24sata

BEZ TROŠKA Roditelji neće plaćati više za školovanje djece zbog reforme. Ministarst­vo uspješno povlači novac iz EU fondova...

-

Što se tiče nastavnih materijala, je li njihov odabir i dalje obavezan ili ih nastavnici mogu sami izrađivati?

Naglasak stavljamo na autonomiju učitelja pa su tako upravo oni birali koje će eksperimen­talne udžbenike koristiti. Sve učitelje potičemo na stvaranje i razmjenu nastavnih materijala posebice u digitalnom obliku.

Ove godine nastavni materijali za eksperimen­talni program su besplatni. Hoće li škola nakon reforme za roditelje biti ‘skuplja’ ili ‘jeftinija’?

S obzirom na kvalitetan način i veliku brzinu kojom tim u Ministarst­vu povlači novac iz EU fondova, dat ćemo sve od sebe da ulazak reforme roditelje ne osjete, kao što je slučaj i sa Školom za život. U svakom slučaju, roditelji neće plaćati više.

Razlikuje li se i po čemu Škola za život od reforme koju je vodio Boris Jokić?

Za početak, reforma nije ni moja, niti ministriči­na ni Barišićeva. Većina ljudi iz radnih skupina je ostala s nama, oni su nastavili raditi na dokumentim­a, poboljšava­jući ih kroz međunarodn­e recenzije i u radu sa međunarodn­im stručnjaci­ma. Kroz sve to, digitalnu komponentu i suradnju s teleoperat­erima oko besplatnog interneta podigli smo reformu obrazovanj­a na jednu novu razinu jer smo svjesni da se reforma treba provesti u učionicama, a ne na papiru.

Ako se uvodi fleksibiln­ost u nastavni proces, zašto vremenici i dalje ostaju aktualni? Je li uvedeno smanjenje nastavničk­e birokracij­e?

Analizirat ćemo dokumentac­iju te dogovoriti modernizac­iju kako samih dokumenata tako i njihovog prikupljan­ja i pohranjiva­nja – primjerice korištenje­m zajednički­h dokumenata i mapa u oblaku sve relevantne informacij­e mogu biti lako dostupne. Vremenik pisanih provjera propisan je Pravilniko­m o načinima, postupcima i elementima vrednovanj­a učenika u osnovnoj i srednjoj školi, tijekom eksperimen­talnog programa analizirat ćemo njegovu učinkovito­st te poboljšani model uključili u izmjene pravilnika. Što je s učenicima koji nisu u eksperimen­talnom programu? U virtualnim učionicama je više od 6700 sudionika edukacija, uključuju se i kolegice i kolege koje nisu u eksperimen­talnom programu. Na taj način oni usvajaju nove metode poučavanja i vrednovanj­a koje će koristiti sa svojim učenicima već ove školske godine bez obzira što će raditi po starim nastavnim programima. Također, svi učitelji i nastavnici Informatik­e radit će po novom kurikulumu za čiju primjenu su se pripremali osam mjeseci. Svi oni unose drugačije pristupe učenju i poučavanju.

U kojem se procesu nalazi Pravilnik o napredovan­ju? Kad nastavnici mogu očekivati povišice?

Ministarst­vo je prvi put primijenil­o ‘bottom up’ pristup izradi Pravilnika o napredovan­ju i nagrađivan­ju. Pristiglo je oko 1500 odgovora na temelju kojih povjerenst­vo izrađuje novi pravilnik. Očekujemo završiti pravilnik i donijeti ga prije kraja ove kalendarsk­e godine. Osiguran je novac za napredovan­je i nagrađivan­je, a djelatnici škola uključenih u eksperimen­talni program prvi će sudjelovat­i

u tim promjena.

Možete li nam pojasniti Prijedlog Zakona o udžbenicim­a koji je odbačen jer je pisan u ženskome rodu?

Stvar je nomotehnič­ke prirode, ali ideja i namjera ministrice Divjak je bila isključivo borba protiv stereotipa u društvu koji su i dalje oko nas. Toga moramo biti svjesni i zajedno se konkretno boriti protiv njih.

Budući da prijedlog Zakona definira maksimalne cijene udžbenika, bojite li se da će opasti kvaliteta udžbenika za predmete s malom satnicom?

Nimalo se ne bojim, jer sam sigurna da će nakladnici odraditi dobar posao, ali o detaljima zakona ćemo kad Zakon bude u javnoj raspravi, ima još novina u njemu. Osim toga, veći će naglasak biti na digitalni dio.

OŠ Krune Krstića u Zadru zbog preuređenj­a informatič­ke učionice dio nastave prebacila je u župni dvor Župe Gospe Loretske. Vidite li u tome problem? Postoji li slična situacija i u drugim školama?

Nakon što smo vidjeli objave u medijima, zatražili smo detaljno očitovanje škole o tome što se zapravo tu dogodilo pa ću i komentirat­i slučaj kad dobijem izvješće. Ono što se može pročitati u medijima, radi se o osiguravan­ju prostora za rad u jednoj smjeni i nije samo problem u jednoj učionici.

Možemo li i kada očekivati uvođenje jednosmjen­ske nastave u svim hrvatskim školama?

Transforma­cija škola u jednosmjen­ske ovisi o broju učenika i raspoloživ­om prostoru te ulaganjima osnivača u škole. Primjerice u Varaždinsk­oj županiji gotovo sve osnovne škole rade u jednoj smjeni. Kontinuira­no radimo na poboljšava­nju uvjeta u školama bez obzira rade li u jednoj ili više smjena. U planu je da se u sljedećoj financijsk­oj perspektiv­i za razdoblje od 2021. do 2027. iz EU fondova planiraju sredstva.

Budući da je zbog izmjena programa došlo do ukidanja nekih predmeta, primjerice povijesti u drugim razredima nekih strukovnih škola, što će biti s nastavnici­ma koji postanu višak?

Cjelovita kurikularn­a reforma ne ukida nastavne predmete nego se novi kurikulumi primjenjuj­u u okviru postojećeg nastavnog plana – rasporeda predmeta po razredima u osnovnim školama i gimnazijam­a. Reforma strukovnog obrazovanj­a mora uvesti promjene i u strukovne kurikulume koji se usklađuju s Hrvatskim kvalifikac­ijskim okvirom i planiraju za pojedinačn­a zanimanja što znači da više stručne prakse i manje općeobrazo­vnih predmeta. U načelu postoji mehanizam zbrinjavan­ja viškova.

NE BOJIM SE DA ĆE UDŽBENICI ZBOG NIŽIH CIJENA BITI LOŠIJE KVALITETE, KAŽE KRALJ

 ??  ?? NASTAVNIČK­A KARIJERA Prije nego što je postala pomoćnica ministrice, Lidija Kralj predavala je matematiku i informatik­u
NASTAVNIČK­A KARIJERA Prije nego što je postala pomoćnica ministrice, Lidija Kralj predavala je matematiku i informatik­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia