevojčice s Downovim sindromom koja je s izvrsnim uspjehom i prosjekom 5,0 ove godine završila osnovnu školu i upisala srednju, prva u Zadru! Svestrana Korina, koja se bavila nogometom, plivanjem, powerplay fitnessom, plesom i glumom, želi biti cvjećarica. Upisala je Poljoprivr­ednu, prehramben­u i veterinars­ku škola Stanka Ožanića, smjer pomoćni cvjećar.

JEDVA ČEKA POČETAK NASTAVE

- Želim raditi bukete cvijeća jer je cvijeće vrlo lijepo. Uvijek sam brala cvijeće s livade za mamu, a nekad i za brata - kaže nam Korina vragolasto pogledavaj­ući starijeg bracu Tea (18), koji je silno ponosan na uspjeh svoje sestrice. Dodaje da jedva čeka početi s učenjem, pogotovo hrvatskog i matematike, omiljenih joj predmeta. Djevojku koja je postigla čudo jako veseli i upoznavanj­e novih ljudi kao i nastavak treniranja nogometa u NK Zari i plesa u dramskoj sekciji Zadarskog plesnog ansambla. Skladna mala obitelj dopunjuje se i međusobno pomaže. Teo je ove godine upisao fakultet i položio vozački, pa je od velike pomoći majci jer uleti na neke od silnih relacija razvoženja, na koje su roditelji obično osuđeni, tako da sad i mama može ponekad odahnuti. - Spasi me - kaže presretna majka Tanja, beskrajno ponosna na uspjehe svoje djece.

NAJVAŽNIJA JE NJEZINA SREĆA

Ali nije bilo uvijek bajno i morali su proći težak i trnovit put. Uz puno rada i odricanja. - Bilo je teško. Sjećam se kad sam je rodila i kad su mi rekli kako neće moći ništa te da je stavim u ustanovu. Sasjeklo me to, a isto su rekli i ostalima u istoj situaciji. Unutar sustava dijete s posebnim potrebama završi najprije u vrtiću za djecu s posebnim potrebama, a onda i u školi za djecu s posebnim potrebama. Nakon toga je osuđeno sjediti u kući. Ustanove nemaju program opismenjav­anja niti će nakon škole ostvariti radnu sposobnost. Meni je najvažnija bila njezina sreća, a uspjeli smo jer je ona tako htjela, surađivala je i učila te postigla što je željela. Prva četiri razreda pohađala je Osnovnu školu Bartola Kašića, a od petog nadalje OŠ Stanovi. Uz veliki rad Korina je na početku prvog razreda već znala sva slova pa su prva četiri razreda protekla nevjerojat­no glatko.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEMA GDJE JE NEMA
SVE VOLI Pleše, ide na dramsku… Ma nema gdje je nema. Ali ona sve to hoće i svi je prihvaćaju raširenih ruku, kaže Korinina mama.
NEMA GDJE JE NEMA SVE VOLI Pleše, ide na dramsku… Ma nema gdje je nema. Ali ona sve to hoće i svi je prihvaćaju raširenih ruku, kaže Korinina mama.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia