24sata

AKTIVNA Nekad je u zoru muzla koze i krave pa pješačila po sat i pol do Rijeke s i do 24 litre mlijeka, a danas u nabavku ide sama biciklom

-

Po dolasku u Podhum s vrijednim je suprugom ubrzo nabavila i tele, koje su jednako brzo zamijenili za kravu. Kada se ona otelila posao je krenuo “cvasti”, prisjeća se Darinka. - Nikad nisam imala budilicu, već me budila susjeda svako jutro u 4 i 30. Pomuzla bih koze i krave, okupila se s ostalim mljekarica­ma, stavila nekad i do 24 litara mlijeka na leđa te krenula pješice, ‘put pod noge’, kroz polja i preko jezera. Hodala bih po sat i pol do Rijeke gdje sam godinama opskrbljiv­ala stanovnike cijele jedne zgrade. Oni bi pred vratima ostavili svoje posude, ja bih ih napunila mlijekom, a platili bi mi krajem svakog mjeseca - priča Darinka. Kroz smijeh se prisjeća da su ona i ostale mljekarice bile presretne kad do Rijeke počeli voziti kamioni jer su tada mogle stopirati umjesto da pješače sat i pol.

ZARAĐIVALA VIŠE OD MUŽA

- Kasnije sam opskrbljiv­ala i lokalne mljekarne u Dražicama. Sjećam se da sam tad zarađivala više od supruga koji je radio kao kondukter i kojemu je plaća bila tri, a meni čak pet tisuća dinara - smije se Darinka, koja i danas svježim mlijekom opskrbljuj­e nekoliko majki s malom djecom iz sela. Iako ima 89 godina, ova marljiva žena i dalje sama obavlja sve kućanske poslove, sadi svoj vrt, priprema domaće sokove, pekmeze, sir i vino, brine o 80 kokoši, 30 pilića te Rogači, Beloj i Krpici, kako od milja zove svoje tri koze. Štoviše, kada joj zatrebaju namirnice sjedne na svoj bicikl i odveze se do obližnjih Dražica gdje kupi što joj treba i laganom vožnjom vrati se kući. - Ne znam u čemu je tajna moje mladolikos­ti. Jedem kad mi se jede, spavam kad mi se spava, ali znam da ne mogu dugo ležati i da je u radu spas. Uvijek ima nešto za raditi, a da ne opterećuje­m druge, uradim to sama, iako mi kćer Sonja (64) puno pomogne. Jedno je sigurno, u glavi sam još uvijek bistra i ‘ne bi me vrag prevario’ - šali se simpatična i vitalna Darinka dok nas nudi svojim domaćim kozjim sirom i vinom, koje, iako pije neke lijekove, kaže, ponekad kapne u čaj.

“U JEDNOM PERIODU ZARAĐIVALA SAM ČAK I VIŠE OD SUPRUGA KOJI JE BIO KONDUKTER”

Darinka o zlatnom dobu mljekarstv­a “SPAVAM KAD MI SE SPAVA, NO ZNAM DA NE MOGU DUGO LEŽATI I DA JE U RADU SPAS”

Mljekarica je bila i ostala marljiva

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia