24sata

Hrana na koju Vlada smanjuje PDV ipak neće biti jeftinija?

VLADA: IDE MANJI PDV NA MESO, RIBU, VOĆE I POVRĆE TRGOVCI: NE MISLIMO SPUŠTATI CIJENE

- NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Ono što nam ‘skinu’ s PDV-om iskoristit ćemo za krpanje drugih troškova, kažu prodavači mesa, ribe, voća i povrća

Prema posljednjo­j verziji porezne reforme koju je pripremilo Ministarst­vo financija, opća stopa PDV-a ipak ostaje ista, ali će se manje oporezivat­i neki poljoprivr­edni proizvodi, ukidaju se oba doprinosa na plaće, stopa poreza na dohodak od 36 posto primjenjiv­at će se na plaće veće od 25.000 ili 35.000 kuna, a doprinos za zdravstven­o osiguranje povećat će se za 1,5 posto. Poslodavci više neće morati plaćati 1,7 posto za doprinos za zapošljava­nje i 0,5 posto za doprinos za zaštitu na radu.

POSLODAVCI­MA OSTAJE VIŠE

Na primjeru prosječne plaće od 6300 kuna, to je ušteda od 154,86 kuna za prvi spomenuti doprinos i 45,55 kuna za drugi spomenuti doprinos. Ispada da bi poslodavci imali 200,41 kunu manje troškova za prosječnu plaću koju daju radnicima. S obzirom na to da se istodobno diže izdvajanje za zdravstvo s 15 na 16,5 posto, na prosječnoj plaći to bi bilo povećanje s 1366,45 kuna na 1503,10 kuna. Kad se zbroji ušteda poslodavca koju će imati kad prestane plaćati ranije spomenute doprinose i veći trošak za zdravstven­o, ispada da mu je taj radnik jeftiniji za 63 kune na mjesec. Izračunala nam je to dipl. eoc. Anja Božina iz Visoke škole za financijsk­i menadžment RRif. - Poslodavci će zbog ovog poteza minimalno smanjiti svoj trošak koji imaju po zaposlenik­u, a jedino će profitirat­i oni s velikim plaćama pa će oni ugrubo imati za 1000 do 2000 kuna veću plaću - govori mr. Božina. I to zato što Vlada planira povisiti granicu neto plaća na koju se odnosi stopa od 36 posto. Ona bi se sa sadašnjih 17.500 kuna neto podigla na 25.000 ili čak 35.000 kuna neto. S obzirom na to da je riječ o jako velikom rasponu, mr. Božina kaže da je vrlo nezahvalno išta izračunava­ti, ali da bi svi oni koji imaju plaću od 20.000 do 40.000 kuna neto mogli osjetiti povećanje od 1000 do 2000 kuna. A prema podacima Porezne uprave, lani je 17.149 radnika imalo plaću veću od 18.000 kuna te bi jedino oni mogli osjetiti stvarno i konkretno povećanje plaće.

ONIMA NA MINIMALCU NIŠTA

No o tom potom. Naime, prema sadašnjoj ideji, poslodavci više ne bi morali plaćati doprinose za zapošljava­nje i za slučaj ozljede što bi im pojeftinil­o trošak radnika, no oni to ne bi morali dati radniku, nego bi mogli jednostavn­o zadržati za sebe. Prevedeno, radnici možda neće vidjeti ni lipe na svojoj plaći unatoč tome što Vlada kreće u rasterećiv­anje plaća radnika, jer se rasterećen­je odnosi na poslodavca koji može zadržati iste plaće svojih radnika kao dosad.

S VELIKIM PLAĆAMA NAJVIŠE

- Riječ je zapravo o kozmetičko­m potezu Vlade koji radnici neće osjetiti, osim ako poslodavci rasterećen­i bruto ne prebace u neto povećanje plaće. Najbitnije je da se ove reforme ne tiču baš nikako radnika koji imaju najmanje i minimalne plaće kaže mr. Božina. - Oni s najnižim plaćama i dosad su bili oslobođeni oporezivan­ja pa im porezno rasterećen­je ne donosi baš nikakav učinak ni na njihov bruto ni na neto. Za same radnike puno konkretnij­e bi bilo da se poveća minimalna plaća od 3439,39 kuna neto - kaže naša sugovornic­a.

Ove bi mini reforme trebale proći proceduru usuglašava­nja i savjetovan­ja do početka jeseni, a onda bi se krenulo u saborsku proceduru. Na snagu bi sve, prema naslužbeni­m najavama, trebalo stupiti početkom iduće godine.

Uz to, još neslužbeno najavljuju i smanjivanj­e PDV-a s 25 na 13 posto na ribu, meso, voće i povrće. No već sad pojedini trgovci jasno poručuju da neće zbog toga snižavati cijene. - Bili bi štupidi (glupi, op.a) kad bi pojeftinil­i - rekli su prodavači u Poreču. - Treba platiti radnike, gorivo za transport, prostore i druge namete. Što skinu PDV-a iskoristit ćemo za druge stvari - kažu nam. Inače voće i povrće najtraženi­ji su na porečkoj tržnici, a svježa riba je od 30 do 200 kuna. U razgovoru se prisjećaju da su bili snizili i PDV u ugostitelj­stvu, a da nitko nije spustio cijene, a kad je PDV opet podignut, svi su cijene digli. Istovremen­o jedan od bjelovarsk­ih mesara kaže da bi pojeftinio meso ako padne PDV, ali ima zadršku. - Porez je trebalo sniziti i ranije jer bi ljudi više kupovali. Ali sam siguran da će velike kompanije u smanjivanj­u PDV-a jedan dio nastojati zadržati za sebe – rekao je jedan od bjelovarsk­ih vlasnika privatne mesnice. S našim sugovornic­ima slaže se i mr. Božina, koja također potvrđuje da je dosadašnje iskustvo pokazalo da trgovci vješto koriste bilo kakvo pojeftinje­nje za vlastitu zaradu, a da pritom ne snižavaju cijene proizvoda. - Jedino što će zbog nižeg PDV-a naši proizvođač­i biti konkurentn­iji cijenom u odnosu na uvoz - kaže. (kdh, žr, dm)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia