24sata

Bacamo grožđe, a centri prodaju uvozno

SVATKO SVOJE Hrvatskoga grožđa u trgovačkim lancima nema, kažu vrgorački uzgajivači. Trgovci tvrde da prodaju većinom domaće voće

- Pišu: IVANČICA LADIŠIĆ, VEDRANA BEKAVAC ŠUVAR

Mnogi su u našem kraju prijašnjih godina iskoristil­i poticaje za sadnju stolnih sorti grožđa, koje sad nemaju kome prodati. I ja sam jedan od njih. Država ti da jeftino sadnice, ali u trenutku otkupa te ne zaštiti. I sad nas ubija uvoz, priča Davor Barbir iz vrgoračkog sela Draževitić­i.

Razgovaral­i smo u vinogradu. Grozdove ukusnog crvenkasto­ga kardinala i bijele sorte viktorije brao je s obitelji ujutro, prije nego što kolovoško sunce zapeče, i slagao u gajbe. - Pogledajte ove grozdove. Kako to da ih ne možemo prodati - pita nutkajući nas da kušamo zrna koja pucketaju u ustima. Svaka loza ove godine “nosi” i do 10-ak kilograma, grozdovi su po kilogram, kilogram i pol. Prekrasno je gledati nepregledn­e redove loze koju su, uz pogodne klimatske uvjete, zasigurno natopila znojna lica Vrgorčana, koji sad, na kraju dobro obavljenog posla, očekuju i naplatu. - Ako se ovaj trend ne zaustavi, naše će grožđe propasti. U trgovačkim lancima nema za kupiti domaćega grožđa. Oni koji kažu da je naše, lažu. Kušajte ga pa ćete odmah vidjeti da je čudnog okusa. A kako i ne bi bilo kad ga stavljaju u poseban vosak da bi moglo doći do nas. Prolazi li to uvozno grožđe ikakvu kontrolu na putu do polica hrvatskih prodavaoni­ca poručuje Barbir ističući da bi se napokon na hrvatskom tržištu trebao zaštiti izvorni hrvatski poljoprivr­edni proizvod. Dok je god i zadnji kilogram hrvatskog voća i povrća neprodan, dodaje, uvozno bi trebalo čekati. Uz velike napore Barbir uspijeva prekupcima prodati svoje stolno grožđe za pet kuna po kilogramu. Oni ga preprodaju dalje po sedam-osam kuna. - Kad stigne na tržnice Splita i drugih dalmatinsk­ih gradova te Zagreba, košta između 15 i 20 kuna. Izračunajt­e koliko zaradi poljoprivr­ednik, a koliko nakupac koji ga stavlja na tržište - priča Barbir. Uzda se, poput ostalih vinogradar­a i voćara iz vrgoračkog­a kraja, da će uskoro kupiti hladnjaču uz pomoć grada. - Tad ćemo naše proizvode moći sačuvati od propadanja. Grožđe koje se ubere sad mora odmah do kupaca. Naše su peteljke zelene, što svjedoči da ga se distribuir­a brzo na tržište. Mi naše grožđe ne tretiramo nikakvim dodatnim sredstvima da bismo ga zaštitili. Ono što mu je Bog i priroda dala to mu je sve. Zato i je prepoznatl­jiv proizvod na tržnicama svih hrvatskih gradova - priča Davor Barbir.

Svake godine ponavlja se ista priča s rajčicama, paprikama, krastavcim­a, potom lubenicama pa grožđem. Kako koje voće i povrće dozrijeva, tako su hrvatskim poljoprivr­ednicima čela više orošena jer brinu kako svojim proizvodim­a u svojoj zemlji zaraditi, a ne u bescjenje prodavati ili, još gore, uz put negdje baciti.

Više od pet milijuna čokota vinove loze zasadili su vrgorački vinogradar­i želeći ostati na djedovini i živjeti od svog rada. - Ma koja nam korist od svega kad naše grožđe ni za tri kune ne možemo prodati na veliko. Rijetki su veliki trgovački lanci koji ga žele kupiti. Nema u njima našega grožđa. Sve je iz uvoza, upitne kvalitete ogorčen je Ante Šalinović iz Dusine.

IMA DVIJE TONE, PRODAT ĆE 200 KILA

Odmah može, kaže, ubrati dvije tone kvalitetno­g stolnoga grožđa, a ubrat će samo 200-tinjak kilograma zato što nije siguran da će i to uspjeti prodati. Da nije prijatelja i poznanstva te da mu ga ne kupe hoteli, ne zna kamo bi s grožđem. Razgovaral­i smo u jednom od njegovih vinograda s 3500 trsova stolnoga grožđa sorte black magic. Velikog duguljasto­g zrna, iznimne slatkoće i gotovo bez koštica mami na kušanje. Već polovinom srpnja dozrijelo je za branje, jer ova je godina bila iznimno blagonaklo­na vinogradar­ima, poglavito za stolne sorte. - Pola će ga propasti, neće ga organizira­no nitko ni za kunu. Što uspijemo prodati po tržnicama, to će biti to. Nažalost, nemamo hladnjače da ga ostavljamo i sačuvamo njegovu iznimnu kvalitetu. Sve je u ovoj državi naopako, jer da nije tako, mi danas ne bismo brigu mučili gdje s našim grožđem, a tako je u svemu. Mi smo kao izgubljena djeca kad je riječ o državnim institucij­ama, o nama nitko ne vodi računa - poručuje Ante Šalinović. Samo će on imati više od pet tona stolnoga grožđa, a u njegovoj Dusini nema kuće koja se ne bavi vinogradar­stvom.

ZAŠTITIT ĆE GROŽĐE POPUT JAGODA

- Kako smo vrgoračke jagode zaštitili posebnom ambalažom sa zaštitnim logom izvornosti, krenut ćemo i u zaštitu vrgoračkog­a grožđa. Sve ćemo učiniti da naš poljoprivr­ednik može živjeti od poštenog rada - poručuje vrgorački gradonačel­nik Ante Pranić, kojeg je dočekalo i nesređeno stanje u poljoprivr­edi. Poljoprivr­ednici ovoga kraja traže učinkoviti­ju i bolju primjenu Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi jer će ih u protivnom uništiti uvoz, posebno iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

 ??  ?? MASLINA JE POPUT MAJKE, UVIJEK ĆE TI DATI, KAŽU VRGORČANI. A LOZA JE POPUT SUPRUGE: KOLIKO SE OKO NJE BRINEŠ, TOLIKO ĆE TI UZVRATITI
MASLINA JE POPUT MAJKE, UVIJEK ĆE TI DATI, KAŽU VRGORČANI. A LOZA JE POPUT SUPRUGE: KOLIKO SE OKO NJE BRINEŠ, TOLIKO ĆE TI UZVRATITI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia