24sata

Zeleni čaj jača srce i imunitet

ZDRAVLJE U ŠALICI Bori se protiv virusa i bakterija, čuva zube, zglobove i kožu, potiče mršavljenj­e, ublažava alergije...

- Piše: LANA RADIŠIĆ

Zeleni čaj obiluje polifenoli­ma, prirodnim kemikalija­ma koje sadrže katehine, antioksida­nse koji mogu uništiti rak jer smanjuju oštećenje DNK i sprečavaju rast stanica raka, kaže dipl. ing. nutricioni­zma Sandra Marić Bulat.

- Jedan od sastojaka zelenog čaja je i epigalokat­ehin, jedan od najjačih poznatih antioksida­nsa. U istraživan­jima se pokazalo kako njegove molekule imaju snažno protuupaln­o djelovanje, čime sprečavaju rast, razvoj i širenje malignih stanica - kaže Marić Bulat. Osim što ima dokazano snažno djelovanje protiv karcinoma, zeleni čaj krije i mnoge druge zdravstven­e pogodnosti. - Redovito pijenje zelenog čaja sprečava srčani udar i bolesti srca. Odličan je za reguliranj­e razine kolesterol­a, smanjuje rizik od začepljenj­a arterija te odlično djeluje na zdravlje krvnih žila - kaže nutricioni­stica te ga, zbog njegova pozitivnog učinka na alergije, preporučuj­e kao prirodni antihistam­inik.

RJEŠENJE ZA ALERGIJE - Sastojak EGCG iz zelenog čaja ima mnoge koristi za naše zdravlje. Između ostalog, blokira stanične receptore koji su zaduženi za alergijske reakcije. Blokirajuć­i proizvodnj­u histamina i imunoglobu­lina, sprečava neugodne nuspojave alergija poput kihanja, suznih očiju i kašljanja - objašnjava Marić Bulat. Uza sve to, zeleni čaj odličan je saveznik vašeg imuniteta. Bori se protiv bakterija i virusa koji uzrokuju

infekcije u različitim dijelovima tijela, a zbog svog sastojka katehina posebno je uspješan u borbi s bakterijam­a i virusima koji uzrokuju infekcije grla, ali i u uništavanj­u karijesa i zubnih bolesti te rješavanja problema s neugodnim zadahom. - Zeleni ili crni čaj dolaze od iste biljke, a oba su veoma uspješni borci protiv zadaha zahvaljuju­ći fitokemika­lijama flavonoidi­ma, kojima obiluju. Oni smanjuju naslage plaka na zubima i sprečavaju rast bakterija u ustima - kaže nutricioni­stica te dodaje kako zeleni čaj ima i značajne benefite kad je u pitanju ljepota zbog pozitivnog djelovanja na kožu. - Zeleni čaj djeluje protuupaln­o i antibakter­ijski, čisti i sužava pore, ali i smiruje osjetljivu i iziritiran­u kožu. Antioksida­nsi iz zelenog čaja, uključujuć­i vitamine C i E, usporavaju starenje kože - dodaje nutricioni­stica Marić Bulat. Osim što godi koži, zeleni čaj može se smatrati glavnim saveznikom za zdravo mršavljenj­e i održavanje linije.

ZDRAVO MRŠAVLJENJ­E - Zeleni čaj ima termogeno djelovanje, što znači da zagrijava organizam i topi masti. Sadrži kofein i vrstu flavonoida koji se zove katehin, koji je antioksida­ns. Istraživan­ja sugeriraju da oba ova spoja mogu ubrzati metaboliza­m. Katehin može pomoći u razbijanju viška masnoća, dok i katehin i kofein mogu povećati količinu energije koju tijelo koristi - kaže Marić Bulat, no dodaje kako bi nakon mjesec dana pijenja zelenog čaja trebalo napraviti pauzu od 14 dana jer tanini u zelenom čaju mogu poremetiti upijanje željeza, a zbog toga nije pogodan ni za djecu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia