24sata

ČUDA U PIJ

‘DOĐU PSI, PREGAZE SKULPTURU, POPIŠAJU MU GLAVU, ALI TO JE NORM

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Za nju pijesak nisu samo mala siva zrnca koja nježno klize niz prste. Pijesak u njenim rukama uvijek oživi, postane frenetičan, mami poglede i divljenje. “Njen” pijesak, onaj na sprudu Drave kod Petrijevac­a nedaleko od Osijeka, tijekom proljeća i ljeta poprima monumental­ne oblike Posejdona, Neptuna, Zeusa, Artemide i drugih grčkih božanstava. Tek mali broj slučajnih kupača može vidjeti nevjerojat­nu umjetnost koju stvaraju njene ruke, satima, da bi potom, sa zalaskom sunca, taj grčki bog nestao ispod prvog riječnog vala. Samouku umjetnicu Dariju Prša (57) javnost je i upoznala upravo preko njenih pješčanih skulptura, koje je, prije nekoliko godina, slučajno snimio jedan fotograf.

SVJETLO I SJENA SU GLAVNI

- Skulpture u pijesku radim već pet godina. Počela sam ih raditi jer su me fasciniral­a savršena tijela grčkih bogova. Jednog sam dana došla na taj pješčani sprud na Dravi, na kojemu sam boravila i kao dijete, i iskopala podatni vlažni pijesak savršen za izrađivanj­e skulptura. U nekom igranju nastala je prva. U početku sam bila nestrpljiv­a pa sam skulpture od 4-5 metara izrađivala u dva sata, brzo, orgazmički uživajući u modeliranj­u. Napraviš, brzo to fotkaš, ‘jao što je dobro’, pa radiš odmah idući. Sad zaista uživam, pa to traje i po 4-5 sati, čak i po najvećem suncu koje mi prži leđa i ramena, ali ne odustajem. Izradila sam ih više od stotinu. Radeći ih, upoznala sam anatomiju, naučila naglasiti svaki mišić; sad bih željela i svaku žilu na ruci napraviti. Uvijek tražim položaj u pijesku da lik bude u dobrom odnosu na svjetlo i sjenu jer onda bude posebno zanimljivo gledati tu skulpturu uživo; ona se mijenja kako sunce izlazi i zalazi, čini se živa - priča Darija i dodaje: - Probudim se, pogledam kroz prozor da vidim kakvo je vrijeme, pogledam vodostaj Drave da vidim mogu li je pregaziti do tog spruda, uzmem svoj alat, sjednem na bicikli i rano ujutro sam već na gasu. Prije sam pijesak kopala rukama pa izgubila nokte, izgulila prste; sad samo gulim koljena jer klečim dok radim. Imam na njima već devetu kožu ovog ljeta.

TO JE ŽIVOT - PROLAZNOST

Ali ništa me ne može spriječiti da idem. Znala sam ići i kad je hladno, voda visoka do vrata, obučem termočarap­e, duboke gumene čizme, i ajde, gazi vodu. Presvučem se kada dođem tamo, stavim robu da se suši i radim. Napušten sprud. Nigdje nikoga. To je tako dobar osjećaj. Raditi nešto što se ispunjava. Napraviš to. Ostaviš to iza sebe. I ajde dalje - kaže. Kad su njeni radovi “otkriveni”, mnogi su smatrali da su taj silan rad i trud suludi jer prekrasna skulptura nestane preko noći. - Pa to je život. Prolaznost. Nikad mi nije žao kad taj rad nestane, a nestane čim se nivo vode podigne. Gledala sam i to nestajanje, kad četiri sata rada nestane u minuti, i u tome ima nešto moćno dodaje Darija.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kad vide skulpturu nekog boga, muškarci mi najčešće kažu: ‘Darija, mali mu je’ i pitaju zašto je grčkim bogovimasp­olovilo uvijek malo. Tako se onda izražavala snaga intelekta. Što je manje spolovilo, veći je intelekt,smije se
Kad vide skulpturu nekog boga, muškarci mi najčešće kažu: ‘Darija, mali mu je’ i pitaju zašto je grčkim bogovimasp­olovilo uvijek malo. Tako se onda izražavala snaga intelekta. Što je manje spolovilo, veći je intelekt,smije se
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia