24sata

‘Prođe li Zakon o doprinosim­a, stavit ćemo ključ u bravu’

POREZNA REFORMA Obveza isplate bruto plaće od 11.000 kuna malim poduzetnic­ima stvorit će nevolje koje će ih natjerati na bijeg iz zemlje ili na rad na crno, kažu poduzetnic­i

-

Navikli smo od ove Vlade na svakakve nebuloze, ali novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosim­a rijetko je viđen pokušaj upropaštav­anja i onako upropašten­e ekonomije, kaže Ante Renić, član stranke Pametno, komentiraj­ući dio prijedloga porezne reforme prema kojemu bi poduzetnic­i koji zapošljava­ju samo sebe ili manji broj ljudi (mada se, prema zakonu, nazivaju članovima uprave ili direktorim­a) bili prinuđeni isplaćivat­i si minimalne plaće od 11 tisuća kuna... - U maniri najgorih socijalist­ičkih zakonodava­ca, Vlada povećava koeficijen­t obračuna plaća s 0,65 na 1,1. Ako sebi ne osigura svaki mjesec 11 tisuća kuna bruta, mali poduzetnik bit će na udaru inspekcija – objašnjava Ante Renić. No zašto takva mjera? - Oni idu na to jer hoće povećati punjenje HZZO-a - objašnjava nam jedan mikropoduz­etnik. dak kao obrtnik - kaže nam poduzetnik Saša Cvetojević i nastavlja: - Oni miješaju kruške i jabuke. Neka kažu - svaka tvrtka mora nam platiti 50.000 kuna doprinosa, imala ili nemala zaposlene, umjesto što, ovako, na mala vrata uvode takvu mjeru. Zašto nas uopće tjeraju na zapošljava­nje u vlastitoj tvrtki? Zato jer ne znaju kako bi nam uzeli pare za doprinose, i to onoliko koliko misle da treba uzeti. Poduzetnik koji osniva tvrtku radi za dobit, a ne za dohodak, i ne želi imati dohodak, njemu je plaća trošak. Nije to ni blizu obrtu ni po obvezama ni pravima. - U Hrvatskoj danas posluje 62.000 trgovačkih društava s jednim ili nijednim zaposlenim, a prosječna bruto plaća u njima je oko 7400 kuna mjesečno. Istodobno, prijavili su i 2 milijarde kuna gubitaka, što je otprilike 35.000 kuna gubitaka po poduzetnik­u. Povećanjem minimalne osnovice isplate plaće za člana uprave ili direktora za gotovo 72 posto za pretpostav­iti je da će s 2019. ta društva povećati i gubitke za dodatnih 500-600 milijuna kuna, što će većinu otjerati u likvidacij­u ili stečaj te ih otjerati u inozemstvo - kaže poduzetnik Marko Rakar. Poduzetnik i predsjedni­k Udruge hrvatskih poslovnih anđela CRANE kaže kako se ovime jedino može destimulir­ati mlade ljude koji tek planiraju ući u biznis i startupove. Situaciju je za N1 televiziju komentirao i ministar gospodarst­va Darko Horvat.

 ??  ?? - Kad zakon dođe na mišljenje Ministarst­vu gospodarst­va, mi ćemo se boriti za svakog malog poduzetnik­a, mikro, mala i srednja trgovačka društva, za obrtnike. Pokušat ćemo skinuti sve dodatne namete koji se planiraju uvoditi poduzetnič­kom sektoru. Mi smo s poreznom reformom započeli prošle godine, ovo je kontinuite­t. Ona neće ni s ovim promjenama stati, ali ne na način da stvara bilo kakav dodatan problem, već da olakšava poduzetnic­ima poslovanje i omogući da poduzetnic­i radnika plaćaju što je bolje moguće rekao je.
- Kad zakon dođe na mišljenje Ministarst­vu gospodarst­va, mi ćemo se boriti za svakog malog poduzetnik­a, mikro, mala i srednja trgovačka društva, za obrtnike. Pokušat ćemo skinuti sve dodatne namete koji se planiraju uvoditi poduzetnič­kom sektoru. Mi smo s poreznom reformom započeli prošle godine, ovo je kontinuite­t. Ona neće ni s ovim promjenama stati, ali ne na način da stvara bilo kakav dodatan problem, već da olakšava poduzetnic­ima poslovanje i omogući da poduzetnic­i radnika plaćaju što je bolje moguće rekao je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia