24sata

NEMA DANA, A DA NETKO NE POGINE

ZA 217 DANA 184 POGINULIH Od petka do nedjelje u dvije nesreće poginulo je dvoje ljudi. Antonija U. (50) poginula je u ponedjelja­k ujutro vozeći bicikl na širem području Bjelovara

- Pišu: ŽELJKO RUKAVINA, HELENA TKALČEVIĆ

Antonija U. (50) u ponedjelja­k je oko 6.30 sati biciklom išla na posao u naselju Mali Šandrovac, na širem bjelovarsk­om području. Na nizbrdici je pala i od ozljeda na mjestu preminula. - Netko je panično dozivao s ceste da donesem vode. Onako bunovna sam dotrčala s vodom i vidjela susjeda koji je bio uz Antoniju. Ona je bez svijesti ležala na asfaltu. Odmah smo zvali Hitnu, koja je došla u rekordnom roku. Medicinska sestra koja radi u Domu za starije prije dolaska Hitne pokušala ju je reanimirat­i, ali nesretnoj ženi nije bilo pomoći - rekla nam je 40-godišnja mještanka koja se još tresla od šoka. Rekla je da je Antonija posao dobila prije nešto više od mjesec dana i da na javnim radovima radi već nekoliko godina. Iza sebe je ostavila brojnu obitelj - supruga i šestero djece.

MERCEDESOM U VOJNO VOZILO

Djevojka (18) poginula je u nedjelju oko 15.30 sati na državnoj cesti D-56 kraj mjesta Kljaci. Nesreću je skrivila vozačica (25), koja je vozila Mercedes splitskih registraci­ja iz smjera Drniša prema Splitu. Po izlasku iz desnog nepregledn­og zavoja zbog prebrze vožnje izgubila je nadzor i prešla u suprotni prometni trak, gdje je udarila u teretni Fiat hrvatske vojske, kojim je upravljao 23-godišnjak. Udarac je vozila odbacio na Kiju šibenskih registraci­ja, koju je vozila 31-godišnjaki­nja. Vozačica Mercedesa teško je ozlijeđena te su je zadržali u KBC-u Split, dok su vozač Fiata i vozačica Kije lakše ozlijeđeni. Čeka je kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedico­m. Prema podacima MUP-a, u prvih sedam mjeseci ove godine, zaključno s 5. kolovoza, u prometu je poginulo 184 ljudi. To je troje ljudi manje nego u istom razdoblju prošle godine, no čak

18 više nego 2016. godine. Više od deset godina padao je broj poginulih u prometu. Sve do 2016., kad je na hrvatskim cestama poginulo 307 ljudi, najmanje od hrvatske nezavisnos­ti. Nažalost, pozitivan trend nije dugo potrajao. Već 2017. godine bilježimo porast broja poginulih na njih 331, a izvjesno je da ni ove godine brojke neće biti mnogo bolje. Najčešći uzrok nesreća s poginulima i u prošloj godini bila je brzina neprilagođ­ena uvjetima na cesti te vožnja pod utjecajem alkohola.

DJECU UČITI PROMETNOJ KULTURI

Prometni vještak Goran Husinec rekao nam je kako samo kažnjavanj­e, odnosno represivno djelovanje policije ne utječe bitno na smanjenje broja nesreća s najtežim posljedica­ma. - Iz iskustva mogu reći da najviše prometnih nesreća čine dvije skupine domaćih vozača. Prvu čine oni najbogatij­i, koji smatraju da ih dobre veze i odvjetnici mogu izvući iz svega, što im u neku ruku često i uspijeva. Drugu skupinu čine oni s dna društvene ljestvice, koji voze stara, često neregistri­rana vozila, bez položenog vozačkog ispita i vrlo često pod utjecajem alkohola - objasnio je Husinec, koji godišnje vještači između 400 i 450 prometnih nesreća. Ovi posljednji, kaže on, znaju da se od njih nitko ne može naplatiti pa rade što žele. - Pokazalo se da na stanje sigurnosti u prometu najviše utječe prometne kultura. Djeci treba od malih nogu usaditi da poštuju prometna pravila, a onda će oni, kad odrastu, to i primjenjiv­ati - smatra Husinec.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia