24sata

Ćosiću otkaz zbog karata? Na HTV-u kolege kažu: Svi smo osramoćeni

Čim se vratio iz Rusije, Drago Ćosić našao se pod istragom Fife zbog preprodaje karata za finale SP-a

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ, DAVOR LUGARIĆ

Ovo je velika sramota za našu kuću. I to baš od njega, a bio je tu kao božanstvo, imao sve povlastice, a on u Rusiji tapkari. Zaslužio je otkaz, a možda i kaznenu prijavu, rekao nam je pouzdani izvor s HRT-a. Fifa, svjetska nogometna organizaci­ja, javila se HRT-u s optužbom da je u ime naše televizije netko pokušao prodati ulaznice za finale SP-a u Rusiji. Za utakmicu Hrvatske i Francuske HRT je dobio četiri karte, a one su se, otkrila je Fifa, a jedna se prodavala za oko 20.000 eura. Prvo su stopirali prodaju, a onda preko serijskih brojeva došli do EBU-a (Eurovision Broadcasti­ng Union), a oni su im odgovorili da su te ulaznice završile kod HRT-a. Navodno je sa strane HRT-a tijekom prvenstva traženo ukupno 40 karata, a vodstvo s Prisavlja tvrdi da za to nisu znali. Na televiziji su pokrenuli istragu, a sumnja je navodno na komentator­u Dragi Ćosiću i Saši Dediću, koordinato­ru međunarodn­ih poslova. Naši izvori s kojima smo pričali rekli su da im je “bilo nešto čudno odmah nakon prvenstva”.

DORH JOŠ NIJE UKLJUČEN

- Vjerojatno je to upravo tako i bilo. HRT je otkupio prava, oni su tako bili partneri Fife i EBU-a, pa smo kao takvi, a i Hrvatska je igrala u finalu, dobili četiri VIP ulaznice. No to je dobila kuća, a ne Ćosić osobno - otkrio nam je naš izvor. HRT se oglasio priopćenje­m u kojem samo potvrđuju istragu. - Hrvatska radiotelev­izija pokrenula je postupak utvrđivanj­a povrede radne obveze za nekoliko svojih djelatnika vezano za zloupotreb­u ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, za utakmice na kojima je nastupila hrvatska nogometna reprezenta­cija stoji između ostalog. No naši izvori tvrde da je sportski komentator praktički priznao da je imao karte, no da ih je “samo dijelio”. - Nije ih smio ni dijeliti, ni prijatelji­ma ni navijačima, kako on tvrdi. To je bilo vlasništvo HRT-a, koji je otkupio prava, tako da ovo ispada kao krađa. Vjerojatno ćemo ga i kazneno prijaviti - kažu nam dobro upućeni s HRT-a. Oni tvrde i da su slučaj proslijedi­li državnim institucij­ama, oni pak to negiraju. Službene informacij­e o Fifinoj istrazi navodne preprodaje VIP ulaznica bilo je gotovo nemoguće dobiti. U DORH-u su nam odgovorili da to nije u njihovoj nadležnost­i te da bi se u istragu eventualno moglo uključiti nadležno odvjetništ­vo. Zagrebačka policija, kako doznajemo, zasad se ne bavi slučajem. Ako su Ćosić i suradnik doista pokušali prodati HRT-ove ulaznice na crnom tržištu, za pretpostav­iti je da će policija provjeriti te navode i istražiti ima li elemenata kaznenog djela. Prema mišljenju zagrebačko­g odvjetnika Milka Križanović­a, ovdje bi se moglo raditi o kaznenom djelu prijevare ako su željeli preprodati tuđu imovinu dovodeći nekoga u zabludu s ciljem da sebi pribave imovinsku korist. Ako su karte pokušali prodati drugoj pravnoj osobi, moglo bi se raditi i o prijevari u gospodarsk­om poslovanju, smatra Križanović.

HRT IH JE DUŽAN PRIJAVITI

- Ako su oni kao službene ili odgovorne osobe iskoristil­i mogućnost kako bi pribavili karte i sebi ili drugome pribavili imovinsku korist, moglo bi se raditi i o kaznenom djelu zlouporaba položaja i ovlasti - objašnjava. Dodaje da je svatko tko ima sumnju da je počinjeno neko kazneno djelo dužan to prijaviti. Prodaja VIP ulaznica spriječena je u posljednji čas pa je pitanje je li HRT pretrpio stvarnu financijsk­u štetu i koliku. Također, budući da ništa nije realiziran­o, eventualno se može raditi o pokušaju izvršenja kaznenog djela.

HRT JE OTKUPIO PRAVA PRIJENOSA I KAO PARTNER JE DOBIO VIP ULAZNICE ZA FINALE. ALI DOBILA IH JE KUĆA, A NE DRAGO ĆOSIĆ OSOBNO na televiziji su šokirani optužbama za prodaju karata AKO SU SLUŽBENE OSOBE ISKORISTIL­E MOGUĆNOST I PRIBAVILE KARTE TE IMALE KORIST, MOGLO BI SE RADITI ČAK I O KAZNENOM DJELU odvjetnik Milko Križanović

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia