24sata

BAKI UKRALI GEBIS I DVA ZLATNA ZUBA IZ USTA

BOSANSKA KRUPA: Grozni lopovi upali kod siromašne starice (68). Nije ništa imala osim zubne proteze

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Brata i sestru T. M. (74) i D. M. (68) u noći na petak napala su dvojica razbojnika maskiranih fantomkama. Negdje oko ponoći, zamaskiran­i dvojac prvo je razvalio ulazna vrata obiteljske kuće u naselju Baštre, nedaleko od Bosanske Krupe u BiH. Odmah su nasrnuli na brata i sestru, koji su bili kod kuće. Tukli su ih i maltretira­li. - Gdje su pare? Gdje je zlato? ispitivali su nesretnike batinama izvlačeći informacij­e. Zanimalo ih je gdje skrivaju dragocjeno­sti. Kako pišu Nezavisne novine, ukrali su im 3500 konvertibi­lnih maraka (oko 14.000 kuna), 800 eura (5920 kuna), zlatni lančić, dvoje zlatnih naušnica. S ruke D. M. skinuli su dvije zlatne burme te joj iz usta izvadili zubnu protezu s dva zlatna zuba.

SKINULI JOJ BURME I NAUŠNICE Brat i sestra su policiji otkrili kako su im razbojnici uzeli i dva nova mobitela koja su bila još u originalni­m pakiranjim­a, jedan fotoaparat i šest ručnih satova nepoznate marke. Policiju je o pljački obavijesti­o njihov susjed, a zbog ozljeda i pretrpljen­og straha na mjesto događaja stigla je i hitna pomoć. Utvrdili su da su razbojnici brata teško ozlijedili, a sestru lakše.

POLICIJU JE ZVAO SUSJED O svemu su obavijesti­li i dežurnog tužitelja Unsko-sanskog kantona, koji je djelo okvalifici­rao kao teško razbojništ­vo. Policija još traga za njima. I u Hrvatskoj je bilo sličnih slučajeva krađa proteza i zlatnih zuba, no ne od živih žrtava, već od mrtvih. Čak 13 osječkih grobara u svibnju prošle godine nepravomoć­no je osuđeno na ukupno 19 godina i osam mjeseci bezuvjetno­g zatvora zbog krađa dragocjeno­sti od pokojnika. Za morbidnu praksu grobara i nosača osječke gradske tvrtke Ukop doznalo se u veljači 2013. godine. Točan iznos zarade, kao i kome su zlatni zubi, nakit i satovi ukradeni, vjerojatno se nikad neće saznati. Plijen su krali nakon što bi rodbina prije samog ukopa izašla iz mrtvačnice, a prije nego što su u lijes zakucali čavle.

GROBARI KRALI ZUBE S MRTVIH Pokojnicim­a su skidali satove i prstenje s ruku, naušnice s ušiju pa čak i čupali zlatne zube te navlake sa zubiju. Na suđenju su tvrdili da nisu krivi jer “zlatni zub ili navlaka čine dio osobnosti, a ne tijela, a osobnost prestaje smrću” te da “nema kaznenog djela jer nema pravilnika što činiti s napuštenim stvarima.”

“DEŽURNI KANTOLANI TUŽITELJ OČITOVAO SE DA SE RADI O KRIVIČNOM DJELU ‘RAZBOJNIŠT­VA’ I SLIJEDI KRIVIČNA PRIJAVA” obavijest na stranicama MUP-a Unsko-sanskog kantona

 ??  ?? TRAŽE RAZBOJNIKE­Maskirani pljačkaši upali su u kuću Bosanskoj Krupii ukrali sve što se sjaji
TRAŽE RAZBOJNIKE­Maskirani pljačkaši upali su u kuću Bosanskoj Krupii ukrali sve što se sjaji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia