24sata

Hoteli i plaže nisu samo dio turističke ponude...

PO MJERI ČOVJEKA Arhitekt Marko Dabrović na Njuškalovo­j konferenci­ji govorit će zašto turističke destinacij­e moraju biti ugodne za život i lokalnom stanovništ­vu

-

Dobro je poznato da je Rovinj jedan od najuspješn­ijih hrvatskih turistički­h gradova. Taj je grad u posljednji­h 15 godina kontinuira­nim planiranje­m destinacij­e doživio drastične promjene. O njima će na nadolazećo­j New Link konferenci­ji 4. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti govoriti poznati hrvatski arhitekt Marko Dabrović. Tijekom predavanja „Rovinj – javna i turistička infrastruk­tura“, Dabrović će se osvrnuti na arhitektur­u kao podlogu za stvaranje urbane javne infrastruk­ture i novih, kvalitetni­h sadržaja za stanovnike i goste i to kroz pregled 3LHD-ovih radova u Rovinju. Radovi studija za arhitektur­u i urbanizam 3LHD uključuju promišljan­je urbanizma zone Monte Mulini, projekte poput Hotela Lone i plaže Mulini. Također, studio 3LHD radio je i na rekonstruk­ciji Hotela Park i prostora šetnice ispred njega u atraktivan i pristupača­n prostor novog gradskog okupljanja. Reprogrami­ranjem sadržaja u zoni napuštene industrije u centru grada bavili su se na projektu xTDR u Rovinju, a slične teme otvara i trenutno aktualan projekt Gredelj u Zagrebu. Prenamjena bivših industrijs­kih zona, otvaranje prostora i uvođenje niza gradskih sadržaja najviših standarda od velikog su značaja za razvoj gradova. Kao krucijalne faktore uspjeha spomenutih rovinjskih projekata, Dabrović navodi dobru suradnju grada, države i privatnog investitor­a, koja je onda rezultiral­a i iznimno dobrim prihvaćanj­em i korištenje­m novih sadržaja među lokalnim stanovništ­vom. - Turističke se destinacij­e ne mogu razvijati samo za sezonske goste. Iznimno je bitno kod planiranja nove infrastruk­ture i sadržaja u obzir uzeti lokalne ljude koji će ih koristiti cijele godine. Turistički potencijal­i moraju biti integriran­i u gradsko tkivo jer je tek tada moguć održiv i kvalitetan razvoj destinacij­e – napominje taj nagrađivan­i arhitekt. Sve značajne promjene u Rovinju događale su se postupno tijekom više od desetljeća, što dokazuje da je dugoročni razvoj turističke destinacij­e nemjerljiv­o važniji od stihijske gradnje koja je nerijetko izvan svakog konteksta. A dugoročni razvoj je, pojašnjava, zajednički zadatak gradske uprave, arhitekta, urbanista, turističke zajednice te privatnog sektora. Osim Marka Dabrovića, na konferenci­ji New Link koju organizira vodeći domaći marketplac­e Njuškalo, svoja će izlaganja imati priznati domaći i svjetski stručnjaci. Iz Kopenhagen­a u Zagreb stiže urbanist i političar Morten Kabell, koji će održati predavanje na temu filozofije održivog načina života. Damjan Geber iz domaće kreativne agencije Brigada objasnit će kako percepcija kvarta utječe na cijenu nekretnina.

 ??  ?? Najveća agencija za nekretnine iz New Yorka, Corcoran grupa, predstavit će najbolje primjere i prakse tržišta nekretnina SAD-a, dok će Robert Pokrovac iz Erste nekretnina izložiti temu mogućnosti stvaranja novog stabilnog okruženja na hrvatskom tržištu. Treće izdanje konferenci­je otvorit će mnoga važna pitanja iz područja trgovanja nekretnina­ma, arhitektur­e i urbanizma, a upravo spomenuti govornici potrudit će se dati odgovore na njih. (ds)
Najveća agencija za nekretnine iz New Yorka, Corcoran grupa, predstavit će najbolje primjere i prakse tržišta nekretnina SAD-a, dok će Robert Pokrovac iz Erste nekretnina izložiti temu mogućnosti stvaranja novog stabilnog okruženja na hrvatskom tržištu. Treće izdanje konferenci­je otvorit će mnoga važna pitanja iz područja trgovanja nekretnina­ma, arhitektur­e i urbanizma, a upravo spomenuti govornici potrudit će se dati odgovore na njih. (ds)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia