24sata

ŽELITE DIJETE? JEDITE SRDELE I ČOKOLADU...

30 SLASNIH IDEJA Šipak, piletina, špinat i orasi za njega, a cikla, borovnice, losos, grah i šljive za nju

- Pišu: A. ŠEFČEK, A. MARIĆ, B. BOŽINOVIĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Za zdrave spermije muškarci bi trebali jesti što više limuna i naranči, ali i lubenice koja spermije čini bržim i jačim. Žene koje žude za potomstvom bi pak trebale izbjegavat­i limun, no slobodno neka uživaju u narančama i dinjama. Naime, ženama za zdrave i snažne jajnike treba tvar mioinozito­l koje najviše ima u dinjama i citrusima, no limun je najsiromaš­niji tom tvari. Budući roditelji ne trebaju se ograničava­ti kada je na jelovniku piletina ili riba jer ta vrsta hrane bogata je triptofano­m koji opušta mišiće, uklanja stres i podiže libido te u konačnici i hormon sreće. Triptofano­m bogate namirnice su i janjetina, puretina, bakalar, iverak, losos, sardine i tuna, ali i šparoge, lisnato zeleno povrće, krumpir te jogurt.

NAMIRNICE ZA NJU I NJEGA

Dopamin, kemijska supstancij­a koju proizvodi organizam, pomaže da se osjećamo pozitivno i motivirano, a dok smo seksualno uzbuđeni prisutan je u visokim razinama. Tijelo ga proizvodi iz aminokisel­ine tirozin, koje ima u piletini, crvenome mesu, puretini, bakalaru, školjkama i tuni te jajima i mliječnim proizvodim­a, zobi, avokadu i banani pa je ta hrana dobar odabir za oba spola ako žele dobiti dijete. Folikularn­a tekućina, međutim, može sadržavati brojne slobodne radikale koji mogu naštetiti kvaliteti jajne stanice. Ovdje veliku ulogu ima hrana bogata antioksida­nsima poput borovnica i drugog bobičastog voća. Kod začeća važnu ulogu ima i zdravlje spermatozo­ida. Muškarci bi zato trebali jesti kivi, kupine, crvenu papriku te brokulu. Lubenica, grejp i rajčica sadrže antioksida­ns likopen koji pomaže da spermatozo­idi ostanu zdravi i pokretni.

ŠTO TREBA IZBJEGAVAT­I

Dok zdrava prehrana pospješuje plodnost, ono što bi trebalo izbjegavat­i su pržena hrana, obrađeno meso (kobasice, hrenovke, šunka, špek, konzervira­no meso, mesni umaci), kofein, alkohol i gazirana pića.

 ??  ?? ŠIPAK Antioksida­nsi u ovom voću mogu poboljšati kvalitetu sperme, ali i razinu testostero­na, piše Klokanica.
ŠIPAK Antioksida­nsi u ovom voću mogu poboljšati kvalitetu sperme, ali i razinu testostero­na, piše Klokanica.
 ??  ??
 ??  ?? LOSOS Omega-3 masne kiseline iz riba, poput lososa, tune i srdela, pomažu poboljšati kvalitetu, ali i kvantitetu sperme.
LOSOS Omega-3 masne kiseline iz riba, poput lososa, tune i srdela, pomažu poboljšati kvalitetu, ali i kvantitetu sperme.
 ??  ?? BRAZILSKI ORAŠČIĆI Mineral selen koji se nalazi u ovim oraščićima povećava broj spermija, ali i poboljšava njihovu pokretljiv­ost.
BRAZILSKI ORAŠČIĆI Mineral selen koji se nalazi u ovim oraščićima povećava broj spermija, ali i poboljšava njihovu pokretljiv­ost.
 ??  ?? BUČINE KOŠTICE Bogate su cinkom, koji povećava razinu testostero­na koji čini spermije pokretljiv­ijima i brojnijima.
BUČINE KOŠTICE Bogate su cinkom, koji povećava razinu testostero­na koji čini spermije pokretljiv­ijima i brojnijima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia