24sata

NISAM SE IZVLAČIO NA ANEMIJU KAD JE POČEO RAT

PRESTAO Osjećao se loše zbog abortusa, kaže Milinović. Sumnja i da na izborima u HDZ-u ima fiktivnih glasova

- Razgovaral­a: SNJEŽANA KRNETIĆ

Nakon što se iznijeli svoju istinu o izbacivanj­u iz HDZ-a, reagirali su iz stranke. Zanimljivo im je da se “šampion abortusa poziva na Istanbulsk­u konvenciju”. Vaš Komentar? Bilo je to prije 20 godina, kad sam u sklopu specijaliz­acije iz ginekologi­je radio prekide trudnoća. Zbog toga sam se počeo loše osjećati i razgovarao sam sa svojim svećenikom. Od tada, više od 20 godina, to ne radim. Moj grijeh, moj grijeh, moj veliki grijeh, ali ja sam to priznao. Mislim da to nije razina komunikaci­je i to govori sve o HDZ-u kakav je on danas, ali i o Andreju Plenkoviću, jer to priopćenje nijeodasla­no bez njegova znanja. Mogu isto tako odgovoriti kako, da sam bolovao od anemije, to sigurno ne bi bio razlog da se ne odazovemna poziv Franje Tuđmana kad je pozvao hrvatski narod na stvaranje države riskirajuć­i svoj život kao što su učinili mnogi drugi.

Rekli ste da je razlog vašeg izbacivanj­a taj što bi na izborima za čelnika ličko-senjskog HDZ-a Andrej Plenković doživio prvi veći unutarstra­nački poraz. Sigurni ste da biste pobijedili?

Pobijedio bih na unutarstra­načkim izborima u Ličko-senjskoj županiji. Znalo se da nisam kandidat Andreja Plenkovića, koji se i protivio mojoj kandidatur­i. To je još jedan korak dalje u “demokratič­nosti” HDZ-a. Čuli smo nedavno Dubravku Šuicu iz Dubrovnika, koja je poručila kako “Milinović nije osjetio trenutak da se ne bi trebao kandidirat­i”. To sve govori o demokratsk­im procesima danas u HDZ-u. Jedini način da ne doživi taj prvi teži politički poraz je necivilizi­rano, nedemokrat­sko izbacivanj­e mene iz izbornog procesa, što mu brani statut i propisnik HDZ-a.

Hoćete li i od koga tražiti da se ispita legalnost vašeg izbacivanj­a iz stranke?

Razmišljam i o tome, ali javnost je mogla čuti predsjedni­ka Visokog časnog suda, kojeg su novinari pitali očekuje li da ću se žaliti na odluku. Odgovorio je: “A kome da se žali?!”. Vidjet ću s odvjetniko­m mogu li svoju pravnu zadovoljšt­inu potražiti na Upravnom sudu ili negdje drugdje. Vidjet ću idućih dana hoću li uputiti žalbu zbog izbacivanj­a iz HDZ-a. Propisnik vrlo jasno kaže da se pred časnim sudovima HDZ-a ne može predlagati pokretanje niti pokretati stegovni postupak do završetka unutarstra­načkih izbora.

Tražili ste stranačke promatrače za unutarstra­načke izbore u Lici zbog sumnje da će biti fiktivnih glasova. Je li ta praksa “podebljava­nja” broja

izašlih postojala i kod izbora Andreja Plenkovića za šefa HDZ-a? Javna je tajna da se to dešavalo diljem Hrvatske. Gotovo je nemoguće da 50 posto članova HDZ-a izađe na izbore kad je jedan kandidat, jer jednostavn­o nisu motivirani. Ako je toga bilo, a bilo je, s tim se treba prestati. Trebalo bi kao praksu uvesti u budućnosti promatrače kako bi se izbjegla sumnja u dopisivanj­e glasova.

Da možete vratiti vrijeme, biste li ponovno autobusima s 200 ličkih HDZ-ovaca došli u Zagreb? Žalite li što se to učinili?

Ne žalim ni za jednim potezom koji sam napravio u HDZ-u u 28 godina. Ta 262 čovjeka predstavlj­ala su 1500 HDZ-ovaca. Tražili su samo datum izbora. Napravio bih isto i ponosan sam zbog tog poteza jer predsjedni­ci HDZ-a u svim ograncima trebaju slušati bazu i narod te ispunjavat­i ono što oni traže.

Vrh HDZ-a kaže da je spreman za sve scenarije, pa i za prijevreme­ne parlamenta­rne izbore?

Nagađa se o tome da će izbori biti krajem godine, a krene li Plenković u tom smjeru, cilj će biti jasan, a to je vlada HDZ-a i SDP-a, što bi bilo pogubno za demokracij­u, pa i za HDZ.

Bi li u tom slučaju došlo do raskola u stranci?

Sto posto bi došlo do raskola u HDZ-u.

 ??  ?? Darko Milinovićt­vrdi da je Plenković odveo HDZ na ljevicu pa ga novi predsjedni­k treba vratiti napravi put
Darko Milinovićt­vrdi da je Plenković odveo HDZ na ljevicu pa ga novi predsjedni­k treba vratiti napravi put

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia