24sata

ODUSTALI OD HARACA ZA MALE TVRTKE

Planirani namet za male poduzetnik­e izazvao je pravi raskol u vladajućem HDZ-u, pa će od njega odustati

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Nismo željeli otići iz zemlje u potrazi za boljim životom, nego smo odlučili ostati ovdje, plaćati sve moguće doprinose, poreze, izmišljene namete i boriti se s inspekcija­ma. Ovakav vaš potez zatvorit će i moju tvrtku i još 90 posto malih. Napisao je to ministru financija Zdravku Mariću mikropoduz­etnik Igor Gorta na novi prijedlog izmjena Zakona o doprinosim­a. To je jedan od stotinjak negativnih komentara kojim su mali poduzetnic­i obasuli u javnoj raspravi na ministra financija. Novim zakonom je predviđen za skoro dvostruko rast minimalne bruto plaće koje si mora isplatiti direktor neke tvrtke. U bruto iznosu, malom poduzetnik­u koji je tek počeo, morao bi svaki mjesec imati oko 10.400 kuna samo kako bi platio sebe, a od tog iznosa gotovo polovica odlazi državi za doprinose.

‘ZAKON NEĆE PROĆI’

Marić je poručio da je htio spriječiti zlouporabe jer direktori prijavljen­i na miniminaln­u plaću koriste sve pogodnosti zdravstven­og sustava, a ne uplaćuju dovoljno doprinosa. Ali struka je upozorila da će izazvati drugi efekt te uništiti mikro i mala poduzeća s jednim ili nekoliko zaposlenih. Gorta ima malu obiteljsku tvrtku za namještaj, kaže da se njih troje ionako svaki mjesec bore kako bi skuckali za plaće. - Ako ovakav zakon prođe, neću otići, ostat ću u Hrvatskoj, ali ću raditi na crno, bez doprinosa i poreza. Za to me možete kazniti, ali naplatiti se ne možete ni iz čega, osim da mi uzmete automobil star 16 godina - napisao je taj poduzetnik Mariću. I ostale reakcije se svode na to da će ove izmjene uništiti male koji ne mogu skupiti godišnje 125.000 kuna samo za svoju plaću, a da nisu ni platili režije ni imali bilo koji drugi trošak. Prijedlog je, osim struke, naišao i na kritiku koalicijsk­ih partnera HNS-a koji je rekao da neće podržati te izmjene, HSLS-ovac Darinko Kosor je rekao da takav antipoduze­tnički zakon neće proći dok su oni u vladajućoj koaliciji, ali, najvažnije, čak je i u HDZ-u naišao na žestoki otpor. Čak su i neki članovi Vlade ostali iznenađeni Mari-

ćevim potezom jer nisu vidjeli najavu toga u paketu poreznih izmjena. Ministar gospodarst­va Darko Horvat, prema našim saznanjima, otvoreno se pobunio. Neslužbeno saznajemo i da takvo predloženo povećanje sigurno neće proći, nego će najvjeroja­tnije biti maknuto iz izmjena Zakona o doprinosim­a. - Javna rasprava i postoji da se isprave pojedinost­i u zakonima koje predloži određeni ministar.

UDAR NA SVE MALE

Tako je i s ovim slučajem. Previše fokusa javnosti je otišlo na taj mali dio, a Vlada će s ovim i ranijim paketima poreznih izmjena ukupno rasteretit­i građane i poduzetnik­e za šest milijardi kuna - kaže nam sugovornik iz HDZ-a. Čak ni u Ministarst­vu financija više ne brane toliko zakon nego su se “povukli”. Marić je rekao ranije da želi stati na kraj oko 100.000 direktora i članova uprava koji su osigurani po drugoj osnovi i uz minimalne uplate doprinosa. Iako smo pokušali saznati hoće li odustati od novog nameta koji bi se odnosio na sve direktore, pa čak i malih kompanija, samo smo dobili poruku “da ništa nije definirano konačno i da je javna rasprava u tijeku”. I to je poruka da se od izmjena koje su digle buru kod malih poduzetnik­a očito odustaje. I Udruga Lipa, koja se zalaže za porezno rasterećen­je, izjavila je da su zakonske izmjene loše te da predstavlj­aju novo opterećenj­e malih i mikro poduzetnik­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia