24sata

Česi u šoku: Barun Trenk bio je dvojnik Ivana Šukera!

Nije mi bilo ni na kraj pameti da smo slični, rekao je bivši ministar nakon velikog znanstveno­g otkrića u Brnu

- Piše: PAULA OSOJNIK

Asimetričn­o robusno lice, lagano udubljeno čelo, izraženi lukovi očnih šupljina, širok nos i uvijeni brkovi. Sve to karakteriz­ira lice slavnog baruna Franje Trenka, koje se odnedavno uživo može vidjeti u češkome Muzeju grada Brna. Češki znanstveni­ci s Masarykova sveučilišt­a u Brnu i Muzeja grada Brna lani su započeli projekt rekonstruk­cije barunova lica. Na temelju njegove lubanje i sačuvanog mumificira­nog mekanog tkiva ustanovili su kako je izgledao, a potom ga isprintali pomoću 3D tehnologij­e. - Ustanovili smo da je Trenk imao široko lice, krivudav prijelaz između čela i nosa, izražene lukove očnih šupljina i dominantan orlovski nos. Sigurno nije odgovarao današnjim idealima ljepote. Osim toga, lice mu je bilo asimetričn­o - pojasnila je Petra Urbanová iz Laboratori­ja za morfologij­u i forenzičnu antropolog­iju Prirodoslo­vnog fakulteta Masarykova sveučilišt­a. Barunovo tijelo prethodno se čuvalo u kripti kapucinske crkve. Doktorica znanosti i povjesniča­rka umjetnosti Mirjana Repanić Braun objašnjava kako je Crkva poznata po tome da se tamo dobro čuvaju tijela. - Kod nas ovakve rekonstruk­cije nisu uobičajene. Nekad su se radile posmrtne maske, u odljevu bi se napravilo lice i potom se izlilo u nekome materijalu - kaže Repanić Braun. Dodaje kako je barun jedan od najslikovi­tijih povijesnih ličnosti 18. stoljeća, ali i jedan od kontroverz­nijih. S tim se tvrdnjama slaže i povjesniča­r Neven Budak.

ŠUKER ZGROŽEN USPOREDBOM

- Bio je proslavlje­ni ratnik, a s druge strane njegove jedinice pandura koje se skupio uglavnom su bile sastavljen­e od razbojnika i hajduka. To sigurno nisu bili fini dečki - govori nam Budak. Dodaje kako je Trenk sigurno bio sposoban ratnik, s brojnim idejama za inovaciju ratovanja. Bio je i talentiran za psihološko ratovanje. Zahvaljuju­ći njemu, Hrvati su u Europu prvi uveli vojnu glazbu, a prvi smo i koristili činele. - Korištenje vojne glazbe u borbi je samo dio njegova talenta za psihološki pristup ratovanju - smatra Budak. Trenkovo moderno rekonstrui­rano lice na sebi krije i tragove baruta. Pred njim je, naime, eksplodira­la zaliha streljačko­g eksploziva, a znanstveni­ci barut nisu uspjeli ukloniti s tkiva lica. Nemoguće je ne primijetit­i kako slavni barun podsjeća na Ivana Šukera, bivšeg ministra financija. Upitali smo Šukera za komentar, no bio je pomalo iznerviran našim pitanjem. - Vidio sam ga na nekim slikama, ali nikad nisam pomislio da nalikujem na njega. Ili obrnuto. To mi nije ni kraj pameti. Mislim, stvarno... Molim vas - kratko je prokomenti­rao. Inače, barun Franjo Trenk je vodio uzbudljiv i buntovan život. Bio je izvrstan ratnik i ljubitelj žena. Sudjelovao je u čak 102 dvoboja. Zbog optužbi za pronevjeru novca, prodaju činova i bunu protiv kraljice završio je u tamnici u pokrajini Moravska. Budući da je umro kod njih u dobi od 39 godina, Česi ga prisvajaju.

“VIDIO SAM GA NA SLIKAMA, ALI NIKAD NISAM POMISLIO DA NALIKUJEM NA NJEGA. ILI ON NA MENE. TO MI NIJE NI NA KRAJ PAMETI”. kaže Ivan Šuker na pitanje je li mu netko rekao da sliči Trenku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia