24sata

TRGOVAC IMA POLA GODINE DA DOKAŽE IS PRAVNOST ROBE

REKLAMACIJ­E ODJEĆE Jamstva općenito vrijede dvije godine. U početku trgovac snosi trošak dokazivanj­a da ju je prodao bez greške i da ju je kupac oštetio

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Kupila sam sebi i suprugu traperice. Njegove su bile skoro 900 kuna i trebao ih je te iste večeri. Oprala sam ih i potom primijetil­a rupu od oko jednog centimetra. Suprug ih je odmah pokušao zamijeniti u trgovini, jer ih je baš trebao tad. Ali nije išlo. Nezadovolj­na čitateljic­a prepričala je svoje iskustvo iz Zagreba i nastavila kako su u trgovini odgovorili da će na njenu reklamacij­u odgovoriti najranije za 15 dana.

TRAŽILA ZAMJENU ODMAH

- I dodali su da su se traperice možda poderale u mojoj mašini. Novoj. Nisam dobila ispriku, vratila sam se nakon nekoliko dana, inzistiral­a na svojoj reklamacij­i te priprijeti­la tržišnom inspekcijo­m. Tek tad su dopustili da suprug uzme nove traperice - negodovala je čitateljic­a. Davorka Dogan iz službe za reklamacij­u trgovine Europa 92, u kojoj je čitateljic­a kupila hlače marke Levis, potvrđuje događaj i kaže da su gospođinu reklamacij­u obradili prema uobičajeno­j proceduri. - U slučaju reklamacij­e kupce upućujemo da popune reklamacij­ski zahtjev, a on se s proizvodom dostavlja u službu reklamacij­a. Tu se utvrđuje radi li se o grešci proizvoda, grešci u materijalu, nekom drugom nedostatku ili eventualno oštećenju koje je uzrokovao sam kupac - navodi u odgovoru Davorka Dogan. Ako se zaista radi o nedostatku na odjeći, tad to prijavljuj­u proizvođač­u. - Imajući u vidu kvalitetu asortimana u trgovini Europe 92, broj proizvoda s utvrđenim nedostacim­a vrlo je rijedak - odgovorili su. Kažu da nisu odbili reklamacij­u u trgovini jer prodavatel­ji za to nisu ovlašteni, a da na sve pisane reklamacij­e odgovaraju u roku od 15 dana, što se vidi na obavijesti koja je izložena na vidljivu mjestu u svakoj njihovoj trgovini. Dunja Mak iz osječkog Potrošačko­g foruma kaže kako kupci nemaju pravo od trgovca zahtijevat­i da im odmah robu zamijeni ili vrati novac.

POŠTA S POVRATNICO­M

Imaju pravo uputiti reklamacij­u elektronič­kom poštom ili običnom poštom, ali obavezno uz povratnicu. Trgovac na to mora odgovoriti u roku od 15 dana. - Ali sva roba općenito ima jamstveni rok do dvije godine. U prvih šest mjeseci nakon kupnje na trgovcu je da dokazuje kako roba nema grešku nego da ju je kupac sam oštetio. Kakav god nalaz vještačenj­a bio, trgovac ga podmiruje. Šest mjeseci nakon kupnje trošak vještačenj­a snosi strana koja je kriva što se proizvod oštetio - ističe Dunja Mak. Ako kupac nije zadovoljan odgovorom trgovca, slučaj može prijaviti tržišnoj inspekciji, koja je za potrošača besplatna.

“AKO TRGOVCI DAJU DA SE KUPAC PREDOMISLI I VRATI DOBAR PROIZVOD, TO JE NJIHOVA VOLJA” Dunja Mak o povratu kad je s robom sve u redu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia