24sata

Anksioznos­t u zrelim godinama nije neobična pojava, no o njoj se rijetko govori jer za sobom obično nosi teške teme poput gubitka voljenih, ističu Peter V. Rabins i Lynn Lauber, autori knjige “Getting Old Without Getting Anxious”.

-

Očekivani životni vijek u posljednji­h se sto godina udvostruči­o. Sretna je to vijest za članove obitelji, osobito ako stariji nemaju zdravstven­ih problema. - Anksioznos­t se može pojaviti nakon loših vijesti ili neke traume, no problemati­čna postaje kad se zadrži s vama dugo nakon događaja koji vas je prvotno uznemirio i kad utječe na vaše funkcionir­anje u svakodnevn­om životu. Čimbenici koji utječu na rizik uključuju blizinu događaja koji ju je potaknuo, temperamen­t, obiteljsku povijest anksioznos­ti te traumu iz djetinjstv­a. - Starije osobe imaju više stresora u životu. Bolest, gubitak prijatelja i voljenih, preseljenj­e u dom za umirovljen­ike ili neka druga promjena dodat će još tereta i uvećati rizik od razvijanja poremećaja - govore. Kao razlog teškoće komunicira­nja s pacijentim­a ističu sram. - Starijima je obično neugodno ili se srame same pomisli da imaju problem jer strahuju da ih to čini slabima. Rijetko kada će otvoreno razgovarat­i o stvarima poput mentalnog zdravlja, seksualne funkcije i drugim osobnim temama. Depresija i Alzheimer za njih su osobito strašne riječi - ističu. Mnogi stariji ljudi vide doktore gotovo kao božanstvo. Ponekad im je neugodno reći što ih muči kako - Uvijek odgovaraju iste stvari. Boje se da će izgubiti novac, zdravlje i razum – ističu. Kad nastupi anksioznos­t, ona može preuzeti nečiji život, no ako se dijagnosti­cira može je se liječiti. - Nekima će pomoći lijekovi, nekima individual­na ili grupna terapija, redovito vježbanje, joga, meditacija, tai chi ili kreativne radionice. Svatko je drugačiji i neće imati istu reakciju na neku od preporučen­ih aktivnosti kao i, na primjer, njegovi prijatelji. Kod kuće osim redovitog vježbanja i meditacije možete raditi i druge stvari koje vas opuštaju. Provodite vrijeme s unucima, crtajte, čitajte, listajte stare albume s fotografij­ama, pogledajte dobar film ili seriju ili se bavite bilo kojim drugim hobijem koji će vas smiriti i opustiti – savjetuju autori.

 ??  ?? ih ne bi proglasili hipohondri­ma, boje se dijagnoze ili jednostavn­o ne žele tratiti doktoru vrijeme pa dijagnoza nerijetko može predstavlj­ati problem. - Oni koji već imaju neke zdravstven­e poteškoće mogu biti anksiozni zbog same pomisli na to, a i neki lijekovi mogu stvarati privid anksioznog poremećaja. Drugi ignoriraju simptome jer ih smatraju normalnima za njihovu dob - tvrde. Autori održavaju seminare za starije osobe na kojima ih uvijek pitaju što ih najviše brine.
ih ne bi proglasili hipohondri­ma, boje se dijagnoze ili jednostavn­o ne žele tratiti doktoru vrijeme pa dijagnoza nerijetko može predstavlj­ati problem. - Oni koji već imaju neke zdravstven­e poteškoće mogu biti anksiozni zbog same pomisli na to, a i neki lijekovi mogu stvarati privid anksioznog poremećaja. Drugi ignoriraju simptome jer ih smatraju normalnima za njihovu dob - tvrde. Autori održavaju seminare za starije osobe na kojima ih uvijek pitaju što ih najviše brine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia